Basisinformatie
-
Kennis van varkensvoeding als sleutel tot rendabel voederen | Vlaanderen.be (2014)
Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij publiceerde, in samenwerking met het Varkensloket, een brochure met praktische informatie over de voeding van varkens. Eerst wordt de achtergrondinformatie over varkensvoeding gegeven: het spijsverteringsstelsel, de verschillende nutriënten, het drinkwater, de mogelijke grondstoffen en de manier waarop een rantsoen kan worden geformuleerd. Vervolgens wordt dieper ingegaan op de voeding van de verschillende categorieën varkens: fokdieren, biggen en vleesvarkens.
Recent onderzoek
-
Varkens voederen zonder soja | Landbouw en Zeevisserij (2022)
Sojaschroot, het restant van de productie van sojaolie uit sojabonen, is een belangrijke eiwitbron in Europees veevoeder. Soja-eiwit sluit namelijk zeer goed aan bij de eiwitbehoeften van (groeiende) dieren. Beperkingen op het gebruik van diermeel in het veevoeder heeft geleid tot een hoger gebruik van soja in veevoeding. De import van soja roept echter vragen op qua milieu- en klimaatvriendelijkheid en maatschappelijke impact. Om die reden wil Europa haar eiwitafhankelijkheid verlagen, door het gebruik van lokaal geproduceerd eiwit te stimuleren zoals bv. lokale soja, luzerne, veldbonen en andere eiwithoudende gewassen, algen of insecten.
In het demonstratieproject “sojavrije kippen en varkens” werd nagegaan of het in de praktijk lukt een varkensvoeder te formuleren zonder soja en wat daar dan de consequenties van zijn op het vlak van prestaties en kosten.
Contact
Koning Albert II-laan 15, bus 360
1210 Brussel
België