Gewasrotatie op bouwland (GLMC 7)

Onder de conditionaliteit gewasrotatie (GLMC 7) valt zowel het roteren van teelten op het perceel/bedrijf als een rotatie binnen de aardappelteelt op een perceel.

Basisnorm Gewasrotatie in 2025

De gewasrotatie onder de conditionaliteit is gewijzigd in 2025 ten opzichte van 2024.

In 2025 zijn er twee mogelijke opties om te voldoen aan de conditionaliteitsvoorwaarde:

Gewasrotatie op perceelsniveau 

Gewasrotatie moet gebeuren op ELK perceel bouwland van het bedrijf door ofwel een andere hoofdteelt te telen tov vorig jaar of doordat er een nateelt aanwezig was in het vorige najaar op het perceel die verschillend is van de hoofdteelt (andere gewasgroep).

Gewasdiversificatie op bedrijfsniveau

Indien u meer dan 10 ha bouwlandpercelen hebt, kan u door de aangifte van 2 (>10 ha bouwland) of 3 (bij > 30 ha bouwland) verschillende teelten, die niet meer dan respectievelijk 75% en 95% innemen van de bouwlandoppervlakte ook voldoen aan de basisnorm.

Voor de beide mogelijkheden gelden een aantal specifieke vrijstellingen op percelen die meegenomen worden in de berekening. 

Alle voorwaarden, vrijstellingen en verdere informatie zijn terug te vinden in de algemene fiche conditionaliteit omtrent gewasrotatie GLMC7 op de pagina 'Conditionaliteit 2023-2027

Welke informatie vind ik terug in de verzamelaanvraag op het e-loket?

Gewasrotatie op bouwland

Op de pagina ‘Conditionaliteit’ – ‘Gewasrotatie op bouwland’ vindt u bovenaan of u vrijgesteld bent van gewasrotatie of dat u wel moet voldoen aan de basisnorm. 

Op de pagina krijgt u onder OVERZICHT voor de beide opties te zien of u voldoet of niet aan de basisnorm. Het is voldoende dat één van beide opties in het groen staat om te voldoen aan de basisnorm.

Overzicht gewasrotatie

Onder DETAIL staan twee tabbladen: ‘gewasrotatie’ en ‘gewasdiversificatie’. De optie die voldoet aan de norm krijgt een groene bol. 

Tabblad ‘Gewasrotatie’

Onder detail wordt standaard het tabblad ‘gewasrotatie’ getoond. U vindt er meer details omtrent het roteren van de bouwlandpercelen binnen uw bedrijf en de reden waarom bepaalde percelen zijn vrijgesteld van rotatie. 

detail gewasrotatie

U kan zelf de ‘Weergave’ veranderen. Klik op de knop ‘Filteren: Percelen 2025 en bouwland  in 2024’ en selecteer een van de drie mogelijkheden De filter ‘Percelen 2025 en bouwland in 2024’ wordt standaard getoond. Onder ‘Al uw percelen 2025’ vindt u ook de meerjarige teelten (die niet moeten voldoen aan rotatie).

weergave aanpassen

Verder kan u in de tabel via de filterknoppen bovenaan voor elke kolom een specifiek gegeven selecteren.

filterknoppen bovenaan tabel

Er zijn echter nog meer gedetailleerde gegevens in de tabel aanwezig. 

  1. U kan meer gegevens ophalen over de aangifte van de huidige campagne 2025 via het pijltje naast ‘Perceel 2025’ (zie rode kaders hieronder). Zo krijgt u ook de hoofdteelt en de eventueel gecontroleerde hoofdteelt te zien in plaats van enkel de gewasgroep waartoe de hoofdteelt behoort. 
  2. U kan ook de gegevens ophalen van de voorgaande campagne 2024 door vooraan het perceel (bv. perceel 12) op het pijltje te klikken (zie groene kaders). U krijgt dan de hoofdteeltgroep en nateeltgroep(en) van het voorgaande jaar te zien. Indien de hoofdteelt of de nateelt behoort tot een andere groep dan deze uit 2025 zal er geroteerd zijn voor het perceel.
     
ophalen gegevens vorige campagne

Tabblad ‘Gewasdiversificatie'

Hier vindt u het aantal en aandeel van de aangegeven teelten op uw bedrijf. Afhankelijk van de oppervlakte bouwland in 2025 zal u 2 of 3 verschillende teelten moeten aangeven die het maximumpercentage van respectievelijk  75% en 95% niet mogen overschrijden.
Onderaan vindt u meer gedetailleerde gegevens omtrent de aangegeven teeltgroepen en hun percentage
 

detail gewasdiversificatie

Rotatie aardappelen

Op een perceel waar u aardappelen teelt, moet u minstens twee jaar een ander gewas telen alvorens u opnieuw aardappelen op dat perceel kan telen. Deze verplichting geldt niet voor de teelt van aardappelen onder niet verplaatsbare serres. Bij de teelt van gecertificeerd pootgoed is dit minstens drie jaar. Om fytosanitaire redenen mag er voor de nieuw aangelegde percelen aardappelen geen overlap zijn met percelen waar in de voorgaande jaren aardappelen werden geteeld. 

Wanneer u een aardappelteelt aangeeft waar er de voorbije 2-3 jaren ook al aardappelen stonden, zal u een belangrijke opmerking (CDROAA) krijgen op het perceel dat u niet voldaan hebt aan gewasrotatie aardappelen. 
 

belangrijke opmerking rotatie aardappelen

Deze opmerking werd ook opgenomen op de pagina ‘Conditionaliteit’ - ‘Gewasrotatie op bouwland’ bovenaan. 

opmerking rotatie aardappelen op overzicht

Daarnaast kunt u op het e-loket van elk perceel de teelthistoriek raadplegen onder ‘informatie over een punt’ op het tabblad ‘INFO’ onder de laag ‘Landbouwgebruikspercelen 2025- eigen percelen’. U moet via het pijltje de ‘extra attributen laden. U kunt daarna de rotatiestatus aardappelen nagaan. 

teelthistoriek rotatiestatus aardappelen

De rotatiestatus aardappelen is eveneens terug te vinden op de pagina ‘Overzicht’ op de subpagina  “Perceelsinfo” . Klik in de kolom “Conditionaliteit” op het pijltje om de status aardappelen te raadplegen.

rotatiestatus onder overzicht perceelsinfo
Delen: