Als groenten en fruit niet verkocht raken, halen de veilingen die vaak uit de markt. Van Europa mogen die overschotten onder bepaalde voorwaarden gratis ter beschikking worden gesteld van organisaties, zodat de voeding niet verloren gaat.
Sinds november 2020 is de Afrikaanse Varkenspest in ons land formeel uitgeroeid. Ons land kan opnieuw onbeperkt varkensvlees uitvoeren binnen de Europese Unie.
Met de focus op duurzame partnerschappen, innovatie en duurzaamheid is De Zuivelarij veel meer dan alleen een kaasmakerij: het is een symbool van lokale verbondenheid en culinaire verfijning. Het gebruik van lokale melk verkort niet alleen de keten, maar zorgt ook voor een nauwe band tussen landbouwer, producent en consument. Hoog tijd dus om een bezoekje te brengen aan David De Coster, die De Zuivelarij in 2017 oprichtte.
Begin dit jaar konden landbouwers voor de eerste keer een aanvraag indienen voor de nieuwe VLIF-subsidie ‘Opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf’. Deze subsidie biedt bedrijfsleiders de kans om hun bedrijfsinkomen te diversifiëren door innovatieve bedrijfsmodellen uit te werken, waarbij ze ook een vernieuwende maatschappelijke rol kunnen vervullen binnen de samenleving. Eén van de geselecteerde projecten is Greensheep, een initiatief dat een alternatief biedt voor de zogenaamde ‘vertuining’ en ‘verpaarding’. Greensheep zet schapen in op kleine percelen van derden om ecologisch verantwoord te begrazen. Wij gingen op de koffie bij Yves Meulenijzer, de drijvende kracht achter dit bijzondere project.
Door het onvoorspelbare en extreme weer van de laatste jaren moeten landbouwers zich wapenen tegen droogte en overstromingen. Met steun van het LEADER-project ‘Drempels tegen droogte’ plaatsten drie landbouwers in totaal zes regelbare stuwen en houden ze zo meer water vast op hun percelen.