Koolstoftool

Indien er koolstof wordt opgeslagen in de bodem, wordt er CO2 uit de atmosfeer gehaald. Een hoger gehalte organische koolstof (%OC) heeft een positief effect op de bodem, en op deze manier levert de landbouw mee een bijdrage aan klimaatneutraliteit. 

Voor meer info over koolstoflandbouw kan u terecht op de webpagina Koolstoflandbouw: onderzoeksproject LIFE CarbonCounts.

De Koolstoftool berekent de koolstofopslag op een perceel op basis van de beschikbare gegevens in het bodempaspoort, zoals bodemtextuurklasse en de gewasrotaties van een perceel, afkomstig uit de verzamelaanvraag. De tool gebruikt een berekening gebaseerd op het Roth-C model, dit is een rekenmodel speciaal ontwikkeld om koolstofopslag in bodems te simuleren.

In de tool zelf wordt er voor elk bouwland perceel het gehalte organische koolstof (%OC) voor de komende 30 jaar berekend op basis van het standaardscenario. Voor dit standaardscenario wordt de gewasrotatie van de voorbije zes jaar gebruikt, deze rotatie wordt herhaald in de toekomst en gebruikt om de koolstofbalans te berekenen (Zie A). In het standaardscenario wordt er geen bemesting toegevoegd voor de berekening.

koolstoftool resultaten standaard

Aanmaak nieuwe scenario’s

De gebruiker kan extra scenario’s aanmaken op het perceel waarvoor de koolstofbalans berekend wordt.

  1. Klik op het plus-teken onder de reeds bestaande scenario’s (zie B).
  2. Een pop-up scherm verschijnt met de titel ‘Aanmaak koolstofscenario’. Een nieuw scenario wordt aangemaakt in drie stappen: Teelten – Bemesting – Naam scenario.
  3. Bij teelten kan de gebruiker een voorteelt – hoofdteelt – nateelt kiezen via een dropdown voor de verschillende jaren van de gewasrotatie.
  4. De gebruiker kan een jaar uit de rotatie verwijderen of naar boven/onder verschuiven via de knoppen rechts (zie C).
  5. Bij sommige graangewassen kan de gerbuiker kiezen om de teeltresten al dan niet af te voeren door het vakje aan- of uit te vinken (zie D). Dit heeft impact op de koolstofopbouw een perceel.
  6. Na het kiezen van de teelten, klikt u op Volgende.
  7. In Stap 2 – Organische bemesting kan de gebruiker kiezen voor een bemestingsregime (zie E). De gebruiker kiest type bemesting, dit kan voor zowel voorjaars- als najaarsbemesting, afhankelijk wanneer de bemesting op het perceel wordt aangebracht.
  8. Na type bemesting kan de gebruiker een hoeveelheid toevoegen, standaard wordt hier gewerkt met 10 ton/ha.
  9. Het bemestingsregime kan gekopieerd worden voor alle jaren van de rotatie, of men kan er voor kiezen om elk jaar een ander bemestingsregime toe te passen.
  10. Na het kiezen van de bemesting, klikt u op Volgende.
  11. In Stap 3 – Naam scenario kan u het aangemaakte scenario een naam geven.
  12. Na het kiezen van de naam, klikt u op Start simulatie.
  13. Het aangemaakte scenario verschijnt in de grafiek.
standaardscenario van de gewasrotatie van de voorbije zes jaar, deze wordt herhaald in de toekomst en wordt gebruikt om de koolstofbalans te berekenen
De gebruiker kan een jaar uit de rotatie verwijderen of naar boven/onder verschuiven via de knoppen rechts (zie C). Bij sommige graangewassen kan de gerbuiker kiezen om de teeltresten al dan niet af te voeren door het vakje aan- of uit te vinken (zie D). Dit heeft impact op de koolstofopbouw een perceel.
In Stap 2 – Organische bemesting kan de gebruiker kiezen voor een bemestingsregime (zie E). De gebruiker kiest type bemesting, dit kan voor zowel voorjaars- als najaarsbemesting, afhankelijk wanneer de bemesting op het perceel wordt aangebracht.

Voor percelen met de status ‘blijvend grasland’, kan het gebruikte rekenmodel de koolstofbalans niet wetenschappelijk correct berekenen. Blijvend grasland kan veel koolstof opslaan in de bodem, door het scheuren van blijvend grasland komt deze vastgelegde koolstof opnieuw in de atmosfeer als broeikasgas.

Ook voor andere percelen die geen bouwland zijn, kan het rekenmodel geen gehalte organische koolstof berekenen. Dit gaat bijvoorbeeld over loodsen, serres of andere gespecialiseerde productiemethoden die geen organische bodem hebben als ondergrond.  

Disclaimer

Deze tool werd ontwikkeld door het Agentschap Landbouw en Zeevisserij samen met ILVO voor de simulatie van koolstofopslag in de bodem. Het gebruikte model werkt met verschillende aannames en/of veralgemeningen op basis van de beschikbare datasets. Dit kan invloed hebben op de betrouwbarheid van de voorspellingen. Bijgevolg zijn de resultaten in deze tool richtinggevend en worden deze best met voorzichtigheid. Noch de makers of andere betrokken partijen bij de ontwikkeling van de Koolstoftool kunnen op enige wijze verantwoordelijk op aansprakelijk gesteld worden voor de juistheid, volledigheid of bruikbaarheid van de informatie, noch kunnen ze aansprakelijk gesteld worden voor directe of indirecte schade die voortvloeit uit het gebruik van de Koolstoftool.

Delen: