Vangstmogelijkheden 2023 en tijdelijke aanvullende maatregelen (TAM)
Tijdens de Europese Agrifish-raad van december 2022 werden de definitieve visquota voor de Europese visbestanden in 2023 afgesproken. Daarnaast werd ook beslist over de quota voor de visbestanden die gedeeld worden met het Verenigd Koninkrijk (VK). De meerderheid van de visbestanden die voor de Belgische visserijsector relevant zijn, zitten in dit laatste pakket.
Met het VK en Noorwegen werd, op basis van wetenschappelijk advies, een akkoord gevonden om de vangstmogelijkheden voor kabeljauw in de Noordzee te verhogen. Ook de vangstmogelijkheden voor de schelvis en wijting in de Noordzee worden in 2023 met 30% verhoogd. Dit gebeurt in lijn met het wetenschappelijk advies. Anders dan voorgaande jaren mag in het Kanaal weer golfrog gevangen worden.
Een grote uitdaging is het feit dat de Belgische vissers in 2023 substantieel veel minder pladijs mogen opvangen in het Bristolkanaal. Maar ook voor tong in de Ierse Zee en in het westelijk deel van het Kanaal nemen de vangstmogelijkheden in 2023 af. In het Bristolkanaal, traditioneel een belangrijk visgebied voor de Belgische visserijsector, mag er wel evenveel tong opgevist worden als in 2022.
In tegenstelling tot 2022 is de vangst van doornhaai (Squalus Acanthias) niet langer verboden, maar wel beperkt door de voorwaarde dat exemplaren boven de 100 cm moeten worden teruggezet. Deze beperking is er om de voortplanting van de soort niet af te remmen.
In 2022 werd geen enkel quotum dat aan Belgiƫ werd toegewezen, overschreden. Dit is te danken aan een maandelijks beheerd systeem van quotamaatregelen, en een intensieve opvolging van quotaruilen met andere Europese lidstaten en het VK.
Een actuele stand van zaken van de tijdelijke aanvullende quotamaatregelen en eventuele wijzigingen vindt u steeds op onze website bij Vissen in Europese wateren | Landbouw en Visserij (vlaanderen.be).
Dit nieuwsbericht werd verspreid via de nieuwsbrief van Zeevisserij en Aquacultuur. Door u te registreren voor deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van nieuwe regelgeving, praktische informatie en beleidsinitiatieven op Europees en Vlaams niveau. Daarnaast vindt u in onze nieuwsbrief frequent recente cijfergegevens, publicaties, aankondigingen van evenementen en updates over aanpassingen op deze website en wetenswaardigheden over zeevisserij en aquacultuur.