Terug naar Nieuws

Afrikaanse varkenspest opgedoken in Duitsland op 200 km van de landsgrens

Dier

Recent werd Afrikaanse varkenspest vastgesteld op een karkas van een wild everzwijn op ongeveer 200 km van onze landsgrens. De dreiging van een nieuwe introductie van het virus in onze regio wordt hiermee meteen een stuk reëler.

Ongeveer zes jaar geleden werd Afrikaanse varkenspest in ons land bij wilde everzwijnen in de provincie Luxemburg gevonden. Dat had zware economische gevolgen voor onze varkenshouders. Dankzij een succesvolle bestrijding kon ons land eind 2020 vrij verklaard worden van Afrikaanse varkenspest, maar pas begin dit jaar werd de export van varkensvlees naar China terug op gang gebracht.

Het opduiken van de Afrikaanse varkenspest op een varkenskarkas dichter tegen de Belgische grens toont aan dat zowel de varkenssector als de verschillende overheden voorbereid moeten zijn op een mogelijke besmetting bij ons.

Het belang van bioveiligheid kan niet genoeg benadrukt worden. Meer informatie over de voorzorgsmaatregelen en bioveiligheid vindt u op Afrikaanse varkenspest | Landbouw en Zeevisserij (vlaanderen.be).

Bekijk de video Externe bioveiligheid op varkensbedrijven (youtube.com) op ons YouTube-kanaal Agentschap Landbouw en Zeevisserij - YouTube.

Delen: