Graanvergaderingen najaar 2023

Elk najaar houden we drie voorlichtingsvergaderingen in verband met de graanteelt. Dat was ook zo dit najaar op de gekende locaties in Denderwindeke, Lubbeek en Oudenaarde. De studieavonden zijn steeds in samenwerking met onder meer het Landbouwcentrum voor Granen (LCG vzw). Er wordt steeds naar gestreefd dat de studievergaderingen kunnen gelden als opleidingsactiviteit binnen het opleidingsprogramma voor de Fytolicentie.

Het programma voor najaar 2023 zag er als volgt uit :

  • ‘Wintergerst najaar 2023 : bewuste rassenkeuze in het kader van IPM – LCG proefresultaten’, door Bram Vervisch/Jonas Claeys (Landbouwcentrum Vlaanderen LCG – Inagro), Wim Fobelets (Praktijkpunt Landbouw Vlaams Brabant)
  • ‘Wintertarwe najaar 2023 : bewuste rassenkeuze in het kader van IPM – LCG proefresultaten’, door Bram Vervisch /Jonas Claeys (Landbouwcentrum Vlaanderen LCG – Inagro), Wim Fobelets (Praktijkpunt Landbouw Vlaams Brabant)
  • ‘Zonnebloemteelt’ fleurt het Vlaams-Brabantse landschap op’ door Pieter ten Cate/Kathelijne Ferket (Praktijkpunt Landbouw Vlaams Brabant)
  • ‘Groenbedekkers, meer mogelijkheden dan je denkt’, door Walter Vervoort/Thomas Truyen (Limagrain)

In Ninove en Oudenaarde werd niet de zonnebloemteelt maar de teelt van hennep besproken. Het is de bedoeling om op de graanvergaderingen volgend voorjaar (februari 2024) beide topics op de locaties te wisselen.

Wintergerst en wintertarwe najaar 2023 : bewuste rassenkeuze in het kader van IPM

Het Landbouwcentrum Granen volgt onder meer de graanproeven op op twee demonstratiebedrijven van de Vlaamse overheid: bij de familie Guido Lemaire – Katleen Taelemans en zoon Jonas te Lennik, en bij de familie Willy Ronsmans – Linda Putseys in Bertem. De rassenproeven wintertarwe en wintergerst vormen een belangrijk luik binnen het geheel van deze demonstratieproeven. Elk jaar wordt een reeks van gekende praktijkvariëteiten uitgezaaid, aangevuld met interessante nieuwigheden, aangeboden vanuit de zaaizaadfirma’s, uitgezaaid in drie herhalingen. Voor elke variëteit wordt een strook van 3 op 3 m² onbehandeld aangehouden om deze variëteiten te kunnen beoordelen op ziektegevoeligheid, legergevoeligheid, vroegheid,... Van elke variëteit wordt bij de oogst eveneens de opbrengst bepaald met bijhorende oogstparameters : korrelopbrengst, hectolitergewicht, duizendzadengewicht, stroproductie. Op de graanvergadering in het najaar kan op die manier een overzicht worden gegeven van de uitgezaaide variëteiten en hun kenmerken. In het kader van de IPM wetgeving moet u als akkerbouwer met graan in het teeltplan de sterktes en zwaktes van uw gekozen variëteiten kennen. Voor deze informatie kan u dus terecht op de graanvergaderingen, of ook op de website van het LCG: www.LCG.be. Dit najaar werd ook heel bijzonder de nieuwe handige rassenkeuzetool aan de akkerbouwers gedemonstreerd.

Bekijk deze thema’s van de opgenomen vergadering:

Zonnebloemteelt fleurt het Vlaams-Brabantse landschap op: project Platteland Plus

Zonnebloemen doen het goed in drogere omstandigheden. We komen ze vooral tegen in GLB-mengsels van vanggewassen, maar ook steeds vaker als reinteelt. Specifiek in de streek rond Lubbeek is de interesse in zonnebloem momenteel groot omdat enkele graanhandelaars in deze regio ontvangst (mogelijkheid om het geoogst product te mogen aanleveren) organiseren. Het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant licht de resultaten toe van vermeld Platteland Plus project. U krijgt een overzicht van de beschikbare variëteiten, de technische aspecten van de teelt van zaai tot oogst, en er wordt dieper ingegaan op enkele kansen en knelpunten.

Bekijk dit thema van de opgenomen vergadering: De teelt van zonnebloemen

Groenbedekkers, meer mogelijkheden dan je denkt

Wanneer de weersomstandigheden goed zijn, zijn de dagen juist na de graanoogst ideaal om een tussenvanggewas in te zaaien. Ook al is de periode tussen hoofdteelt en nateelt soms erg kort, toch loont dit de moeite. Het is uiteraard belangrijk om hierbij naar de prijs te kijken, maar evengoed kan een akkerbouwer deze inzaai zien als een investering voor de volgende teelt. Zoals de naam het zegt is het hoofddoel van een vanggewas het vastleggen van de bodemstikstof (reststikstof) na de hoofdteelt. Hoe hoger de C/N verhouding van het vanggewas, hoe meer N dit gewas aan de bodem kan onttrekken. Belangrijke vanggewassen vinden we terug binnen de plantenfamilies van de kruisbloemigen en vlinderbloemigen. Afhankelijk van het doel kiest u het gewas. Kruisbloemigen zoals gele mosterd hebben een snelle ontwikkeling, kunnen hierdoor goed onkruid onderdrukken. Door te kiezen voor soorten met een complementair wortelstelsel worden meerdere bodemlagen goed doorworteld en worden de aanwezige nutriënten goed benut. Andere soorten hebben biocide werking op sommige ziekten. Zo kan u een tussenteelt van tagetes toepassen in de boomkwekerij om het aaltjesbestand te reduceren. 

Bekijk dit thema van de opgenomen vergadering: Vanggewassen

Delen: