Terug naar Nieuws

Visserij-evenementen tijdens het EU voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie

Visserij

Het voorzitterschap van België van de Raad van de Europese Unie zit er bijna op. Vanaf 1 juli neemt Hongarije de fakkel over. Tijdens het voorzitterschap werd de visserij een aantal keren in de schijnwerpers gezet. Daarbij was het doel om op de weerbaarheid van de Europese visserijsector te focussen op korte en middellange termijn in het licht van de vele uitdagingen.

Op 13 maart werd er tijdens de Open Food Conference in Leuven een sessie over verantwoorde en duurzame visserij in de toekomst gehouden. Verschillende stakeholders en sprekers uit Europa, waaronder Hans Polet van het ILVO, gingen dieper in op de relevante wetenschappelijke ontwikkelingen binnen de EU en Vlaanderen, alsook op een evaluatie van de haalbaarheid, transitiemogelijkheden en kostenvoordelen. Op 5 juni verscheen het rapport hierover (in het Engels). U vindt dit terug via de Engelstalige webpagina Go4Food - Food strategy of Flanders | Landbouw en Zeevisserij (vlaanderen.be). In dit samenvattend rapport vindt u de belangrijkste resultaten van de Open Food Conference, inclusief links naar de presentaties en video's. Het rapport zelf is te vinden op Open Food Conference Summary Report | Vlaanderen.be

Vervolgens vond op 24 en 25 maart in Brugge een informele Raad van de EU-ministers van Visserij plaats. De ministers bespraken het onderwerp 'de toekomst van de EU-visserij en aquacultuur'. Een diepgaande analyse van de gesprekken vindt u op EU-visserijministers samen in Brugge voor informele gedachtewisseling over de toekomst van de visserij en de aquacultuur in de EU | Landbouw en Zeevisserij (vlaanderen.be).

Tot slot vond er van 12 tot 14 juni in Gent een vergadering tussen de directeurs-generaal van de Europese visserij-administraties plaats, waar verder werd gewerkt op bepaalde aspecten van de conclusies die uit de informele Raad naar voren waren gekomen. Het onderwerp van de discussie was dan ook ‘De relatie met derde landen’. Een kort verslag vindt u op Drie dagen verzamelden de Europese directeuren-generaal en attachés visserij in Gent | Landbouw en Zeevisserij (vlaanderen.be).

Delen: