Bodemkwaliteit

Een gezonde bodem zorgt niet enkel voor sterkere gewassen, maar is ook beter bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals droogte en wateroverlast. Bovendien slaat een gezonde bodem meer koolstof op, wat de verdere opwarming van de aarde afremt.

Zie ook: Perceelsgebonden ecoregelingen en agromilieuklimaatmaatregelen

Goede voorbeelden bodemkwaliteit

Lees de getuigenissen van deze landbouwers die werkten aan een gezonde bodem en betere bodemkwaliteit:

  • Interview Joeri Dewelde
    Joeri startte zes jaar geleden als landbouwer en nam het familiebedrijf in handen. Met een frisse maar ook kritische blik werkt hij aan een gezond bedrijf met een gezonde bodem.
     
  • Interview Christ Wolfcarius
    Christ heeft een boomgaard van ongeveer 100 hectare met appelbomen en perelaars. Op zijn bedrijf heeft een appelboom een levensduur van ongeveer 15 jaar, een perelaar van 40 à 50 jaar. Dezelfde teelt blijft dus decennialang op dezelfde plaats. Hij hecht daarom veel belang aan een goede bodemkwaliteit.
     
  • Interview Hans Dereepere
    Hans heeft ongeveer 50 melkkoeien en zet volledig in op regeneratieve begrazing. Hierdoor is er een betere insijpeling van het regenwater in de bodem en blijven het gras en de kruiden in droge periodes op zijn weiland langer groen en fris.
     
  • Interview Pieter De Bevere
    Pieter teelt spinazie, boontjes, bloemkool en prei. Omdat hij een twaalftal jaar geleden merkte dat het koolstofgehalte van zijn bodem snel daalde door intensief ploegen, besloot hij te starten met niet-kerende bodembewerking. Sindsdien is de bodemstructuur verbeterd en de bodem beter bestand tegen afspoeling en langere periodes van droogte.
     
planten scheuten blaadjes grond aarde
Delen: