De wijzigingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) op een rijtje
Door de boerenprotesten dit voorjaar werd de Europese regelgeving herzien. Dit werd ondertussen vertaald binnen Vlaanderen. Tijdens een webinar op 10 september 2024 gingen we dieper in op deze wijzigingen van het Vlaams GLB-strategisch plan.
De wijzigingen hebben op de eerste plaats betrekking op de normen voor een goede landbouw- en milieuconditie binnen de conditionaliteit. Landbouwers die rechtstreekse betalingen ontvangen of agromilieuklimaatverbintenissen hebben afgesloten, moeten de conditionaliteit naleven om geen steun te verliezen.
De norm voor minimale bodembedekking wordt vereenvoudigd en deze wijziging gaat al in vanaf dit najaar. Ook belangrijk is de vrijstelling van de kleigronden in de landbouwstreek Polders en Duinen voor deze norm.
Aan de norm gewasrotatie kunt u vanaf 2025 via gewasrotatie of gewasdiversificatie. Voor gewasrotatie zijn er vanaf 2025 enkel regels op perceelsniveau. Voor gewasdiversificatie gelden de regels zoals we die vroeger kenden als voorwaarde voor de vergroeningsbetaling.
Wat de norm biodiversiteit op het landbouwbedrijf betreft, is het vanaf 2025 niet langer verplicht om een deel van het bouwland in te richten als een niet-productief element of niet-productief areaal. Daarnaast blijft Vlaanderen inzetten op een stimulerend beleid voor de aanleg en het onderhoud van niet-productieve elementen en arealen.
Ten slotte zullen landbouwers die tot 10 hectare landbouwareaal hebben, niet langer gecontroleerd worden op de naleving van de conditionaliteit. Let op! Heel wat verplichtingen binnen de conditionaliteit zijn ook vervat in andere Vlaamse en federale regelgeving. De bevoegde instanties blijven wel controleren op de naleving van deze verplichtingen en sancties in het kader van de handhaving blijven mogelijk
Meer informatie vindt u in de opname van het webinar GLB wijzigingen 2024 - YouTube en op Algemene voorwaarden verzamelaanvraag | Landbouw en Zeevisserij (vlaanderen.be)