Bosbouwkundig teeltmateriaal: controle uitgangsmateriaal

Op deze pagina

De Europese regelgeving bosbouwkundig teeltmateriaal en het OECD Forest Seed and Plant scheme voorzien beide in een certificeringssysteem dat de internationale handel in zaden en planten van bosbomen moet vergemakkelijken. Beide systemen zijn qua regels op elkaar afgestemd en waarborgen dat het bosbouwkundig teeltmateriaal van hoge kwaliteit is en genetisch geschikt voor diverse plaatselijke omstandigheden.

Voor een overzicht van onze werking, bekijk het filmpje over bosbouwkundig teeltmateriaal op ons YouTube-kanaal Controle op bosbouwkundig teeltmateriaal.

Bekijk ook het filmpje van het OECD Planting Better Forests for a Changing Future (enkel Engelstalige versie beschikbaar).

Wetgeving

Europese regelgeving

  • Richtlijn 1999/105/EG van de Raad van 22 december 1999 betreffende het in de handel brengen van bosbouwkundig teeltmateriaal.

U kan de geconsolideerde tekst van de Europese regelgeving opzoeken via EUR-Lex (stel in op Nederlands en zoek op het nummer van richtlijn).

Vlaamse regelgeving

  • Besluit van de Vlaamse Regering van 3 oktober 2003 betreffende de procedure tot erkenning van bosbouwkundig uitgangsmateriaal en het in de handel brengen van bosbouwkundig teeltmateriaal, B.S. 13.11.2003;
  • Besluit van de Vlaamse Regering van 23 december 2022 tot vaststelling van de retributies voor de toelating of registratie van rassen van land- en tuinbouwgewassen, voor de uitoefening van bepaalde beroepen in de sector van het plantaardige teeltmateriaal, voor de keuring en controle van dat materiaal en voor de keuring en controle bij de productie van hop en hopproducten.
  • Ministerieel Besluit van 2 juni 2004 tot vaststelling van een technisch controlereglement betreffende het bosbouwkundig teeltmateriaal, B.S. 17 juni 2004.

U kan de geconsolideerde Vlaamse regelgeving opzoeken aan de hand van de afkondigings- en/of publicatiedatum via het Belgisch Staatsblad of via de Vlaamse Codex. In de referenties wordt geen melding gemaakt van de wijzigingen aangezien deze in de geconsolideerde versie verwerkt zijn.

Internationale OESO regels

U kan de OESO-regeling voor bossen, zaaizaad en planten opzoeken op OESO-regeling voor bossen, zaaizaad en planten (OECD).

Nationale lijst uitgangsmateriaal

Deze lijst vindt u op Natuur- en Bosonderzoek (INBO) van de Vlaamse overheid.

Producenten

Contactgegevens van de producenten van bosbouwkundig teeltmateriaal
Bedrijf Adres E-mail Website
Etn. Armand Op de Beeck BV Lierbaan 108, 2580 Putte info@a-opdebeeck.be www.a-opdebeeck.be
Michaël Rahoens BV Roosbloemstraat 8b, 9860 Oosterzele christa@rahoens.com -
VEREECKE - DE CLEENE BOOMKWEKERIJ NV LANGENDAM 59, 9940 Sleidinge anita@vereeckenv.be www.vereeckenv.be
't groenpunt Deruddere-rombaut bvba Scharestraat 39, 8020 Oostkamp (Hertsberge) deruddere-rombaut@telenet.be www.tgroenpunt.be
Boomkwekerij Van de Vijver Hemelstraat 2 wvdevijver@gmail.com -
Boomkwekerij Van Acker Mariastraat 1, 8020 Waardamme (Oostkamp) yvan.van.acker@telenet.be https://boomkwekerij-van-acker.webnode.be/
Boomkwekerij Van der Auwera BV Reetsesteenweg 107, 2630 Aartselaar info@vanderauwera.be www.vanderauwera.be
LV De Vlieger Veldeken 44c, 9240 Zele stevendr@greentraders.be -
SYLVA bvba 't Hand 10 , 9950 Lievegem info@sylva.be www.sylva.eu
Boomkwekerij Schepers Predikherenstraat 26, 8750 Wingene info@boomkwekerijschepers.be www.boomkwekerijschepers.be
Van Hulle B & C bvba Pot- en Zuidhoutstraat 10, 9990 Maldegem info@vanhullebc.be www.vanhullebc.be
Boomkwekerij Leers Marc Beekstraat 97b, 8730 Oedelem marc.leers.vanmaldegem@telenet.be -
DE BEL BOOMKWEKERIJEN Krommekeerstraat 19, 8755 Ruiselede info@boomkwekerijdebel.be www.boomkwekerijdebel.be
Boomkwekerij Allaert Predikherenstraat 20a, 8750 Wingene info@allaert-nurseries.be www.allaert-nurseries.be
Delen: