Vlaamse eiwitstrategie 2021-2030: hoever staan we?
Binnen het strategische thema ‘meer nieuwe eiwitten’, nemen microbiële eiwitten een belangrijke plaats in. Een voorbeeld van een eiwitactie rond microbiële eiwitten is het CEMPA-project. Dit produceert met behulp van bacteriën een eiwitalternatief voor vismeel op basis van ethanol uit de emissies van de staalproductie. Een mooie samenwerking tussen de staalindustrie en de aquacultuur én een systeemoplossing voor eiwitproductie en emissiereductie (CEMPA – The ProteInn club).
Binnen het strategische thema ‘meer plantaardige eiwitten’ zien we eveneens een diversiteit aan eiwitbronnen. Een hiervan is de noot. Het project Nood aan Noot helpt het aanbod en de diversiteit aan lokaal geproduceerde eiwitrijke producten te vergroten door de Vlaamse walnoten- en hazelnotenteelt en -verwerking in kaart te brengen en te faciliteren. Nieuwe samenwerkingsvormen zijn namelijk essentieel voor de creatie van duurzame verdienmodellen. Lokale notenteelt levert bovendien ecosysteemdiensten zoals biodiversiteit en koolstofopslag (Nood aan noot - Praktijkpunt Landbouw).
Het eiwitdashboard en meer info over de visie, doelstellingen en acties van de Vlaamse eiwitstrategie zijn terug te vinden op onze recent geactualiseerde webpagina Eiwitstrategie | Landbouw en Zeevisserij.