Drie Vlaamse voedingsfabrieken hebben de Factory of the Future Awards uitgereikt gekregen uit handen van Jo Brouns, Vlaams minister van Economie en Landbouw (cd&v). Deze awards worden uitgereikt aan bedrijven die in hun fabriek stappen zetten op het gebied van digitalisering, automatisering en het slim maken van het hun productie met het doel om de efficiëntie te vergroten en verliezen te verkleinen. Barry Callebaut (Wieze), Pomuni (Ranst) en Vandemoortele (Izegem) gingen met de prijs aan de haal.
De Vlaams minister bevoegd voor Plattelandsbeleid en de vijf Vlaamse provincies openen een projectoproep voor samenwerkingsprojecten binnen LEADER. Een samenwerkingsproject is een project tussen Lokale Actiegroepen binnen of buiten Vlaanderen om grensoverschrijdende samenwerking, kennisuitwisseling en innovatie tussen plattelandsgebieden over heel Europa te bevorderen.
In 2023 tekenden 13.874 Vlaamse landbouwers in op ecoregelingen, agromilieuklimaatmaatregelen en beheerovereenkomsten. Via deze regelingen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) kunnen landbouwers zich vrijwillig engageren om maatregelen uit te voeren die positief bijdragen aan de milieu-, klimaat- en biodiversiteitsdoelstellingen. De meest populaire maatregel in 2023 onder de Vlaamse landbouwers was het behoud van meerjarig grasland. (VILT, 29 mei 2024)
Onze voedingsproducten scoren in het buitenland en dat heeft alles te maken met de kwaliteit en diversiteit van onze producten maar ook met innovatie. Die innovatie wordt door de overheid een stevig duwtje in de rug gegeven door financiële ondersteuning van de agrovoedingsindustrie via de maatregel VLIF-steun voor investeringen voor duurzame verwerking en afzet van landbouwproducten (vanaf 2023).
Met de focus op duurzame partnerschappen, innovatie en duurzaamheid is De Zuivelarij veel meer dan alleen een kaasmakerij: het is een symbool van lokale verbondenheid en culinaire verfijning. Het gebruik van lokale melk verkort niet alleen de keten, maar zorgt ook voor een nauwe band tussen landbouwer, producent en consument. Hoog tijd dus om een bezoekje te brengen aan David De Coster, die De Zuivelarij in 2017 oprichtte.
Begin dit jaar konden landbouwers voor de eerste keer een aanvraag indienen voor de nieuwe VLIF-subsidie ‘Opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf’. Deze subsidie biedt bedrijfsleiders de kans om hun bedrijfsinkomen te diversifiëren door innovatieve bedrijfsmodellen uit te werken, waarbij ze ook een vernieuwende maatschappelijke rol kunnen vervullen binnen de samenleving. Eén van de geselecteerde projecten is Greensheep, een initiatief dat een alternatief biedt voor de zogenaamde ‘vertuining’ en ‘verpaarding’. Greensheep zet schapen in op kleine percelen van derden om ecologisch verantwoord te begrazen. Wij gingen op de koffie bij Yves Meulenijzer, de drijvende kracht achter dit bijzondere project.