Terug naar Nieuws

LV-AgriLens zet stap vooruit: op vraag van departement foto's doorsturen voortaan mogelijk

Bedrijfsvoering

Tijdens Agriflanders 2023 lanceerde het Departement Landbouw en Visserij de LV-AgriLens app, waarmee landbouwers hun bedrijfsdossier bij het departement via de smartphone kunnen vervolledigen. Vanaf 11 augustus 2023 zal het departement via LV-AgriLens de landbouwer kunnen vragen een foto door te sturen bij twijfel over de hoofdteelt of ecoregeling. Op die manier beoogt het departement een vlottere verwerking van de dossiers. 

Sinds enkele jaren doet het Departement Landbouw en Visserij aan perceelsmonitoring om de directe steun te controleren. Daarbij wordt aan de hand van satellietbeelden nagegaan of de teelt op een perceel overeenstemt met wat in de verzamelaanvraag aangegeven is. In het vorige GLB werd dit enkel voor de basisbetaling gebruikt, vanaf 2023 worden ook voorwaarden met betrekking tot teelten van sommige ecoregelingen op deze manier beoordeeld.

Op basis van satellietbeelden van het Copernicus-programma van de Europese Unie toetst het Departement Landbouw en Visserij af of de aangegeven hoofdteelt op de landbouwpercelen correct is. Voor de grote meerderheid van de percelen is dit ook correct. Soms is het niet mogelijk om de teelt te bepalen, of wordt een andere teelt gezien dan aangegeven in de verzamelaanvraag. Die percelen moet het Departement verder opvolgen. Wanneer er twijfel blijft over de teelt, volgt er mogelijk een controle ter plaatse van het perceel. 

Nieuw dit jaar is dat het Departement Landbouw en Visserij aan landbouwers met zo’n percelen actief gaat vragen om de hoofdteelt van het perceel te bewijzen door een foto op te sturen via LV-AgriLens. LV-AgriLens is de app die eerder dit jaar ter beschikking gesteld werd van de landbouwer en gratis kan geïnstalleerd worden op je mobiele telefoon. Met deze app is het mogelijk foto’s te nemen waarvan het Departement zeker is van de datum en plaats van de foto. 

LV-AgriLens taken

Vanaf 11 augustus 2023 stuurt het Departement Landbouw en Visserij via e-mail taken uit die de landbouwer met de LV-AgriLens app kan inlezen. Via die taken wordt gevraagd om een foto te nemen van de teelt op het perceel. De landbouwer heeft één week de tijd om hierop te antwoorden. Op deze manier kan de teelt vastgesteld worden, zodat verdere verwerking van de dossiers sneller kan gebeuren en een perceelsbezoek door de controleurs van het Departement vermeden wordt.

Wat de taak inhoudt, kan enkel in de app bekeken worden. Iedereen met de LV-AgriLens app kan een taak uitvoeren. Dat kan door een taak te delen via de app of door de mail met de link naar de taak door te sturen. U kan meer informatie vinden over het inladen, delen en doorsturen van taken en ook een handleiding van de app op onze website App LV-AgriLens.

Ervaringen opdoen in opstartjaar

Omdat 2023 het eerste jaar is dat LV-AgriLens gebruikt wordt, worden in deze fase niet voor alle gemonitorde percelen foto’s opgevraagd. Het is dus mogelijk dat er al wel eens iets misloopt. Wanneer het beantwoorden van de taken via LV-AgriLens niet lukt, hoeft de landbouwer de foto’s niet op een andere manier door te sturen. Het departement komt dan ter plaatse kijken, zoals gebeurde voor de invoering van LV-AgriLens.

Landbouwers die problemen ondervinden met het doorsturen van foto’s via de app, hoeven het departement dus niet te contacteren, maar zijn zeker welkom om eventuele feedback door te geven aan info@lv.vlaanderen.be. Op die manier kunnen we de opstartfase van LV-AgriLens in het najaar van 2023 afronden en de app steeds beter en gebruiksvriendelijker maken.

 Download via Google Play Download via Google Play

Download in de App Store Download via App Store

Meer info en praktische handleiding vindt u op App LV-AgriLens | Landbouw en Visserij (vlaanderen.be)

 

Delen: