Op deze pagina:
- Algemene info
- Publicaties
- Contactpersonen
Algemene info
De Belgische rassenlijsten van landbouw- of groentegewassen, ook wel de nationale rassenlijsten, zijn lijsten die alle landbouw- en groenterassen bevatten waarvoor een aanvraag werd ingediend en goedgekeurd bij één van de Gewesten om verhandeld en vermeerderd te mogen worden in de EU. De Belgische rassenlijsten vormen samen met de rassenlijsten van alle andere Europese lidstaten de Gemeenschappelijke rassenlijsten, ook wel de EU-rassenlijst genoemd. Alle rassen die u dus op de EU-rassenlijst vindt, mogen dus verhandeld en vermeerderd worden in de EU!
Een landbouwras kan goedgekeurd worden voor toelating tot de Belgische rassenlijst van landbouwgewassen als het ras geschikt wordt bevonden voor de Belgische landbouw én, als het ras verschillend is van elk ander in de Unie gekend ras. Voor goedkeuring tot toelating van groenterassen geldt enkel de laatste vereiste.
Om de geschiktheid van een landbouwras voor de Belgische landbouw na te gaan wordt het ras door het Vlaamse en/ of Waalse Gewest getest op diens ‘cultuur- en gebruikswaarde’ (CGW) door middel van wetenschappelijke veldproeven. Bij de evaluatie van de bekomen resultaten wordt rekening gehouden met allerlei aspecten die van belang zijn voor de Belgische boer: vroegheid van het gewas, opbrengst, de belangrijkste prijsmakers van een gewas (bv. hectolitergewicht, suikergehalte, eiwitgehalte, …), ziektetolerantie en meer. Het ras moet het over het geheel van deze aspecten beter doen dan de beste rassen die al toegelaten zijn, of een uitzonderlijke eigenschap hebben om goedkeuring te krijgen.
Elk ras op de rassenlijsten verschilt ook. Dit wordt gewaarborgd door gestandaardiseerde tests die de ‘onderscheidbaarheid, homogeniteit (=uniformiteit) en bestendigheid (=stabiliteit)’ (OHB) van de rassen nagaan. De tests kunnen eender waar in de Europese Unie plaatsvinden, maar wanneer er twee verschillende zaadmonsters worden geleverd voor het CGW-onderzoek en het OHB-onderzoek wordt een bijkomende proef (conformiteitstest, CF) georganiseerd die de overkomst van de zaadmonsters nagaat om zeker te zijn dat het CGW-onderzoek en het OHB-onderzoek op hetzelfde ras worden uitgevoerd.
Publicaties
Hieronder vindt u een pdf-versie van de nationale rassenlijsten. De pdf wordt in het voorjaar en najaar geüpdatet en eventueel bij grote wijzigingen ook tussendoor. Voor de meest actuele updates van de rassenlijsten kan u het ‘Bulletin der kweekproducten en van de nationale rassencatalogi’ raadplegen. Dit is een gemeenschappelijke publicatie van de Federale Overheidsdienst Economie, bevoegd voor het kwekersrecht, en de regionale overheidsdiensten, bevoegd voor de nationale rassenlijsten, en bundelt alle informatie betreffende de aanvragen voor kwekersrechtbescherming en voor opname op de nationale rassenlijsten, inclusief de opvolging van de voorgestelde rasbenamingen. De publicatie van voorgestelde rasbenamingen dient ervoor dat andere bedrijven en overheidsinstellingen kunnen nagaan of de rasbenaming geen probleem vormt met al bestaande rasbenamingen. Indien dat het geval is, kunnen er bij de regionale overheidsdiensten bevoegd voor de nationale rassenlijsten bezwaar of commentaren worden ingediend
- Nationale rassenlijsten van landbouwgewassen en groentegewassen
- Catalogues nationaux des variétés des espèces de plantes agricoles et de légumes
- Bulletins der kweekproducten en van de Nationale Rassencatalogi
Contactpersonen
De bevoegdheden verbonden aan de Rassenlijsten voor landbouw- en groentengewassen vallen onder de Gewesten.
Vlaamse Gewest
Vlaamse overheid - Agentschap Landbouw en Zeevisserij
Koning Albert II-laan 15, bus 360
1210 Brussel
België
Meer info vindt u op Rassenlijsten.
Ministerie van het Waals Gewest
Service public de Wallonie (SPW ARNE)
Direction de la Qualité et du Bien-Être Animal (DQBEA)
Bât. Place-2ème étage - Chaussée de Louvain 14 - 5000 Namur
Nicolas Constant, Tel. 081 64 96 08, catalogue.varietes@spw.wallonie.be
Agriculture Wallonie
De bevoegdheid van het kwekersrecht valt onder de Dienst voor de Intellectuele Eigendom van de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand & Energie.
Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand & Energie
Dienst voor de Intellectuele Eigendom
City Atrium C - Vooruitgangstraat 50 - B-1210 Brussel
Shannah Boens, Tel. 02 277 82 68, piie.kwcov@economie.fgov.be
Kwekersrecht
Sectorverantwoordelijke
Koning Albert II-laan 15, bus 360
1210 Brussel
België