Terug naar Nieuws

Tijdelijk aanvullende maatregelen vanaf 1 juli 2023

Visserij

De quotacommissie heeft op haar zitting van 12 juni 2023 een voorstel van advies met maatregelen ter verdeling van de toegewezen quota voor de tweede toewijsperiode (1 juli -31 oktober) voor het groot vlootsegment geformuleerd. 

Een overzichtstabel van de maatregelen wordt bijgevoegd als bijlage. In deze tabel worden volledigheidshalve ook de bestanden opgenomen waarvoor niets wijzigt.

1. TONG

Tong Noordzee – Groot Vlootsegment

Voor de 2de toewijsperiode worden voor de ICES-gebieden II,IV zijnde de Noordzee en het Schelde-estuarium, dezelfde hoeveelheden toe te kennen als in 2022, namelijk per vissersvaartuig tot 31 oktober een hoeveelheid bestaande uit een vast gedeelte van 5000 kg, vermeerderd met een hoeveelheid die gelijk is aan 17 kg vermenigvuldigd met het motorvermogen van het vissersvaartuig, uitgedrukt in kW.

Er worden geen gecombineerde visreizen toegestaan tussen ICES-gebieden II, IV en VIIf, g, en tussen ICES- gebieden II, IV en VIIa.

Bij gecombineerde reizen tussen ICES gebieden II,IV en een ander ICES gebied (met uitzondering van VIIa en VIIfg), blijft het verder verboden om in de Noordzee en het Schelde Estuarium een hoeveelheid te overschrijden van 400kg/vaartdag (GVS) en 200kg/vaartdag (KVS).

Tong in het Bristolkanaal (ICES-gebieden VIIf,g)

De dienst kent voor de periode van 1 juli tot 31 oktober 10 kg per kW toe voor de vaartuigen die niet deelnemen aan de Golfcampagne.

Voor de 8 vaartuigen, die op de lijst van speciale visdocumenten voor de Golfcampagne 2023 voorkomen, is er voor de periode 1 juni - 30 september een toegewezen hoeveelheid tong van 18 kg/kW in de Golf bepaald. Daarnaast leveren deze vaartuigen 5,5 kg tong/kW in voor het ICES-gebied VIIfg gedurende de periode 1 juli tot en met 31 oktober 2023.

De Dienst Visserij vraagt daarnaast ook met aandrang dat de reders de hen toegewezen hoeveelheden in zowel het Bristolkanaal alsook in andere ICES-gebieden niet overschrijden. Overschrijdingen zullen op een gepaste wijze worden beboet.

Tong in de Ierse Zee (ICES-gebied VIIa)

Er wordt beslist om voor de periode 1 juli – 31 oktober 12.000 kg per vaartuig (dat niet heeft deelgenomen aan de Golfcampagne) toe te kennen. De 8 vaartuigen van de Golfcampagne leveren elk 5500 kg hiervan in en krijgen dus in de periode 1 juli – 31 oktober 6500 kg toegekend.

Tong Oostelijk Engels Kanaal (VIId)

Voorzichtigheid is verder geboden. Er werd beslist om dezelfde hoeveelheden per vaartdag die reeds golden, namelijk 175kg per vaartdag voor zowel de vaartuigen van het GVS alsook het KVS verder aan te houden.

Ook de hoeveelheden per vaartuig in geval van gecombineerde reizen wijzigen niet. Ter herinnering betekent dit bij gemengde zeereizen VIId in combinatie met:

  • de Noordzee (ICES II,IV), is het verboden bij tongvangst in de Noordzee een hoeveelheid te overschrijden die groter is dan 400kg per vaartdag voor vaartuigen van het GVS en 200 kg/vaartdag voor vaartuigen van het KVS.
  • het Bristolkanaal, mag er maximaal 175 kg (GVS) of 90 kg (KVS) per vaartdag in VIId worden opgevist.
  • VII e, is het verboden bij tongvangst in VII d een hoeveelheid te overschrijden van 90 kg per vaartdag voor vaartuigen van het KVS en van 175 kg per vaartdag voor vaartuigen van het GVS.

Tong Westelijk Engels Kanaal (VII e)

Voor de periode 1 juli – 31 oktober is de maatregel voor het GVS 2000 kg per vaartuig.

Ingeval van gemengde visreizen met aanwezigheid In de ICES-gebieden VIIe en VIIfg, blijft het In ICES- gebied VIIe verboden een hoeveelheid te overschrijden van 150 kg per vaartdag.

Tong en schol in ICES gebieden VIIh,j,k

Deze ICES gebieden werden slechts vanaf 1 april opengesteld. De bepalingen die werden ingesteld tot 31 oktober 2023 blijven allen verder van kracht, namelijk voor tong maximaal 1800kg voor vaartuigen van het GVS (wetenschappelijk quotum niet meegerekend).

Bij gemengde visreizen met het Bristolkanaal (VIIf,g), is het verboden een hoeveelheid te overschrijden van 600 kg per vaartuig in ICES VIIh,j,k.

Voor de scholvangst in ICES VIIh,j,k is het per vaartuig verboden een hoeveelheid te overschrijden die groter is dan 1200kg.

2. SCHOL

Schol Noordzee – Groot vlootsegment

Voor schol in ICES-gebieden II, IV, zijnde de Noordzee en het Schelde-estuarium, is het van 1 juli 2023 tot en met 31 oktober 2023 voor een vissersvaartuig van het GVS, verboden is bij de scholvangst een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 350 kg, vermenigvuldigd met het motorvermogen van het vissersvaartuig, uitgedrukt in kW.

Bij gemengde zeereizen in de ICES-gebieden VIId en IV, is het verboden bij de scholvangst in de ICES- gebieden IV een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 1600 kg, vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen, gerealiseerd tijdens die zeereis in de ICES-gebieden IV.

3. KABELJAUW

Kabeljauw in de Noordzee

Voor de vaartuigen van het GVS/KVS blijven de hoeveelheden van 100kg/50kg per vaartdag verder gelden tot 15 augustus 2023. Vanaf 16 augustus gelden de volgende bepalingen:

  • Voor vaartuigen van het KVS 100kg/vaartdag
  • Voor vaartuigen van het GVS 200kg/vaartdag.

Bovendien worden vanaf 16 augustus 2023 voor een vissersvaartuig dat gedurende de gehele visreis gebruik maakt van netmaaswijdtes groter dan 100mm in de bordenvisserij (TR1) of groter dan 120mm in de boomkorvisserij (BT1), de hoeveelheden bijkomend verhoogd met 400 kg per vaartdag.

Kabeljauw Ierse Zee (VIIa)

Voor de Ierse Zee is er een zeer beperkt kabeljauwquotum van 3 ton voor 2023 beschikbaar (waarvan 1 ton geruild). Er wordt beslist voorzichtig te zijn en een vaartuig maximaal 100 kg te laten opvangen tussen 1 juli en 31 oktober.

Kabeljauw westelijke wateren (ICES gebieden VIIb-c, VIIe-k, VIII)

Van de voor 2023 beschikbare 13 ton is er momenteel zo’n 40% opgevist (5 ton). Wetende dat kabeljauw bijruilen geen eenvoudige opgave is, wordt beslist om de hoeveelheden per vaartuig voor een periode van 4 maanden vast te stellen op 100kg voor vaartuigen van het GVS,

4. Roggen

Rog Noordzee (II,IV)

Tijdens de periode 1 juli tem 31 augustus 2023 worden de hoeveelheden tijdelijk verlaagd van:

  • 200 kg/vaartdag naar 125 kg/vaartag voor het KVS
  • 400kg/vaartdag naar 250kg/vaartdag voor het GVS

Vanaf 1 september 2023 wordt dit dan opnieuw 200kg/400kg per vaartdag voor respectievelijk vaartuigen van het KVS en GVS.

Rog VIId

In afwachting van mogelijke ruilen moet voorzichtigheid worden gehanteerd en de van kracht zijnde maximale vangsthoeveelheden per vaartdag vanaf 1 juli verlaagd van 75kg KVS/150kg GVS naar 50kg, respectievelijk 100kg voor vaartuigen van het KVS respectievelijk GVS.

Deze bepalingen gelden niet voor de Golfrog.

5. WIJTING

De hoeveelheid wijting in de Ierse Zee (VIIa) wordt beperkt tot 50kg per vaartuig voor de periode 1 juli-31 oktober.

 

Alle tijdelijk aanvullende quotamaatregelen vindt u bij Vissen in Europese Wateren/Visserijbeleid.

Delen: