Hieronder geven we u een oplijsting van de belangrijkste verbintenissen en verplichtingen die worden aangegaan bij het indienen van de verzamelaanvraag.
De verzamelaanvraag vormt een belangrijke basis voor uw steunaanvragen, dit zowel in het kader van pijler 1 waaronder rechtstreekse steun en ecoregelingen vallen, als van pijler 2 die verschillende aspecten omvat, zoals de agromilieuklimaatmaatregelen, sommige plattelandsmaatregelen en de beheerovereenkomsten.
Naast deze steunmaatregelen is de verzamelaanvraag een essentieel onderdeel binnen de mestwetgeving. Sinds 2022 is het ook verplicht om een verzamelaanvraag in te dienen als u percelen wil laten certificeren voor de biologische productie.
Praktische informatie, snelgids, tips en filmpjes over het invullen van de verzamelaanvraag via het e-loket vindt u onder de rubriek ‘help’ op www.landbouwvlaanderen.be.
Indiening verzamelaanvraag
Hieronder vindt u een lijst van zaken die via de verzamelaanvraag ingediend/aangevraagd moeten worden. Meer uitgebreide informatie vindt u op de webpagina ‘Waarom verzamelaanvraag indienen?’ onder het punt ‘Waarvoor dient de verzamelaanvraag?’
Het is verplicht de verzamelaanvraag 2025 in Vlaanderen te gebruiken om:
- alle landbouwpercelen die in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in gebruik zijn aan te geven;
- alle landbouwareaal aan te geven, zowel het subsidiabele (activeren betalingsrechten) als het niet-subsidiabele areaal;
- bepaalde percelen niet-landbouwareaal aan te geven (o.a. gebouwen, …);
- overdrachten van perceelsgebruik te melden;
- percelen en elementen voor conditionaliteit aan te geven in het kader van de aanvraag van basisinkomenssteun (= activeren van betalingsrechten);
- de uitbetaling van de herverdelende inkomenssteun voor duurzaamheid aan te vragen
- de premie ‘Jonge landbouwer’ aan te vragen;
- betalingsrechten of ophoging van bestaande betalingsrechten uit de reserve aan te vragen;
- de uitbetaling van Waalse betalingsrechten voor Vlaamse interregionale landbouwers aan te vragen ook al zijn er geen percelen in Vlaanderen of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;
- de uitbetaling voor ecoregelingen aan te vragen in het kader van het Vlaams Strategisch Plan
- de uitbetaling voor agromilieuklimaatmaatregelen en beheerovereenkomsten aan te vragen in het kader van het Vlaams Strategisch Plan;
- de percelen waarop beheerovereenkomsten met de Vlaamse Landmaatschappij zijn gesloten aan te geven;
- de aanplantsubsidie voor boslandbouwsystemen van de goedgekeurde inschrijvingen en de onderhoudssubsidie voor boslandbouwsystemen aan te vragen;
- uitbetaling van inkomenscompensatie en onderhoudssubsidie voor bebossing van landbouwgronden aan te vragen;
- percelen voor biocertificering aan te geven;
- gedeeltelijke terugbetaling van de controlekosten voor de biologische productiemethode aan te vragen;
- aan de mestbankaangifte plicht te voldoen;
- aan de instapvoorwaarden te voldoen en de subsidie aan te vragen in het kader van de gekoppelde steun (en opgave van percelen waar de dieren verblijven onder - andere weilanden);
- een perceel hennep aan te geven ook al is deze oppervlakte kleiner dan 2 ha (inzaaien kan pas na teelttoestemming);
- teelten aan te melden die bestemd zijn om officieel goedgekeurd te worden voor zaaizaadproductie;
- plantensoorten te melden waarvoor een plantenpaspoort verplicht is;
- uitbetaling aan te vragen van de subsidie brede weersverzekering indien deze werd afgesloten voor een erkende verzekeringspolis.
