Terug naar Nieuws

Ga verstandig om met water en vraag een meldingsticket of vergunning aan voor u water onttrekt

Bedrijfsvoering

Als land- of tuinbouwer weet u als geen ander hoe snel het weer kan omslaan en welke impact dit kan hebben op uw bedrijf en de omgeving. Dit groeiseizoen begon nat maar sinds begin juni is er een drogere periode. Gelukkig valt er af en toe wat neerslag.



Het natte voorjaar was alvast positief voor de grondwaterstanden en om waterreserves in bodem/bassins/bekkens aan te vullen, maar was dan weer nefast voor de veldwerkzaamheden bij het zaaien en planten. Droge periode en de warme temperaturen hebben nadien de topbodemlaag wel doen uitdrogen, wat mogelijk problemen gaf bij de kieming en bij aanplantingen. Daardoor moeten sommige teelten al geïrrigeerd worden.



Ondertussen werden ook tijdelijke onttrekkingsverboden op een aantal onbevaarbare waterlopen ingesteld voor de bescherming van de ecologie.



Ook is er op een aantal waterwegen blauwalgenbloei vastgesteld: onttrekking uit deze waterwegen voor het irrigeren van consumptie- en voedergewassen is verboden, ook om vee drinken te geven.



Ga altijd verstandig en efficiënt met het beschikbare water om. En vergeet niet een meldingsticket of vergunning aan te vragen als u water wil onttrekken. Dan krijgt u automatisch een bericht als er een captatieverbod wordt ingesteld.

 

Meer info

Delen: