Groene Kring, de grootste vereniging van jonge land- en tuinbouwers, vraagt aandacht voor jonge boeren door de slogan 'Zonder jonge boeren gaat het niet' op broodzakken te zetten. Hiermee wil de organisatie duidelijk maken dat jonge boeren nodig zijn om in de toekomst nog voldoende ingrediƫnten te produceren om brood te maken. Dat meldt VILT.
Eind juni sloten weer heel wat toekomstige boeren hun middelbare schooltijd af. Deze jongeren kozen zeer bewust voor een agrarische opleiding en zullen hierna een cruciale rol spelen in de toekomst van de landbouw. Maar wat leeft er bij de Vlaamse boeren in spe en hoe hebben deze studies hen gevormd? Gewapend met deze vragen, trok VILT naar het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut in Roeselare.
Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2023-2027 heeft zijn eerste jaar achter de rug. Nu de verzamelaanvraag opnieuw geopend is en er steun kan worden aangevraagd voor 2024, is het een geschikt moment om te polsen naar de ervaringen van een landbouwer. We ontmoeten Johan Bonnast, akkerbouwer in Kortenberg, tussen de heuvels en het Brabantse woud.
De Vlaams minister bevoegd voor Plattelandsbeleid en de vijf Vlaamse provincies openen een projectoproep voor samenwerkingsprojecten binnen LEADER. Een samenwerkingsproject is een project tussen Lokale Actiegroepen binnen of buiten Vlaanderen om grensoverschrijdende samenwerking, kennisuitwisseling en innovatie tussen plattelandsgebieden over heel Europa te bevorderen.
In 2023 tekenden 13.874 Vlaamse landbouwers in op ecoregelingen, agromilieuklimaatmaatregelen en beheerovereenkomsten. Via deze regelingen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) kunnen landbouwers zich vrijwillig engageren om maatregelen uit te voeren die positief bijdragen aan de milieu-, klimaat- en biodiversiteitsdoelstellingen. De meest populaire maatregel in 2023 onder de Vlaamse landbouwers was het behoud van meerjarig grasland. (VILT, 29 mei 2024)
Op vraag van de Europese Commissie werden er, sinds de GLB-infosessies, enkele wijzigingen aangebracht in het Strategisch Plan. Deze presentaties bieden u de meest recente info.
Met de focus op duurzame partnerschappen, innovatie en duurzaamheid is De Zuivelarij veel meer dan alleen een kaasmakerij: het is een symbool van lokale verbondenheid en culinaire verfijning. Het gebruik van lokale melk verkort niet alleen de keten, maar zorgt ook voor een nauwe band tussen landbouwer, producent en consument. Hoog tijd dus om een bezoekje te brengen aan David De Coster, die De Zuivelarij in 2017 oprichtte.