Informatie over het programma het Europees Fonds voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur (EFMZVA). Wat zijn de voorwaarden van een steunaanvraag en hoe vraagt u deze steun aan?
Wat begon als een kleinschalig initiatief met een koelcel en een paar winkels waar voedseloverschotten opgehaald werden, is vandaag uitgegroeid tot een gesmeerd logistiek netwerk dat voedseloverschotten redt van de afvalcontainer en herverdeelt aan wie dit het meest nodig heeft. Aster Ketels, medeverantwoordelijk voor het project 'Foodsavers Westhoek', blikt terug én vooruit. Ze werkt al vier jaar bij DVV Westhoek (streekintercommunale) in het kader van dit project.
De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) heeft in 2024 een diepgaande evaluatie uitgevoerd van 25 lokale voedselprojecten in Vlaanderen. Deze studie is in juni 2025 uitgebracht en onthult de cruciale rol die deze initiatieven spelen in de transitie naar een duurzamer en veerkrachtiger voedselsysteem.
We gingen in gesprek met Johan Lavens, een vooruitziende varkenshouder die dankzij VLIF-innovatie een unieke stap zette richting duurzamere varkensvoeding. “Hier in de buurt zijn er heel wat landbouwers die groenten telen voor de versmarkt. Het viel mij op dat zij vaak met reststromen zitten. Dat zijn overschotten die niet aan de normen voldoen, maar waar verder niks mis mee is. Voor veel mensen is dat afval. Maar ik dacht dat we daar misschien wel volwaardige voeding zouden kunnen van maken. Dat zou dan een echte win-win zijn.” Aan het woord is Johan Lavens, een bevlogen varkenshouder uit Vlaanderen die met trots vertelt over zijn nieuwste project: ‘Vermoezen en fermenteren van groentestromen als recuperatie van nutriënten in varkensvoeder.’ Een mondvol, maar tegelijk ook een veelbelovende innovatie die nu al indruk maakt.