Terug naar Nieuws

Vlaamse eiwitstrategie 2021-2030: hoever staan we?

Beleid
Vlaamse eiwitstratagie 2021-2030

Drie jaar na de lancering is de Vlaamse eiwitstrategie 2021-2030 in volle uitvoering. Negentien partners uit de agrovoedingsketen, maatschappij, onderzoek en beleid zetten hun schouders onder dit belangrijke onderdeel van de Vlaamse voedselstrategie. Een gebruiksvriendelijk eiwitdashboard geeft voortaan een permanent en steeds actueel overzicht van de voortgang van de strategie. Eerder lanceerden de partners al becijferde streefdoelen om de Vlaamse eiwitstrategie concreter te maken en gericht acties te kunnen inzetten.  

De eiwittransitie streeft naar een verschuiving naar meer duurzame eiwitten in productie en consumptie en speelt als systeemoplossing in op meerdere maatschappelijke uitdagingen en thema’s tegelijkertijd: onze gezondheid, klimaat, leefmilieu en, als we het slim aanpakken, ook onze landbouw en voedseleconomie.  

Eiwitbronnen zoals peulvruchten maken immers deel uit van een gezond en milieubewust voedingspatroon. De lokale productie ervan maakt ons minder afhankelijk van ingevoerde eiwitbronnen voor voeding en diervoeder, zoals soja. Bovendien zet de dierlijke (eiwit)productie zo verdere stappen richting circulariteit. Verdienmodellen die deze inspanningen valoriseren zijn hierbij cruciaal.  

Het nieuwe eiwitdashboard toont dat er, sinds de start van de eiwitstrategie, al 113 eiwitacties en 90 onderzoeksprojecten rond eiwitten op de teller staan. De verscheidenheid van de acties én eiwitbronnen valt op, verdeeld over zes strategische thema’s: duurzaam diervoeder, duurzame dierlijke productie, meer plantaardige eiwitten, meer nieuwe eiwitten, meer productdiversiteit en duurzame eiwitconsumptie. U kunt het eiwitdashboard volgen op Eiwitstrategie - acties 2024 - website analyse - Spotfire.

Eiwitstrategie acties 2024 - website analyse

Binnen het strategische thema ‘meer nieuwe eiwitten’, nemen microbiële eiwitten een belangrijke plaats in. Een voorbeeld van een eiwitactie rond microbiële eiwitten is het CEMPA-project. Dit produceert met behulp van bacteriën een eiwitalternatief voor vismeel op basis van ethanol uit de emissies van de staalproductie. Een mooie samenwerking tussen de staalindustrie en de aquacultuur én een systeemoplossing voor eiwitproductie en emissiereductie (CEMPA – The ProteInn club). 

Binnen het strategische thema ‘meer plantaardige eiwitten’ zien we eveneens een diversiteit aan eiwitbronnen. Een hiervan is de noot. Het project Nood aan Noot helpt het aanbod en de diversiteit aan lokaal geproduceerde eiwitrijke producten te vergroten door de Vlaamse walnoten- en hazelnotenteelt en -verwerking in kaart te brengen en te faciliteren. Nieuwe samenwerkingsvormen zijn namelijk essentieel voor de creatie van duurzame verdienmodellen. Lokale notenteelt levert bovendien ecosysteemdiensten zoals biodiversiteit en koolstofopslag (Nood aan noot - Praktijkpunt Landbouw).

Het eiwitdashboard en meer info over de visie, doelstellingen en acties van de Vlaamse eiwitstrategie zijn terug te vinden op onze recent geactualiseerde webpagina Eiwitstrategie | Landbouw en Zeevisserij.

Delen: