Vragen en antwoorden EIP en VLIF-innovatie

Op deze pagina vindt u:

Vragen en antwoorden Europese Innovatiepartnerschappen (EIP)

1. Klopt het dat het ook de bedoeling is om regionale Operationele Groepen (OG's) die handelen over vergelijkbare onderwerpen te leiden naar Europese samenwerkingen? Is daar een specifiek mechanisme of project call voor of is dit eerder een pluspunt bij de gangbare calls (Horizon ... )?

De projectuitvoerders van operationele groepen kunnen ingaan op de oproepen voor Horizon Europe projectvoorstellen. De oproepen bieden opportuniteiten om thematische netwerken op te zetten om de resultaten van Vlaamse operationele groepen te delen met deze van operationele groepen uit andere lidstaten. Zie ook https://eu-cap-network.ec.europa.eu/operational-groups-across-borders_en, waar je de link terugvindt naar de Horizon Europe oproepen. Operationele groepen die geïnteresseerd zijn, houden best de pagina’s met de oproepen in de gaten.

Daarnaast doet het EU-CAP-Network regelmatig oproepen voor cross-visits voor operationele groepen van verschillende lidstaten die rond hetzelfde thema werken. De reiskosten voor twee leden van de operationele groep en de kosten voor de bijeenkomsten worden gefinancierd door de EU. Momenteel (tot 8 april 2024) loopt een dergelijke oproep rond twee thema’s, namelijk:

  • * Use of agricultural and forestry residues for creating alternative sources of income for farmers and foresters
  • * Climate adaptation on the ground - innovative solutions to build farm resilience

Operationele Groepen die rond een van deze thema’s werken kunnen een aanvraag doen. Zie: https://eu-cap-network.ec.europa.eu/events/eu-cap-network-cross-visit-use-agricultural-and-forestry-residues_en of https://eu-cap-network.ec.europa.eu/events/eu-cap-network-cross-visit-climate-adaptation-ground_en. Vanuit het agentschap verspreiden we deze oproepen voor cross-visits ook naar de operationele groepen die er volgens ons voor in aanmerking komen.

2. Moet je je als mede-aanvrager (partner) ook registeren in het e-loket en bepaalde documenten opladen of loopt alles via de promotor?

Een mede-aanvrager of projectpartner hoeft zich niet te registreren in het e-loket. De promotor is verantwoordelijk voor de aanvraag en alle administratie en communicatie die via het e-loket moet verlopen.

3. Moet de promotor een landbouwer zijn of kan deze rol ook door een andere partner worden opgenomen?

Deze rol kan opgenomen worden door om het even welke partner in de operationele groep op voorwaarde dat deze een rechtspersoon is en gevestigd in het Vlaamse gewest. Het mag maar hoeft dus geen landbouwer te zijn. Houd er bij de keuze van de promotor rekening mee dat hij de eindverantwoordelijke voor de projectuitvoering is en dus voor de inhoudelijke en financiële rapportering.

4. Is het mogelijk om de voorwaarden voor subsidie bij investeringen binnen het kader van een EIP-project nog eens te verduidelijken? Investeringen kunnen niet naar een bedrijf gaan dat geen actieve landbouwer is, of heb ik dat verkeerd begrepen?

Enkel voor onderzoeksdoeleinden, bv. bepaalde meettoestellen, kunnen investeringen gesubsidieerd worden voor bedrijven die geen actieve landbouwer zijn. Wanneer het over een andere investering gaat moet de investering ten goede komen aan het samenwerkingsverband en is de investering enkel subsidiabel wanneer ze gefactureerd wordt aan en eigendom blijft van een rechtspersoon, die minstens uit twee personen bestaat waarvan minstens één actieve landbouwer.

5. Moet een EIP samenwerking steeds samengaan met het oprichten van een vereniging (vzw, ...)?"

Neen, er kan maar er moet geen vereniging worden opgericht. Er moet wel een duidelijke intentie zijn voor een blijvende samenwerking rond het thema (ecologisch, economisch of sociaal) waarop het project betrekking heeft. In geval dat er investeringskosten zijn voor het samenwerkingsverband moet er wel een rechtspersoon worden opgericht bestaande uit minimum twee personen waarvan één actieve landbouwer, een rechtspersoon waarop de investering dus gefactureerd moet worden.

6. Je moet met offertes aantonen dat je een bevraging hebt gedaan, wat als er maar 1 aanbieder is?"

Indien er slechts één aanbieder is en er dus geen meerdere offertes aangevraagd kunnen worden, volstaat een korte verklaring waarom er geen meerdere offertes zijn opgevraagd.

7. Je kan partners toevoegen in zo'n dossier die geen budget hoeven te krijgen. Is het een meerwaarde dat een praktijkcentrum, een machineconstructeur en dergelijke worden toegevoegd in kader van adviesverlening?"

Het hangt ervan af of ze een actieve rol opnemen in het project. Indien ze geen actieve rol hebben, en je wil ze betrekken om de kennis via hen te verspreiden, dan zou je ze kunnen opnemen als doelgroep in de communicatieacties ter verspreiding van de resultaten, en hoeven ze geen partner te zijn in de operationele groep. Als je op geregelde tijdstippen resultaten wil afstemmen met hen en hen wil informeren, dan zou je ze wel in de operationele groep kunnen opnemen aangezien ze op die manier toch een actieve rol hebben, want je verwacht dat ze ook hun inzichten geven. Je zou dan in het werkplan bv. op geregelde tijdstippen een overleg met hen kunnen voorzien.

8. Wat zijn de vereisten qua cofinanciering? Bv. wij zullen als hogeschool mede-aanvrager zijn voor de metingen. Kunnen we een eigen inbreng doen via personeelsinzet van eigen onderzoekers? Kan dit ook door inzet van studenten die met hun begeleider/onderzoeker data helpen te verzamelen?

De cofinanciering kan via de personeelsinzet van de eigen onderzoekers. Hun personeelskosten worden in dat geval ingediend via de financiële rapportering van het project. Voor studenten ligt dat moeilijker. Het zou wel kunnen indien die studenten daarvoor betaald worden en er betaalbewijzen voor zijn (schuldvordering en bewijs van overschrijving).

9. Wat wordt exact bedoeld met ‘nieuwe activiteiten’ binnen een bestaand samenwerkingsverband?

Ofwel moet het project de ontwikkeling van een nieuw samenwerkingsverband rond een bepaald thema tot doel hebben. Ofwel moet het, in het geval van een bestaand samenwerkingsverband, gaan over een nieuwe activiteit, een nieuw project dus van dat samenwerkingsverband en geen activiteit of project waar ze al mee bezig zijn.

Meer info

Meer informatie vindt u op www.vlaanderen.be/landbouw/operationelegroepen 

Vraag en antwoord webinar VLIF-innovatie

1. Welke instellingen zijn aangewezen om ammoniakemissiemetingen uit te voeren? Aanvaard door Wecom ? Is het aangewezen dat deze instellingen instappen als projectpartner ?

Voor de lijst van instellingen moeten we verwijzen naar andere instanties, omdat dit ook afhankelijk is van het soort investering en emissie. We zullen, waar mogelijk, links zetten op onze website. Een dergelijke instelling kan als projectpartner opgenomen worden, dat kan een meerwaarde zijn maar is niet noodzakelijk en zal dus per project moeten afgewogen worden.

2. Het begrip ‘actieve landbouwer’ komt bij zowel EIP als VLIF-Innovatie ter sprake. Is dit begrip bij beide oproepen hetzelfde?

Het begrip actieve landbouwer is inderdaad hetzelfde bij beide oproepen. 

Meer info

Meer informatie vindt u op www.vlaanderen.be/landbouw/vlif-innovatie

Delen: