Terug naar Nieuws

Tijdelijke aanvullende maatregelen - tong, kabeljauw, schelvis – van toepassing vanaf 1 september 2024

Visserij

De quotacommissie heeft op haar zitting van 20 augustus 2024 vijf maatregelen ter verdeling van de toegewezen quota voor het grote en het kleine vlootsegment geadviseerd.

Op basis van dit advies zullen volgende aanpassingen aan de vangstquota gebeuren.

1.TONG NOORDZEE EN SCHELDE-ESTUARIUM – GROOT VLOOTSEGMENT

In het huidig geldend systeem is het reeds van 1 juli 2024 tot en met 31 oktober 2024 in de ICES-gebieden II, IV, zijnde Noordzee en Schelde-estuarium, voor een vissersvaartuig van het GVS verboden bij de tongvangst een hoeveelheid te overschrijden, die gelijk is aan 8 kg vermenigvuldigd met het motorvermogen van het vissersvaartuig, uitgedrukt in kW.

Vanaf september wordt aan een vissersvaartuig van het GVS die de maximale hoeveelheid tongvangst hierboven vermeld bereikt heeft, toegestaan om bijkomende tongvangst te realiseren in de ICES-gebieden II, IV, zijnde Noordzee en Schelde-estuarium, als aan al de volgende voorwaarden is voldaan:

1°  men overschrijdt geen hoeveelheid gelijk aan 500 kg per vaartdag;

2° minder dan 70% van het quotum aan tong in de ICES-gebieden II, IV, zijnde de Noordzee en het Schelde-estuarium, inclusief quotaruilen, is opgebruikt. De bevoegde entiteit zal de reders, van zodra de vermelde 70% is bereikt, per e-mail op de hoogte brengen.

We verduidelijken dat vissersvaartuigen die nog niet hun volledige mogelijkheden hebben gebruikt, verder kunnen vissen zoals gepland tot het maximum van 8 kg/kW is bereikt. Daarna kunnen de vissersvaartuigen verder vissen, maar volgens het regime van het ingestelde dagplafond van 500 kg. Houd er rekening mee dat deze bijkomende regelling zal beëindigd worden zodra de 70% benutting door de volledige vloot samen wordt bereikt. Het agentschap zal in dat geval de reders op de hoogte brengen.

2.TONG IERSE ZEE

De vissersvaartuigen op de lijst ‘Visvergunningen Golf van Gascogne 2024’, leveren 7 kg/kW tong in voor het ICES-gebied VIIf en g gedurende de periode 1 juli 2024 tot en met 31 oktober 2024. Daarnaast mogen deze vaartuigen gedurende die periode 10.000 kg tong in het ICES-gebied VIIa (Ierse Zee) opvissen.

en

In de periode 1 juli 2024 tot 31 oktober 2024 is het in het ICES-gebied VIIa voor een vaartuig van het GVS verboden om op vaartuigniveau een totale tongvangst te realiseren die groter is dan 10.000 kg. Dit wordt vermeerderd met 4 kg, vermenigvuldigd met het motorvermogen van het vissersvaartuig, uitgedrukt in kW. Bij deze hoeveelheid wordt het wetenschappelijk quotum niet meegerekend. Hierbij dient onverminderd rekening gehouden te worden met de bepalingen in artikel 19, §5.

We verduidelijken dat de basishoeveelheid van tong VIIa in totaal met 4000 kg (van 6.000 kg naar 10.000 kg) wordt verhoogd in de toewijsperiode.

3.TONG WESTELIJK ENGELS KANAAL – GROOT EN KLEIN VLOOTSEGMENT

In de periode van 1 oktober 2024 tot en met 31 oktober 2024 is het in het ICES-gebied VIIe voor een vissersvaartuig van het KVS met vismachtiging conform artikel 11, §2, verboden een tongvangst te realiseren die groter is dan 50 kg per vaartdag, met een maximum van 2 vaartdagen.

en

In de periode van 1 oktober 2024 tot en met 31 oktober 2024 is het in het ICES-gebied VIIe voor een vissersvaartuig van het GVS met vismachtiging conform artikel 11, §2, verboden een tongvangst te realiseren die groter is dan 100 kg per vaartdag, met een maximum van 2 vaartdagen.

We verduidelijken dat het visgebied VIIe in de toekomst opnieuw zal worden geopend met de bedoeling uiterst spaarzaam om te gaan met de resterende vismogelijkheden van 12 ton tot eind 2024.

Daarmee worden ook een aantal beperkingen opgelegd: startdatum pas vanaf 1 oktober, de geringe hoeveelheid 100 kg/vaartdag voor GVS, 50 kg/vaartdag voor KVS en het maximum van 2 vaartdagen in oktober.

4.KABELJAUW NOORDZEE EN SCHELDE-ESTUARIUM – BT1 EN TR1

Vanaf 16 augustus 2024 worden in de ICES-gebieden II, IV, zijnde Noordzee en Schelde-estuarium, voor een vissersvaartuig dat gedurende de gehele visreis gebruik maakt van netmaaswijdtes groter dan 100mm in de bordenvisserij (TR1) of groter dan 120mm in de boomkorvisserij (BT1), de hoeveelheden vermeld in paragraaf 1 verhoogd met 550 kg vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen, gerealiseerd tijdens die zeereis in die ICES-gebieden.

We verduidelijken dat de vismogelijkheden voor kabeljauw in de Noordzee verhoogd worden met 150kg (van 400 kg naar 550 kg) voor de vistuigen met grotere mazen en grotere afhankelijkheid van kabeljauw.

5.SCHELVIS VIIB-K, VIII – GROOT EN KLEIN VLOOTSEGMENT

§11. Het is in de ICES-gebieden VIIb-k, VIII voor een vissersvaartuig van het KVS verboden bij de schelvisvangst een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 15 kg vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen, gerealiseerd tijdens die zeereis in die ICES-gebieden.

Het is in de ICES-gebieden VIIb-k, VIII voor een vissersvaartuig van het GVS verboden bij de schelvisvangst een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 30 kg vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen, gerealiseerd tijdens die zeereis in die ICES-gebieden.

We verduidelijken dat de vangstmogelijkheden voor schelvis in de VII gehalveerd worden naar 30 kg voor GVS en 15 kg voor KVS om de vangst van schelvis te beperken.

Een actuele stand van zaken van de tijdelijke aanvullende quotamaatregelen en eventuele wijzigingen vindt u steeds op onze website bij Vissen in Europese wateren | Landbouw en Visserij (vlaanderen.be)

Delen: