Algengroei tegengaan

Hoe kan ik algengroei bij de opslag van regenwater voorkomen?

Bij opslag van water is algengroei een probleem dat tijdig moet aangepakt worden. Algen zijn microscopisch kleine organismen die licht en warmte nodig hebben om te groeien en koolzuurgas (CO2) voor de fotosynthese. Hun ontwikkeling kan erg sterk zijn als voldoende voedingsstoffen (onder meer nitraten en fosfor) in het water aanwezig zijn. Algen maken het water meer alkalisch of zorgen dus voor een pH-stijging. Verder kunnen ze het irrigatiesysteem verstoppen en problemen veroorzaken bij de waterontsmetting. Langzame zandfilters slibben gemakkelijker dicht als er veel algen in het water aanwezig zijn.

In de praktijk worden allerlei methoden toegepast om algen te bestrijden, met wisselend succes (zie onderstaande tabel).
Het water afschermen van licht is de beste oplossing, maar dat is enkel bij watersilo’s gemakkelijk uitvoerbaar. Een drijvend afdekzeil is een mogelijkheid. Een risico hierbij is het gevaar voor opwaaien bij hevige wind. Alternatieve middelen als drijvende kunststofbollen zijn duur en hevige wind kan hier spelbreker zijn. Op veel bedrijven wordt gebruik gemaakt van ultrasoontoestellen om algen te bestrijden, maar zo’n toestel is duur. De invloed van waterplanten en watervlooien op algen is een andere mogelijke oplossing. Het gebruik van chemische middelen kan problemen opleveren met de waterkwaliteit en bovendien zijn deze middelen in België voor deze toepassing niet erkend.

Hoe algengroei tegengaan?
Techniek Voorbeelden Opmerking
 Lichtafscherming  zeil, kunststofbollen  zeer effectief
 Ultrasone geluidsgolven  ultrasoontoestel  effectief, mits goede afstelling
 Waterplanten  gele lis en andere waterplanten  drijvend op het water of als begroeide lavafilter, weinig effectief
 Mengen/beluchten van water

stromend water, beluchter

 eventueel in combinatie met ultrasoontoestel
Delen: