Gewasrotatie

Bepaling van de oppervlakte bouwland die moet voldoen aan gewasrotatie

Om het bouwlandareaal te kennen waarop u gewasrotatie moet toepassen, moet u kijken naar de teelten van de voorgaande campagne 2023. Die teelten bepalen namelijk of gewasrotatie nodig is. Ook moet de oppervlakte van de vrijgestelde percelen in mindering worden gebracht. Om de oppervlakte te bepalen is een stappenplan opgesteld. De bepaling van de oppervlakte vindt u terug in uw verzamelaanvraag op de pagina ‘Gewasrotatie bedrijfsniveau’ onder ‘Conditionaliteit’.

  • STAP 1: Selecteer alle percelen door u in gebruik voor hoofdteelt in 2024 (inclusief blijvend grasland en blijvende teelten ) – Infrastructuur (stallen en gebouwen), houtkanten en poelen zijn hier dus niet opgenomen.
  • STAP 2: Teelten in 2023 bepalen of er moet geroteerd worden. Indien u nieuwe percelen hebt aangegeven, bepaalt de hoofd- en nateelt van de vorige gebruiker of het perceel moet worden geroteerd.
  • STAP 3: Enkel bouwland van 2023 komt in aanmerking voor gewasrotatie. Alle percelen blijvend grasland en blijvende teelten van 2023 worden uit de oppervlakte gehaald.
  • STAP 4: Bepaalde percelen bouwland 2023 zijn vrijgesteld (zie punt 2 ‘Toegestane afwijkingen van de basisnorm voor gewasrotatie’ hierboven). De oppervlakte van deze percelen telt niet mee voor rotatie en wordt afgetrokken van de oppervlakte van stap 3.
  • STAP 5: De overblijvende oppervlakte bouwland 2023 waar de gewasrotatie moet worden toegepast ligt vast.
  • STAP 6: Op slechts 1/3 van deze oppervlakte moet rotatie worden toegepast op bedrijfsniveau om te voldoen aan de norm in 2024
  • STAP 7: Bepaalde percelen bouwland 2023 tellen altijd mee als geroteerd (Bio – CSA – zie punt 2  ‘Toegestane afwijkingen van de basisnorm voor gewasrotatie’ hierboven).
  • STAP 8: Pas principe van gewasrotatie toe (andere hoofdteelt-groep of nateelt -groep 12 weken).

Alle voorwaarden en informatie zijn terug te vinden in de fiche conditionaliteit omtrent gewasrotatie GLMC7 op de pagina conditionaliteit : https://lv.vlaanderen.be/bedrijfsvoering/conditionaliteit-en-randvoorwaarden/conditionaliteit-2023-2027

Welke informatie vind ik terug in de verzamelaanvraag op het e-loket?

Gewasrotatie 

Naleving op bedrijfsniveau 

In 2024 moet u enkel de rotatie op 1/3 van het bouwlandareaal op bedrijfsniveau naleven. Er is een pagina ‘gewasrotatie bedrijfsniveau’ ter beschikking onder ‘Conditionaliteit’ 

De pagina bestaat uit drie delen:

Bovenaan: melding of uw bedrijf vrijgesteld is, voldoet of niet voldoet aan de navolging van gewasrotatie op 1/3 van het bouwlandareaal.

Midden: een overzichtstabel met de berekening van het bouwlandareaal waaraan u moet voldoen en een weergave van het niet geroteerde/geroteerde areaal op uw bedrijf. 

Overzicht gewasrotatie

Onderaan: een detailweergave van de percelen van de huidige (2024) en voorgaande campagne (2023) en de notering of de percelen (of delen van percelen) zijn geroteerd, niet geroteerd of vrijgesteld in het kader van de 1/3 verplichting op bedrijfsniveau.

In de basistabel zijn enkel de noodzakelijke gegevens opgenomen. 

basistabel gewasrotatie

U kan zelf de ‘Weergave’ veranderen. Klik op de knop Weergave en selecteer een van de drie mogelijkheden:

weergave gewasrotatie

Via de filterknoppen bovenaan in de tabel kan je voor elke kolom een speciefiek gegeven selecteren; 

Er zijn echter nog meer gedetailleerde gegevens in de tabel aanwezig. Je kan deze ophalen via het pijltje naast ‘Perceel 2024’ of ‘Perceel 2023’

Zo krijg je ook de hoofdteelt en nateelt te zien in plaats van enkel de gewasgroep waartoe de hoofdteelt of de nateelt behoort. Ook kan je de gespecialiseerde productiemethode van 2023, de status Bio (bevestigd of niet door controleorgaan) en het bodemtype terugvinden van het perceel van 2023. De bodemtypes die in aanmerking komen voor vrijstelling bij besmetting knolcyperus zijn ‘zand’, ‘lemig zand’ en ‘licht zandleem’

De blauwe i-tjes geven u een meer gedetailleerde omschrijving voor het betrokken veld.

overzicht percelen met extra info

Naleving op perceelsniveau 

In 2024 is er nog geen informatie te vinden over de naleving van de rotatie op perceelsniveau (maximaal drie jaar na elkaar een hoofdteelt behorend tot dezelfde gewasgroep). Dit gaat pas in vanaf 2025. 

Rotatie aardappelen

Op een perceel waar u aardappelen teelt, moet u minstens twee jaar een ander gewas telen alvorens u opnieuw aardappelen op dat perceel kan telen. Deze verplichting geldt niet voor de teelt van aardappelen onder niet verplaatsbare serres. Bij de teelt van gecertificeerd pootgoed is dit minstens drie jaar. Om fytosanitaire redenen mag er voor de nieuw aangelegde percelen aardappelen geen overlap zijn met percelen waar in de voorgaande jaren aardappelen werden geteeld. 

Aardappelen die vroeg geoogst worden, geeft u aan als voorteelt. Deze voorteelt van aardappelen wordt ook meegenomen in de rotatie van aardappelteelt. 

Wanneer u een aardappelteelt aangeeft waar er de voorbije 2-3 jaren ook al aardappelen stonden, zal u een belangrijke opmerking krijgen dat u niet voldaan hebt aan gewasrotatie aardappelen. 

gewasrotatie aardappelen

Op het e-loket kunt u van elk perceel de teelthistoriek raadplegen onder ‘informatie over een punt’ op het tabblad ‘INFO’ onder de laag ‘Landbouwgebruikspercelen 2024’. U moet via het pijltje de extra attributen ophalen. U kunt daar de rotatiestatus aardappelen nagaan

teelthistoriek rotatiestatus aardappelen

De rotatiestatus aardappelen is eveneens terug te vinden op de pagina ‘Overzicht’ op de subpagina  “Perceelsinfo” . Klik in de kolom “Algemeen” op het pijltje om de status aardappelen te raadplegen.

overzicht percelen met status aardappelen
Delen: