Terug naar Nieuws

Visserij: aanpassing ministerieel besluit tijdelijk aanvullende maatregelen - 2de toewijsperiode

Visserij

De quotacommissie heeft op haar zittingen van 13 juni 2024 én 25 juni 2024 een voorstel van advies met maatregelen ter verdeling van de toegewezen quota voor de tweede toewijsperiode (1 juli -31 oktober) voor het groot vlootsegment geformuleerd. Deze zijn hieronder weergegeven. Daarnaast is ook een overzicht van alle maatregelen ter informatie bijgevoegd achteraan.

1. Ministerieel besluit tijdelijk aanvullende maatregelen - 2de toewijsperiode (1 juli – 31 oktober)

1. Tong

Tong Noordzee – Groot Vlootsegment

Van 1 juli 2024 tot en met 31 oktober 2024 is het in de ICES-gebieden II, IV, zijnde Noordzee en Schelde- estuarium, voor een vissersvaartuig van het GVS verboden bij de tongvangst een hoeveelheid te overschrijden, die gelijk is aan 8 kg vermenigvuldigd met het motorvermogen van het vissersvaartuig, uitgedrukt in kW.

Er worden geen gecombineerde visreizen toegestaan tussen ICES-gebieden II, IV en VII f, g, en tussen ICES- gebieden II, IV en VIIa.

Bij gecombineerde reizen tussen ICES gebieden II,IV en een ander ICES gebied blijft het verboden om in de Noordzee en het Schelde Estuarium een hoeveelheid te overschrijden van 400kg/vaartdag (GVS) en 200kg/vaartdag (KVS).

Tong in het Bristolkanaal (ICES-gebieden VII f,g).

In de periode van 1 juli 2024 tot en met 31 oktober 2024 is het in de ICES-gebieden VIIf, g voor een vissersvaartuig van het GVS verboden een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 7 kg vermenigvuldigd met het motorvermogen van het vissersvaartuig, uitgedrukt in kW. De hoeveelheid geldt voor vaartuigen die niet deelnemen aan de Golfcampagne.

Het toekennen van 7 kg/kW betekent dat de vaartuigen die deelnemen aan de Golfcampagne 2024 in de tweede toewijsperiode (1 juli 2024 - 31 oktober 2024) geen tong meer kunnen opvissen in het Bristolkanaal (door afstaan van 7kg/kW tong in 7fg als compensatie voor de Golf visserij).

Het agentschap vraagt met aandrang dat de reders de hen toegewezen hoeveelheden in zowel het Bristolkanaal alsook in andere ICES-gebieden niet overschrijden. Overschrijdingen zullen op een gepaste wijze worden beboet.

Als vaartuigen hun tong quotum hebben opgevist, is het verboden om nog langer in ICES-gebied VII f,g te vissen.

Tong in de Ierse Zee (ICES-gebied VIIa)

In de periode 1 juli 2024 tot en met 31 oktober 2024 is het in het ICES-gebied VIIa voor een vaartuig van het GVS (dat niet deelneemt aan de Golfcampagne) verboden om op vaartuigniveau een totale tongvangst te realiseren die groter is dan de som van 4 kg, vermenigvuldigd met het motorvermogen van het vissersvaartuig, uitgedrukt in kW én een vast recht van 6000kg. Bij deze hoeveelheid wordt het wetenschappelijk quotum niet meegerekend.

Bij gecombineerde reizen tussen de Ierse Zee en (VIIa) en het Bristolkanaal (VIIfg), is het voor een vaartuig verboden een hoeveelheid tong te overschrijden van 25 kg per uur aanwezigheid in de verschillende gebieden.

Een vaartuig dat deelneemt aan de Golfcampagne mag een totale tongvangst realiseren van 6000kg.

Tong Oostelijk Engels Kanaal (VII d)

In het ICES-gebied VIId is het voor een vissersvaartuig van het GVS tijdens de periode van 1 juli 2024 tot en met 31 oktober 2024 verboden bij de tongvangst een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is 2 kg vermenigvuldigd met het motorvermogen van het vissersvaartuig, uitgedrukt in kW.

De hoeveelheden per vaartdag voor gecombineerde reizen zoals opgemaakt voor de eerste toewijsperiode, wijzigen niet.

Tong Westelijk Engels Kanaal (VII e)

Het ICES- gebied VIIe is voorlopig gesloten voor alle visserij. Er dient nog bijkomend tong geruild te worden vooraleer de visserij er terug wordt toegelaten.

Schol in ICES gebieden VII h,j,k

Deze ICES gebieden werden pas vanaf 1 april opengesteld. De bepalingen die toen werden ingesteld tot en met 31 oktober 2024 blijven allen verder van kracht.

Tong in ICES gebieden VII h,j,k

Deze ICES gebieden werden pas vanaf 1 april opengesteld. De bepalingen die toen werden ingesteld tot en met 31 oktober 2024 blijven allen verder van kracht.

Dit betekent dat vanaf 1 april 2024 tot en met 31 oktober 2024 is het In de ICES-gebieden VIIh, j, k voor een vissersvaartuig van het GVS verboden bij de tongvangst een hoeveelheid te overschrijden van 1.500 kg per vaartuig (ipv 1.800kg/vaartuig) In die ICES-gebieden, waarbij wetenschappelijk quotum niet wordt meegerekend.

2. Schol

Schol Noordzee

Van 1 juli 2024 tot en met 31 oktober 2024 is het voor een vissersvaartuig van het GVS verboden bij de scholvangst een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 350 kg, vermenigvuldigd met het motorvermogen van het vissersvaartuig, uitgedrukt in kW.

Bij gemengde zeereizen in de ICES-gebieden VIId en IV, is het verboden bij de scholvangst in de ICES-gebieden IV een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 1600 kg, vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen, gerealiseerd tijdens die zeereis in de ICES-gebieden IV.

Schol Engels Kanaal (ICES-gebieden VIIde)

De reeds vastgelegde dagplafonds worden verder aangehouden, namelijk: 1600 kg/vaartdag (GVS).

800kg/vaartdag (KVS).

Schol Bristolkanaal (ICES-gebieden VIIfg)

Vanaf 1 juli 2024 tot en met 31 oktober 2024 is het in de ICES-gebieden VIIf, g voor een vissersvaartuig van het GVS verboden bij de scholvangst per zeereis een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 25 kg vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen, gerealiseerd tijdens die zeereis in die ICES-gebieden.

Schol Ierse Zee (VIIa)

Het is in het ICES-gebied VIIa voor een vissersvaartuig van het GVS verboden bij de scholvangst per zeereis een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 500 kg vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen, gerealiseerd tijdens die zeereis in dit ICES-gebied.

3. Kabeljauw

Kabeljauw Noordzee

Voor de vaartuigen van het GVS/KVS blijven de hoeveelheden van 100kg/50kg per vaartdag verder gelden tot en met 31 juli 2024. Vanaf 1 augustus gelden de volgende bepalingen:

  • Voor vaartuigen van het KVS 100kg/vaartdag
  • Voor vaartuigen van het GVS 200kg/vaartdag.

Bovendien worden vanaf 16 augustus 2024 voor een vissersvaartuig dat gedurende de gehele visreis gebruik maakt van netmaaswijdtes groter dan 100mm in de bordenvisserij (TR1) of groter dan 120mm in de boomkorvisserij (BT1), de hoeveelheden bijkomend verhoogd met 400 kg per vaartdag.

Kabeljauw Ierse Zee (ICES-gebied VIIa)

In de periode van 1 juli 2024 tot en met 31 oktober 2024 is het in het ICES-gebied VIIa voor een vissersvaartuig verboden bij de kabeljauwvangst een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 50 kg.

Kabeljauw westelijke wateren (ICES gebieden VIIb-c, VIIe-k, VIII)

In de periode van 1 juli 2024 tot en met 31 oktober 2024 is het in de ICES-gebieden VIIb-c, VIIe-k, VIII, voor een vissersvaartuig van het GVS verboden een totale kabeljauwvangst te realiseren die groter is dan 100 kg.

Kabeljauw Oostelijk Engels Kanaal (ICES-gebied VIId)

Van 1 januari 2024 tot en met 31 oktober 2024 is het in het ICES-gebied VIId voor een vissersvaartuig verboden bij de kabeljauwvangst een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 1,5 kg, vermenigvuldigd met het motorvermogen van het vissersvaartuig, uitgedrukt in kW.

4. Wijting

In de Noordzee worden de bestaande dagvangsten verder gezet. Dit betekent:

  • Voorvaartuigen van het GVS: 600 kg/vaartdag
  • Voorvaartuigen van het KVS: 300 kg/vaartdag

Deze hoeveelheden worden verdubbeld voor vaartuigen die uitsluitend uitgerust zijn met zegens of planken.

De hoeveelheid wijting in de Ierse Zee (VIIa) wordt vastgelegd op 50kg per vaartuig voor de periode 1 juli 2024 - 31 oktober 2024.

Voor wijting westelijke wateren (ICES VIIbc-ek en VIId) wordt de bestaande dagvangst van 25kg aangehouden.

5. Andere soorten

Tongschar

Het is in de ICES-gebieden II, IV, zijnde Noordzee en Schelde-estuarium, voor een vissersvaartuig van het KVS verboden bij de vangsten van tongschar en witje per zeereis een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 250 kg vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen, gerealiseerd tijdens die zeereis in die ICES-gebieden.

Vanaf 16 augustus 2024 is het is in de ICES-gebieden II, IV, zijnde Noordzee en Schelde-estuarium, voor een vissersvaartuig van het KVS verboden bij de vangsten van tongschar per zeereis een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 350 kg vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen, gerealiseerd tijdens die zeereis in die ICES-gebieden.

Het is in de ICES-gebieden II, IV, zijnde Noordzee en Schelde-estuarium, voor een vissersvaartuig van het GVS verboden bij de vangsten van tongschar en witje per zeereis een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 500 kg vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen, gerealiseerd tijdens die zeereis in die ICES-gebieden.

Vanaf 16 augustus is het is in de ICES-gebieden II, IV, zijnde Noordzee en Schelde-estuarium, voor een vissersvaartuig van het GVS verboden bij de vangsten van tongschar en witje per zeereis een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 700 kg vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen, gerealiseerd tijdens die zeereis in die ICES-gebieden.

Zeeduivel Noordzee

Het is in de ICES-gebieden II, IV, zijnde de Noordzee en het Schelde-estuarium tot en met 15 augustus 2024 verboden bij een zeeduivelvangst per zeereis een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 300 kg levend gewicht vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen, gerealiseerd tijdens die zeereis in die ICES-gebieden.

Vanaf 16 augustus 2024 is het in de ICES-gebieden II, IV, zijnde de Noordzee en het Schelde- estuarium verboden bij een zeeduivelvangst per zeereis een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 420 kg levend gewicht vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen, gerealiseerd tijdens die zeereis in die ICES-gebieden.

Van zodra 80% van het quotum aan zeeduivel in de ICES-gebieden II, IV, zijnde de Noordzee en het Schelde-estuarium, inclusief quotaruilen, is opgebruikt, is het verboden bij een zeeduivelvangst per zeereis een hoeveelheid te overschrijden die gelijk is aan 300 kg levend gewicht, vermenigvuldigd met het aantal vaartdagen, gerealiseerd tijdens die zeereis in die ICES-gebieden.

De reders zullen, van zodra de vermelde 80% is bereikt, per e-mail op de hoogte gebracht worden.

Makreel (ICES 7) en de Golf (ICES 8ab)

Makreel in ICES 7 en de Golf (ICES 8ab): 100 kg per dag op zeereisbasis

Het moet ook duidelijk zijn  dat de hoeveelheid van 20 ton productgewicht die vanaf 1/6 voorzien is voor vaartuigen die de zegenvisserij uitoefenen, geen vergunning Noorse zone hebben bekomen en die per zeereis minder dan 10kg tong aanlanden, niet van toepassing is voor de ICES gebieden 7 en 8ab,  maar enkel voor de Noordzee. 

2. Andere aandachtspunten

Golfcampagne 2024: Minimummaten Pollak

Vanaf 1 juli 2024 worden voor de ICES-gebieden VIIIab (Golf) de minimummaten voor Pollak (witte koolvis) opgetrokken van 30cm naar 42cm.

Witte koolvis kleiner dan 42cm mag dus niet meer opgevist worden.

Paling

Daar er onduidelijkheid was over het aanlanden van paling, verwijs ik nog eens naar het punt 2.15 in ‘Aanvullende Quotamaatregelen 2024’ van 22 december 2023.

Dit punt stelt heel duidelijk dat het vissen, het aan boord houden en het aanlanden van paling verboden is.

Garnalen en de minimis vrijstelling

Omdat er onduidelijkheid was over het gebruik van de de minimis mogelijkheid voor garnalen, verwijs ik hieronder naar een uittreksel uit de Verordening 2023/2459 tot vaststelling van nadere bepalingen voor de aanlandingsverplichting voor bepaalde visserijen in de Noordzee voor de periode 2024-2027.

De overwegende uit de verordening stelt:

“Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/2014 bevat een de-minimisvrijstelling voor alle soorten waarvoor vangstbeperkingen gelden in de visserij op Noordzeegarnaal gevangen met boomkorren die het hele jaar door zijn uitgerust met diverse selectieve voorzieningen overeenkomstig Verordening (EU) 2019/1241 van het Europees Parlement en de Raad (21) in de ICES-sectoren 4b en 4c.

De lidstaten verzochten om de voortzetting van de vrijstelling met bepaalde specificaties. Het WTECV heeft de in het kader van de initiële gezamenlijke aanbeveling ingediende informatie beoordeeld en geconcludeerd dat de gevraagde vrijstelling in voorgaande jaren gegrond was vanwege onevenredige kosten en omdat de selectiviteit moeilijk te verbeteren is. Om die redenen en om de in de overwegingen

(7) en (8) uiteengezette redenen is de Commissie derhalve van oordeel dat de gevraagde vrijstelling moet worden verleend van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2027”.

In artikel 11, g) van deze verordening staat vermeld waaraan moet voldaan worden om in aanmerking te komen voor een de minimis bepaling. Volgende hoeveelheden mogen worden teruggegooid:

“in de visserij op Noordzeegarnaal met boomkorren met een maaswijdte van ten minste 22 mm die zijn uitgerust met een sorteerrooster, zeefnet of een andere voorziening die door de Commissie is goedgekeurd overeenkomstig artikel 15, lid 2, van Verordening (EU) 2019/1241, in de Uniewateren van de ICES-sectoren 4b en 4c:

  • een hoeveelheid van alle soorten waarvoor vangstbeperkingen gelden, die niet meer dan 5 % bedraagt van de totale jaarlijkse vangsten van alle soorten in die visserijen waarvoor vangstbeperkingen gelden”
Delen: