Terug naar Nieuws

Let op voor Blauwtong (BTV) en Epizootic Hemorrhagic Disease Virus (EHDV)

Dier

Sinds de start van het nieuwe vectorseizoen (periode dat de muggen actief zijn) zijn er verschillende gevallen van blauwtong serotype 3 in Vlaanderen (schaap en rund) en in Wallonië (rund) bevestigd. De kans is reëel dat er de komende tijd nog meer gevallen zullen worden gemeld. Hou uw dieren goed in het oog zodat u snel symptomen van een mogelijke besmetting kunt vaststellen. Dierengezondheid Vlaanderen (DGZ) vraagt om zo snel mogelijk het Blauwtongvirus te laten vaststellen door een dierenarts. Daarbij benadrukken ze het belang van correct ingevulde formulieren. 

Meer informatie vindt u bij Blauwtong: actuele situatie en het belang van correct ingevulde formulieren | DGZ

Daarnaast is er een verhoogde kans op verspreiding van het Epizootic Hemorrhagic Disease Virus (EHDV) vanuit Frankrijk. Het wordt net als Blauwtong (BTV) overgedragen door muggen. De klinische symptomen lijken sterk op die van blauwtong.  Het FAVV schat dat de EHDV-uitbraak in Frankrijk zich binnen 30 weken tijd kan verspreiden tot aan de Belgische grens. 

Meer info over de situatie in Frankrijk leest u bij het DGZ op Wees waakzaam: EHDV in Frankrijk en komt nader | DGZ

Alle erfbetreders moeten zich strikt aan de hygiënevereisten houden: Bioveiligheidsmaatregelen op landbouwbedrijven | Landbouw en Zeevisserij (vlaanderen.be)

Delen: