Karlien en Bastiaan verwelkomen ons op het Redingenhof, hun landbouwbedrijf in het landelijke Boutersem. Bastiaan nam het bedrijf in 2010 over van zijn ouders en vormde het om tot een gemengd bedrijf met 3000 varkens en akkerbouw.
Half mei organiseerden we in Boxtel (NL) met onze Nederlandse collega’s een LEADER-bijeenkomst voor een 60-tal personen uit Vlaanderen en Nederland. De groep bestond uit LAG-coördinatoren, LAG-leden, beheersdiensten, promotoren … Boxtel situeert zich in het Nederlandse LEADER-gebied ‘Het Groene Woud’, dat pas sinds april 2024 opgestart is.
Hoe pak je een arbeidsintensieve oogst sneller en efficiënter aan? Bekijk het inspirerende voorbeeld van kriekenteler Karel Devloo en laat je inspireren door zijn verhaal.
In Poiel, een gehucht in Geel, draait het melkveebedrijf van de familie Lietaer al vijf generaties mee. Dagelijks worden er een honderd koeien gemolken, jongvee verzorgd en akkers bewerkt. Sinds enkele jaren komt daar nog een extra dimensie bij: Milk&More, de hoevewinkel van dochter Sofie en haar man Sander, waar verse melk, zuivelproducten en aardappelen rechtstreeks van het erf verkocht worden. Maar achter het succes van de hoevewinkel speelde een ingrijpende verandering: de overname van het familiebedrijf. Een verhaal van loslaten en overnemen, van twijfels en knopen doorhakken - en vooral van samen een toekomst uitbouwen.
In het glooiende landschap van Bekkevoort runt Nico Vandervelpen een gemengd melkvee- en akkerbouwbedrijf. Als vijfde generatie landbouwer evolueerde hij van een klassiek familiebedrijf naar een modern, veelzijdig bedrijf met aandacht voor biodiversiteit, bodemkwaliteit en klimaat.