Verbintenissen bij het ondertekenen van de verzamelaanvraag
- Elke land- en tuinbouwer met een actief klantnummer bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij moet voldoen aan de voorwaarden van het autonome beheer van een land- of tuinbouwbedrijf, en moet zich ervan bewust zijn dat hij niet kunstmatig voorwaarden mag creëren waardoor hij voordelen zou kunnen krijgen. Meer informatie vindt u in de brochure ‘Toelichting bij het autonome beheer’ op de webpagina ‘Identificatie’.
- De identificatiegegevens van landbouwers bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en de perceelsgegevens worden uitgewisseld met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). VLM gebruikt de gegevens van de land- en tuinbouwers in het kader van de mestwetgeving en bij het sluiten van een beheerovereenkomst. Meer informatie vindt u in de startersbrochure van de VLM op de website www.vlm.be (verder klikken naar ‘thema’s-Mestbank’ en dan startersbrochure) en in de folders met de verschillende beheerpakketten: www.vlm.be/nl/themas/beheerovereenkomsten.
- De identificatiegegevens van landbouwers bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij met een bebossingscontract en de bijhorende perceelsgegevens worden uitgewisseld met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). ANB vult de gegevens van de land- en tuinbouwers aan in het kader van de uitbetaling van de inkomenscompensatie en de onderhoudspremie van bebossing op landbouwgronden. Daarnaast worden gegevens uitgewisseld in kader van wildschade en handhaving van milieuvoorwaarden.
- De identificatiegegevens van landbouwers bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij met bio‑percelen worden uitgewisseld met het controleorgaan voor biologische productiemethode van de landbouwer. De bio-controleorganen zijn erkend door het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en doen de nodige controles. De bio-controleorganen vullen de gegevens van de land- en tuinbouwers aan in het kader van de uitbetaling voor omschakeling naar en toepassing van de biologische productiemethode en de terugbetaling van de controlekosten voor de biologische productiemethode.
- De verzamelaanvraag bevat eveneens de perceelsgegevens van de landbouwers met percelen in het Brussels Hoofdstedelijk gewest. De identificatie- en perceelsgegevens worden daarom bezorgd aan de Gewestelijke overheidsdienst Brussel.
- Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij wisselt de identificatiegegevens van landbouwers en de perceelsgegevens uit met de Waalse tegenhanger, DGARNE (Direction Générale Opérationnelle Agriculture, Ressources Naturelles et Environnement). Vooral voor interregionale landbouwers is het goed om weten dat zowel het Agentschap Landbouw en Zeevisserij als DGARNE hetzelfde klantnummer gebruiken. Meer info voor interregionale landbouwers vindt u in de fiche ‘Interregionale landbouwers’ op de specifieke webpagina ‘Interregionale landbouwers‘.
- Statbel bezit de machtiging om de gegevens van de verzamelaanvraag op te vragen bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij om de statistieken op te maken voor haar Europese verplichtingen. Door deze gegevensdeling kon Statbel haar landbouwenquêteformulieren drastisch vereenvoudigen.
- Statbel wil over de detailaangifte van boomgaarden beschikken. Deze gegevens zijn essentieel in het kader van de landbouwenquête (15 mei telling). De elektronische bijlage ‘detailaangifte boomgaarden’ vindt u in de verzamelaanvraag onder de rubriek ’Detail boomgaarden’. Via deze rubriek moeten alle land- of tuinbouwers meer details geven over alle boomgaarden (laagstam, halfstam en hoogstam) die zijn aangegeven in de verzamelaanvraag. De details hebben betrekking op de oppervlakte van de diverse variëteiten.
- Identificatiegegevens en perceelsgegevens kunnen uitgewisseld worden met derden voor zover daarvoor een wettelijk inzagerecht bestaat of een machtiging of protocol werd toegekend. Meer informatie vindt u op de webpagina 'Gegevensbescherming'.
- Wie zich voor het eerst identificeert als land- of tuinbouwer bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij moet verplicht een verzamelaanvraag indienen met de percelen die hij in gebruik heeft.
Als u voor de Mestbank niet-aangifteplichtig bent en u vraagt hiervoor een vrijstelling aan bij de VLM, en uw eventuele steunaanvragen vereisen geen jaarlijkse aangifte van de percelen via de verzamelaanvraag, dan hoeft u de daaropvolgende jaren geen verzamelaanvraag meer in te dienen. - Als u een verzamelaanvraag indient, moet u er zich van bewust zijn dat uw bedrijf of uw aanvraag kan onderworpen worden aan een controle ter plaatse. Deze controle kan zowel aangekondigd als onaangekondigd gebeuren. Ze heeft tot doel na te gaan of alle verbintenissen en verplichtingen nageleefd worden. De controleagent mag daartoe alle relevante percelen en gebouwen (stallen, loodsen,…) betreden, met uitzondering van het woongedeelte van de land-of tuinbouwer. Daarnaast kan de controleagent alle documenten opvragen die hij nuttig acht voor zijn controleopdracht. Dergelijke documenten mag de controleagent bij de landbouwer zelf of bij een derde opvragen.
- U moet er zich ook van bewust zijn dat bij het verhinderen of weigeren van een controle de steunaanvraag afgewezen kan worden. De verschillende controle-instanties proberen zoveel mogelijk controles samen uit te voeren.
- Door het ondertekenen van de verzamelaanvraag geeft u aan dat u alle percelen die u in gebruik heeft, heeft aangegeven en dus geen onderaangifte doet.
- Als u een onjuiste aangifte doet (bv. om u te onttrekken aan de conditionaliteit) dan kan er een extra administratieve boete worden opgelegd.
- U bent verplicht om de conditionaliteit na te leven als u rechtstreekse betalingen, agromilieuklimaatmaatregelen en/of beheerovereenkomsten aanvraagt.
- Als u zaaizaad wenst te produceren (eventueel in opdracht van derden) bent u verplicht de teeltcodes voor het vermeerderden van uitgangsmateriaal op te nemen bij de betrokken percelen, en eventueel de plantensoorten te melden op de pagina ‘plantenpaspoortplichtige planten’ op het e‑loket.
- Als u een e-mailadres opgeeft, dan zal het Agentschap Landbouw en Zeevisserij dit e-mailadres gebruiken voor de toekomstige communicatie van zowel algemene als specifieke informatie die het aan u richt. U zult op de hoogte gebracht worden van alle belangrijke mededelingen en brieven op dit e-mailadres. Gelieve dan ook een e-mailadres op te geven dat u regelmatig raadpleegt. U kunt ook een e-mailadres van een familielid, vriend of kennis doorgeven die dan de verantwoordelijkheid draagt om u tijdig op de hoogte te brengen van de doorgestuurde informatie. U bent zelf verantwoordelijk voor het bijwerken van het e-mailadres. Jaarlijks zal het Agentschap via het e‑loket om een bevestiging van het bestaande e-mailadres vragen. De e-mails worden gelijkwaardig beschouwd aan een papieren brief. Als u niet over een e-mailadres beschikt, kunt u dat expliciet meedelen. De verstuurde communicatie zal de land- of tuinbouwer ook terugvinden onder ‘mijn berichten’ op zijn e-loket. De e‑mailadressen worden ook met de VLM uitgewisseld.
Meer informatie
De afdeling Landbouwsteun en Productkwaliteit (ALP) van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij is de beherende instantie voor de verzamelaanvraag. Deze afdeling had tot 2023 in elke provincie een buitendienst. Door interne reorganisatie, zijn deze omgevormd tot twee regio’s: regio Oost en regio West.
U kunt bij ons terecht voor informatie of bij problemen bij het invullen van uw verzamelaanvraag (op www.landbouwvlaanderen.be).
Hebt u vragen of problemen? Stel uw vragen via info@lv.vlaanderen.be of via 02/214 48 48 (in het keuzemenu kiest u 'verzamelaanvraag en perceelsaangifte'). Onze diensten staan klaar om u te helpen.