Veelgestelde vragen over de verzamelaanvraag

Raadpleeg de Toelichting 2025.

Vragen over de verzamelaanvraag? Neem onderstaande veelgestelde vragen eens door, misschien vindt u hieronder wel het antwoord op uw vraag.

Algemeen

De tabel is veel te klein op een laptop scherm, wat nu?

U kan de tabel op verschillende manier vergroten:

  • Klik op of verschuif de balk 'kaart verbergen'.
  • Klik het menu aan de linkerkant weg.
  • Druk op de toets 'F11'
  • Maak gebruik van de combinatie 'Ctrl' en het scrollwieltje van uw muis om het zoomniveau naar uw wensen in te stellen.
  • Hoe maak ik gebruik van Agrilens?

Hoe maak ik gebruik van Agrilens?

Om Agrilens juist te gebruiken en aanvaardbaar bewijs te kunnen opsturen via foto’s moet rekening worden gehouden met het volgende:

  • Neem de foto bij voorkeur terwijl u OP het perceel staat. Op die manier kan de AgriLens foto aan het juiste perceel gekoppeld worden. Foto’s nemen van 2 percelen door buiten het perceel te gaan staan en de camera naar het linkerperceel te richten en dan naar het rechterperceel te richten, dan kan Agrilens de foto niet aan het juiste perceel koppelen. 
  • Neem minstens één foto per perceel. Een foto die voor 2 of meer percelen voorgelegd wordt, is moeilijk te beoordelen.
  • Zorg ervoor dat de foto kwaliteitsvol is: neem geen foto in het donker of stuur geen wazige foto door.
  • Zorg ervoor dat het duidelijk zichtbaar is waarom de foto genomen wordt. Wat op het veld 100% duidelijk is, is op de foto vaak niet het geval omdat dit een beperkte weergave van het perceel is. Zorg dat een groot deel van het perceel zichtbaar is, het is onvoldoende om een foto te nemen van de grond (en de voeten) waarop slechts 1 m² zichtbaar is.
    • Korrelmaïs: Zorg ervoor dat de oogstresten duidelijk zichtbaar zijn op het perceel.
    • Stalmest: Zorg ervoor dat de stalmest duidelijk zichtbaar is op het perceel.  Een foto van een mestkar waarbij geen stalmest op het perceel zichtbaar is, kan niet aanvaard worden.

Alle tips voor het juiste gebruik van Agrilens vindt u op de LV-website met de veelgestelde vragen en handleiding over de AgriLens app: https://lv.vlaanderen.be/e-loket/help-e-loket/app-lv-agrilens

Hoe weet ik dat mijn aanvraag is ingediend?

Na het invullen van de verzamelaanvraag op het e-loket, wordt nog af en toe vergeten om de aanvraag ook effectief in te dienen. Dit kan zware gevolgen hebben zoals het niet in aanmerking komen voor uitbetaling (en verlies) van uw betalingsrechten, de ecoregelingen en agromilieuklimaatmaatregelen en andere subsidies. Kijk steeds na of u uw aanvraag ingediend heeft, ook in geval van wijzigingsaanvragen. Dit kunt u nakijken op basis van de ontvangst van een bevestigingsmail of doordat uw aanvraag met de status 'Ingediend’ op het e-loket terug te vinden is. Ook staat er geen potlood (bewerken) meer bij het overzichtsscherm van de uw verzamelaanvragen, en staat de laatste indiendatum hier opgenomen. 

Kan ik vermijden dat ik steun verlies? 

Steunverlies ten gevolge van een vaststelling bij controle, kan je proberen te vermijden door de voorwaarden van een maatregel goed te bekijken, door de aangifte in de verzamelaanvraag steeds up to date te houden (ook na de uiterste wijzigingsdatum), zodat er minder kans is dat er vaststellingen worden gedaan bij controle. 

Landbouwers kunnen bij het indienen van de verzamelaanvraag ook al het risico beperken door de opmerkingen goed na te lezen. Landbouwers komen soms na de uiterste indieningsdatum tot de conclusie dat ze een premie vergeten aan te vragen zijn. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen worden opmerkingen (onverenigbaarheden, grafische overlappingen…) op basis van uw aangifte aangemaakt. Men kan niemand verplichten om steun aan te vragen, dus deze opmerkingen zijn geen blokkerende opmerkingen maar belangrijke opmerkingen. Bekijk voor het indienen (of eventueel kort nadien) dus steeds deze opmerkingen over uw aanvraag. Deze kunnen immers een grote invloed hebben op uw uitbetaling, bemestingsrechten, enz..

Wanneer moet ik wijzigingen indienen om aanvaard te worden? 

Het is mogelijk om nog wijzigingen aan te brengen aan de hoofd- , nateelten en sommige steunmaatregelen na de indiening. Steun (vb door toevoegen extra percelen of door extra bijkomende bestemmingen) kan nooit na de uiterste wijzigingsdatum. Afhankelijk van de doelstelling wijzigt deze uiterste wijzigingsdatum echter:

  • Hoofdteelten zijn bijna oogstklaar eind augustus en dus gekend. Hoofdteelten kunnen maar tot 31 augustus gewijzigd worden omdat deze impact hebben op de naleving van de conditionaliteit gewasrotatie. Na 31 augustus kan er enkel met extra bewijs worden gewijzigd. 
  • indien u een controle hebt gehad (eventueel al voor de uiterste wijzigingsdatum) kunnen er voor deze steunmaatregel geen wijzigingen meer gebeuren. 
  • Voor precisielandbouw- bekalken en het gebruik van producten voor het verhogen van organische koolstof kunnen nog percelen gewijzigd worden tot 31 augustus. Maar de steun (meer oppervlakte) kan niet worden verhoogd. 
  • Voor de vanggewasregeling is de uiterste wijzigingsdatum 31 oktober. Ook de codes voor tijdstip van inzaai van de vanggewassen moeten uiterlijk dan aangegeven worden.
  • Voor nateelten kan een wijziging (zonder bewijs) worden ingediend tot 31 oktober. 

Bekijk zeker de fiche ‘Indienen en wijzigen van de verzamelaanvraag’ op de webpagina ‘Verzamelaanvraag algemeen’ als u wijzigingen wil aanbrengen aan uw verzamelaanvraag. Zowel de datum wanneer u een wijziging wil aanbrengen als de manier waarop u een wijziging codeert (splitsen), kan een grote invloed hebben op het toekennen van steun. 

Hoe kan ik grafische overlappingen zien?

De grafische overlappingen tussen percelen worden onmiddellijk bij het invullen van uw verzamelaanvraag getoond onder ‘Opmerkingen’. Los de vastgestelde overlappingen op voor de opstart van de interne administratieve controles op grafische overlappingen. Zo vermijdt u eventuele verlagingen van uw premies. U lost de grafische overlapping op door ofwel het perceel grafisch aan te passen of te verwijderen indien u niet de gebruiker bent ofwel administratieve gegevens zoals datum van ingebruikname van een perceel aan te passen (na 31 mei) indien u de gebruiker bent van de nateelt. 

Kan ik graslanden scheuren?

Graslanden die gelegen zijn in zone ‘Ecologisch Kwetsbaar blijvend grasland’ (EKBG) mogen nooit gescheurd worden. 

Graslanden die geen EKBG zijn, kunnen soms gescheurd worden maar kunnen ook vallen onder Natuurwetgeving of kunnen zorgen dat u de premie voor duurzame zoogkoeienhouderij verliest. Als u toch zou willen scheuren, moet u steeds nagaan of dit ook volgens de natuurwetgeving mogelijk is. Deze informatie is te raadplegen buiten het e-loket. De ‘Checklist bij het scheuren van graslanden’ vindt u op https://lv.vlaanderen.be/bedrijfsvoering/conditionaliteit-en-randvoorwaarden/conditionaliteit-2023-2027.

Bij het overschrijden van de drempel voor aanhouden van blijvende graslanden, kan u een herinzaaiverplichting worden opgelegd voor vroeger gescheurde graslanden. 

Het niet naleven van het verbod op het wijzigen van de vegetatie of de omgevingsvergunning voor vegetatiewijzigingen is eveneens een inbreuk op de conditionaliteit. De beheerseis, voortvloeiend uit de Habitat- en Vogelrichtlijn, is dan niet nageleefd. 
Meer info op https://lv.vlaanderen.be/bedrijfsvoering/conditionaliteit-en-randvoorwaarden/conditionaliteit-2023-2027 . (Zie de fiche over behoud blijvend grasland (GLMC 1)

Wat gebeurt er als mijn aangifte niet overeenstemt met vaststellingen bij controle?

Als bij controle een andere teelt of gespecialiseerde productiemethode waargenomen wordt dan aangegeven in uw verzamelaanvraag, kan dit invloed hebben op uw premies, uw naleving op de conditionaliteit, uw ecoregelingen, uw agromilieuklimaatmaatregelen, uw mestbalans en de resultaten van de landbouwenquête. In het verleden werden voornamelijk vaststellingen gedaan in verband met grassen. Grassen werden aangegeven in plaats van maïs die aanwezig was op het veld en omgekeerd. Ook werd grasluzerne gebruikt terwijl er meerjarige luzerne op het perceel aanwezig is.

In het kader van perceelsmonitoring worden fouten in aangifte van de hoofdteelt meegedeeld. Het is niet meer mogelijk om de aangifte voor een gecontroleerd perceel (of na aankondiging van een controle) zelf nog aan te passen. De administratie zal immers automatisch rekening houden met de vastgestelde teelt of productiemethode. 

Alle bij controle vastgestelde teelten (Voorteelt, hoofdteelt, nateelten) of gespecialiseerde productiemethode zijn raadpleegbaar in de verzamelaanvraag op de pagina ‘Percelen’ in de kolommen onder ‘Perceelsinfo’ of op de pagina ‘Overzicht – perceelsinfo’ in de kolommen onder controleresultaten.

perceelsinfo

Moet ik mijn strook grasland op een erosieperceel afsplitsen in kader van de erosievoorwaarden?

Het is niet nodig om een strook grasland naast een erosieperceel af te splitsen om zo te voldoen aan de erosievoorwaarden in de conditionaliteit. Als het grasland langs het bouwland (grasland) voldoet aan de  voorwaarden dan moet er geen aparte strook afgesplitst worden van dit grasland.

Moet ik nog niet-productieve elementen aanleggen op mijn bedrijf?

Nee vanaf 2025 moet niet meer voldaan worden aan de conditionaliteit om 4% van het bouwlandareaal aan te leggen als niet-productief element. Gekende niet productieve elementen worden zichtbaar voorgedrukt op de verzamelaanvraag, U mag altijd vrijwillig niet-productieve elementen aangeven. 

Perceelsaangifte

Welke percelen moet ik aangeven in de verzamelaanvraag? 

Het is verplicht om alle landbouwpercelen in de verzamelaanvraag aan te geven die in gebruik zijn voor landbouwactiviteiten door de landbouwer, ook al is de teelt geen subsidiabele teelt. Op het moment van het indienen van de verzamelaanvraag moet de inventaris van de gebruikte percelen volledig zijn zodat alle verplichtingen gecontroleerd kunnen worden en betalingsrechten toegekend kunnen worden. Niet aangegeven percelen zullen administratief gecontroleerd worden. 

Welke percelen mag ik niet aangeven in de verzamelaanvraag? 

De percelen die u aangeeft moeten landbouwgrond zijn, dit wil zeggen dat zowel ligging, gebruik, aard als de historiek van het perceel moeten aantonen dat het perceel in de eerste plaats bedoeld en geschikt is voor landbouwkundig gebruik.

Recreatieve zones, zandpistes, niet begraasde bermen, tuinen, openbare ruimtes, paardencarrousels (paardenpistes), delen van verkeersinfrastructuur, parkings op niet verharde ondergrond, bossen… zijn voorbeelden van percelen die niet mogen aangegeven worden. Deze mogen nooit een onderdeel uitmaken van een landbouwgebruiksperceel.

Ook bouwgronden of andere percelen die vóór het einde van het jaar bebouwd worden, zijn te beschouwen als niet-premiegerechtigd. Als er echter op 31 mei nog een hoofdteelt aanwezig is, kunnen deze percelen wel nog aangegeven worden voor de bemestingsrechten. Dergelijke percelen moet u met code gebruik ‘P’ aangeven en in de kolom ‘Reden niet subsidiabel’ ‘DEF – definitief uit landbouw na 31 mei’ aanduiden.

Hoe geef ik een perceel aan dat ik niet het hele jaar kan gebruiken of waar nutswerken zijn? 

Om premiegerechtigd te zijn, moet een perceel landbouwgrond minstens 9 maanden van het jaar landbouwkundig gebruikt kunnen worden. Het perceel kunt u dan aangeven voor de periode dat het effectief voor landbouwkundige doeleinden gebruikt wordt. 

Bij langdurig gebruik van een perceel als bijvoorbeeld parking van bedrijfsvoertuigen, opslag van bouwmaterialen of verhuur als kampeerplaats gedurende meer dan 3 maand per jaar, komt het perceel niet in aanmerking voor het bekomen van subsidies, maar eventueel wel voor bemestingsrechten. 

Indien er nutswerken gepland zijn op het perceel wordt dit beschouwd als overmacht en komt het perceel wel in aanmerking voor het activeren van betalingsrechten. 

Meer voorbeelden en uitleg over mogelijke situaties bij onderbreking van landbouwgebruik, vindt u terug in de fiche ‘Subsidiabiliteit landbouwareaal gebruik van percelen voor andere doeleinden’ op de webpagina Perceelsaangifte in de verzamelaanvraag 2025.

Algemeen geldt:

  • Indien het perceel definitief uit landbouw gaat en
    • Indien er geen hoofdteelt meer is op 31 mei: schrap het perceel en geef de schrappingscode ‘GLG’ (geen landbouwgebruik) op
    • Indien er nog een hoofdteelt is op 31 mei, geef het perceel aan met gebruik ‘P’ (ook al is het niet meer premiegerechtigd) en geef in de kolom bestemming ‘reden niet subsidiabel’ ‘DEF’ aan. Het perceel komt wel nog in aanmerking voor bemestingsrechten
  • Indien het perceel tijdelijk uit landbouwgebruik gaat 
    • Owv nutswerkzaamheden: dit is overmacht en mag worden aangegeven (zie voor meer uitleg van aangifte in de bovenstaande fiche)
    • Voor meer dan 3 maanden maar:
      • Inzaai hoofdteelt mogelijk: geef hoofdteelt aan en duid ‘TIJD’ aan in de kolom ‘Reden niet subsidiabel) = geen premies, wel bemestrechten
      • Inzaai hoofdteelt gehinderd: geef teeltcode ‘81’ aan = geen premies en geen bemestingsrechten op perceel
    • Voor minder dan 3 maanden: 
      • Percelen zonder extra maatregelen: perceel gewoon aangeven zonder extra info
      • Percelen met extra premie ecoregelingen, agromilieuklimaatmaatregelen(AMKM) of beheerovereenkomsten (BO) waarbij de voorwaarden niet kunnen nageleefd worden: schrap de ecoregeling of geef ‘TIJD’ aan in kolom ‘reden niet subsidiabel’ voor AMKM of BO.

Als er geen hoofdteelt aanwezig is, en het perceel later in de campagne terug in gebruik wordt genomen, mag u het perceel schrappen of aangeven met code gebruik ‘N’ en de hoofdteeltcode ’81 – braakliggend land zonder onderhoud’.

Hoe geef ik substraatteelt en teelt onder beschutting aan?

Voor overkapte percelen of teelten in containers is het belangrijk dat u de gespecialiseerde productiemethode aangeeft. Zowel voor de aanvraag van de biologische productiemethode (beschutte teelt), de verplichte N-bemestingadvisering, de nitraatresidubepaling en de vanggewasregeling is de aangifte van de correcte productiemethode een belangrijk gegeven.

  • Codes CIV en CON zijn openlucht, SER, SGM, PLA en NPO zijn beschut tijdens teeltseizoen. SER en SGM zijn permanente constructies.
  • Codes CON, SGM, NPO zijn voor teelt op groeimedium
  • Codes CIV, SER en PLA in volle grond of tenminste contact met de bodem (CIV) in kader van subsidiabiliteit en Mestdecreet.
  • De teelt van planten in een serre in een container in volle grond wordt aangegeven met SER.

Tabel: Schematisch overzicht van de gespecialiseerde productiemethode

Openlucht: 

Op groeimedium

Openlucht: 

In volle grond of ten minste contact met de bodem

Beschut: 

Op groeimedium

Beschut 

In volle grond of ten minste contact met de bodem

CON

CIV

SGM: Onder vaste meerjarige constructie

NPO: Onder tijdelijk constructie 

SER: Onder vaste meerjarige constructie

PLA: Onder tijdelijk constructie

Hoe geef ik correct mijn (stelling)teelt van witloof aan?

Bij het telen van witloof wordt vaak de verkeerde gewascode gebruikt:

  • Voor het telen van de witloofwortels op het veld moet de teeltcode ‘9561’ (witloofwortels) worden gebruikt met de code gebruik ‘P of H’. Hier moet geen gespecialiseerde productiemethode ‘LOO’; ‘LVG’ of ‘PLA’ worden opgegeven. De teeltcodes ‘8515’ (witloof - industrie – forcerie) en ‘9515’ (witloof – vers - forcerie) kunnen niet worden gebruikt op een veld in openlucht, maar zijn steeds aan een beschutting gekoppeld. 
  • Na het rooien van de witloofwortels worden deze voor de forcerie (telen van het loof) naar een loods, een gebouw of een forceerveld gebracht of verkocht. Het gebouw/loods waar de forcerie gebeurt moet worden aangegeven met de gewascode voor witloof (forcerie) ‘8515’ (witloof - industrie - forcerie) of ‘9515’ (witloof – vers - forcerie) en niet als een gebouw. Hier is het wel verplicht om een gespecialiseerde teeltcode ‘LOO’ (productieloods met verharde vloer), ‘LVG’ (productieloods op vollegrond) of buiten de gespecialiseerde productiemethode ‘PLA’ (niet permanent overkapping op vollegrond met vb golfplaten) toe te voegen. Als de forcerie in een gebouw (loods) gebeurt, zal het perceel normaal in de niet subsidiabele laag gelegen zijn. Echter door het toevoegen van de gespecialiseerde productiemethode ‘LOO’ of ‘LVG’ kan deze wel worden ingetekend.

    Het gebruik van de teeltcodes voor forcerie ‘8515’ en ‘9515’ zorgt ook voor de verplichting om onder ‘Perceeldetail’ meer info te geven over de forcerie. Zo is het aangeven van de plaats waar de forcerie gebeurt (dus zowel vollegrond als hydrocultuur) verplicht. De oppervlakte die hier moet worden opgegeven is niet de oppervlakte van het gebouw maar de oppervlakte van het gewas. Dus enkel de grondoppervlakte waar het witloof geforceerd wordt. In de loods kunnen er immers nog andere activiteiten gebeuren (opslag, stokkeren van machines…). Ook voor hydrocultuur wordt enkel de grondoppervlakte aangegeven en niet de oppervlakte van de stellingen.

Hoe geef ik mijn inscharingspercelen aan? 

Als u percelen gebruikt van derden in Vlaanderen, Wallonië of het buitenland om uw dieren (tijdelijk) op te plaatsen met een inscharingscontract, dan moet u deze percelen kenbaar maken op het aparte scherm op de pagina ‘Dier’ -‘Andere weilanden’ en moet u deze niet aangeven onder de percelen (eigen percelen) in de Verzamelaanvraag. De gegevens die moeten ingevuld worden, kan u vinden door informatie op te vragen van het aangeduide perceel op de kaart.

inscharingspercelen aangeven via scherm andere weilanden

Werken op de kaart 

Hoe moet ik bij het intekenen punten verwijderen?

U kan een punt verwijderen door er met de linkermuisknop op te klikken.

Wat zijn de gevolgen van samenvoegen en splitsen van percelen?

Als u een perceel wenst te splitsen of samenvoegen is het zeer belangrijk dat u rekening houdt met de bestemmingen op de oorspronkelijke percelen en de oorspronkelijk aangegeven oppervlakte. 

U gebruikt daarom de op het e-loket beschikbare tools voor splitsen of samenvoegen van percelen.

Opgelet, de tool voor samenvoegen neemt nooit bijkomende bestemmingen (maatregelen), codes voor duurzame praktijken op percelen of vinkjes voor beschermingsstroken over. Kijk alle perceelsgegevens dus zeker goed na bij het samenvoegen van percelen en vul ze indien nodig aan.

Omwille van het risico op verlies van premies, is het samenvoegen van percelen na 30 april met de tool niet meer mogelijk.

Voor splitsen kan de tool na 31 mei wel gebruikt worden en is dit net zeer belangrijk. Zo kunnen de eventuele premie-aanvragen overgenomen worden van het oorspronkelijke perceel en op dit perceel als tijdig aangegeven beschouwd worden. Een voorwaarde is wel dat de premieaanvraag of duurzame praktijk op het oorspronkelijke perceel wel tijdig aangegeven zijn. Normaal worden de bijkomende bestemmingen overgenomen op de gesplitste percelen, maar kijk zeker na of dit het geval is. 

Ook bij een perceel waaruit een eiland getekend moet worden omdat er een andere teelt op voorkomt, wat soms voorkomt in bijvoorbeeld een maïsperceel, moet men de splitstool gebruiken.

Kan ik een perceelsgrens verleggen na 31 mei? 

Na de uiterste wijzigingsdatum kan de gewasgrens van twee aangrenzende percelen niet zomaar worden verlegd. 

Twee aangrenzende percelen verkleinen en vergroten kan niet zonder het gebruik van de splitstool en dus het creëren van 3 percelen, omdat anders de oppervlaktevergroting van het ene perceel niet aanvaard wordt. Grafisch stroomt de oppervlaktevergroting door, maar de aangegeven oppervlakte wijzigt niet mee.

Voor het te verkleinen perceel is dit minder een probleem, maar een aangrenzend perceel vergroten na 31 mei is niet meer mogelijk (oppervlakteverhoging na 31 mei wordt niet aanvaard op perceelniveau). In dit geval moet het te verkleinen perceel worden gesplitst. Het afgesplitste deel blijft als een apart perceel bestaan en moet dan dezelfde hoofdteelt krijgen van het te vergroten perceel. Dit blijven voor de rest van het teeltseizoen dan twee aparte percelen met een zelfde teelt. Alleen bij splitsen kan de totale aangegeven oppervlakte behouden blijven om in aanmerking te komen voor de premies. 

Ecoregelingen, agromilieumaatregelen en plattelandsmaatregelen

Wanneer komen mijn percelen niet in aanmerking voor precisielandbouw?

  • Volgende percelen worden uitgesloten van de steunmaatregel:
  • landbouwpercelen waarvoor een beheerovereenkomst gesloten is (met uitzondering van de beheerovereenkomst waterkwaliteit).
  • Percelen met teelten waarbij verticale spuittechnieken zoals meerjarige fruitteelten, hop, laanbomen worden toegepast
  • Percelen gelegen in serre of onder permanente overkapping.
  • landbouwpercelen met grasland en meerjarige voedergewassen die in het kader van de biologische productiemethode zijn aangemeld en onder controle zijn van een erkend controleorgaan en die niet gedeclasseerd zijn als gevolg van een inbreuk tijdens de hoofdteelt. 
  • Percelen waarop andere ecoregelingen/agromilieuklimaatmaatregelen werden aangevraagd (zie combinatietabellen voor welke combinaties mogelijk zijn). 
  • Percelen in kwetsbaar natuurgebied waarop geen gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en korrelmeststoffen is toegestaan (2 GVE-gebied).

As applied kaarten moeten bij CTP kunnen voorgelegd worden.

  • Indien u wil deelnemen aan de maatregel Precisielandbouw (met automatische GPS sturing) kan u de percelen die in aanmerking komen zichtbaar maken. Geef daarom eerst onder PLANT/BODEM aan dat u wenst deelt te nemen. Nadien kan u in de percelentabel via de knop ‘Kolommen’ (verticaal rechts) het veld ‘precisielandbouw mogelijk’ selecteren. Hierna vindt u in de percelentabel JA/NEE terug in de kolom ‘Precisielandbouw mogelijk’. 
scherm precisielandbouw

Mijn percelen liggen in een beheergebied. Heeft dit invloed op mijn aanvraag van premies?

Graslandmaatregelen

Ecologisch beheerd grasland

Percelen waarvoor steun voor ecologisch beheerd grasland wordt aangevraagd mogen niet in een beheergebied liggen waar reeds een bemestingsverbod van kracht is. Daarnaast mag er geen bemestingsuitzondering zijn aangevraagd (BKM) of een overeenkomst met een regionaal landschap zijn gesloten om de premie aan te vragen. Ligging in een ander soort beheergebied heeft geen invloed op de premie.

Behoud meerjarig grasland 

In het gebied waar het perceel ligt, mag op percelen waar steun wordt aangevraagd geen verbod op omzetten van de teelt van kracht zijn of een verbod op wijziging van vegetatie of een vergunningsplicht voor vegetatiewijziging van toepassing zijn.

Ecoteelten

Enkel als uw percelen gelegen zijn in beheergebied akkervogels, hamsters en grauwe en bruine kiekendief, kan de ecoregeling eenjarige ecoteelten zomergranen of faunavriendelijke nateelt, en de agromilieuklimaatmaatregel meerjarige ecoteelten luzerne met uitgestelde maaidatum worden aangevraagd. Het perceel moet wel voor 80% in het beheergebied liggen, om de steun te kunnen aanvragen voor de betreffende maatregel.

Hoe kan ik eigen nieuwe hagen aangeven in kader van de maatregel ‘Verhogen organische koolstof met houtsnippers’?

Indien u beschikt over nieuwe hagen en u die wenst aan te geven om in aanmerking te komen voor de maatregel (verhogen Organische koolstof met houtsnippers’, dan kan dit op de pagina PLANT/BODEM – ‘Landschapselementen’. Kies op de kaart voor ‘Hagen 2025’ en selecteer de knop bewerken waarna je de haag op het aangrenzende perceel dat u in gebruik hebt, intekent.

hagen aangeven

VLM-Beheerovereenkomsten 

Hoe kan ik een VLM-beheerovereenkomsten overnemen?

Om een beheerovereenkomst over te nemen volstaat het niet om een bijkomende bestemming toe te voegen in de verzamelaanvraag. De landbouwer dient de overname rechtstreeks te melden aan de VLM. U moet de overname van een beheerovereenkomst aanvragen binnen uiterlijk vijf maanden na de effectieve gebruiksoverdracht van de gronden. Dit kan via het formulier ‘overname van een beheerovereenkomst’ op het BO loket. Doe dit meteen om problemen met de uitbetaling van de beheervergoeding te vermijden! De overnamedatum van de beheerovereenkomst moet dezelfde zijn als deze van de effectieve gebruiksoverdracht van de gronden in de verzamelaanvraag!

Kan ik mijn VLM-beheerovereenkomst voortijdig beëindigen?

Het schrappen van percelen waarop een vaste beheerovereenkomst rust, of het niet melden van percelen voor een variabele beheerovereenkomst, volstaat niet om een beheerovereenkomst te beëindigen. Een voortijdige beëindiging moet u steeds schriftelijk melden aan de VLM met vermelding van de reden voor de beëindiging en eventuele bewijsstukken. Doe dit om bijkomende verlagingen van uw uitbetaling te vermijden!

Bemesting

Waar vind ik mijn bemestingsprognose?

De bemestingsprognose wordt op gemaakt na het indienen van de eerste versie van de verzamelaanvraag. De bemestingsprognose kan op de pagina ‘bijlagen’ als pdf worden geraadpleegd. De opmaak van dit document vraagt een korte tijdspanne om aan te maken. Als het niet meteen ter beschikking is, kijk dan even terug na 10 minuten of de volgende dag. 

Wanneer kan ik mestrechten krijgen voor een perceel? 

Voor percelen die aangegeven zijn in de verzamelaanvraag en die worden gebruikt voor de hoofdteelt worden bemestingsrechten toegekend aan de landbouwer. U hebt het perceel dus in gebruik vanaf 1 januari en zal het ook gebruiken voor de hoofdteelt. Een perceel enkel aangeven voor de mestrechten (code gebruik ‘M’) is niet meer mogelijk. De landbouwer die het perceel aangeeft voor de hoofdteelt (code gebruik ‘P’) is ook verantwoordelijk voor de voorteelt en enkel hij zal de bemestingsrechten op het perceel kunnen krijgen. 

Aan percelen die na 31 mei alsnog aangegeven worden met ingebruiknamedatum 1 januari omdat ze vanaf het begin van de campagne en op 31 mei in gebruik zijn, kan een sanctie voor onderaangifte toegekend worden.

Waar vind ik het formulier ‘Gebruik van een perceel van een particulier enkel voor bemestingsrechten’ (formulier 4)?

Percelen kunnen niet meer afzonderlijk worden aangegeven voor bemestingsrechten. Het formulier 4 is dus niet meer ter beschikking. Percelen kunnen enkel voor de hoofdteelt en bemestingsrechten worden aangegeven. Dus ofwel geeft de landbouwer het perceel aan voor de hoofdteelt en de bemestingsrechten, ofwel geeft de particulier het perceel aan waarbij hij een klantnummer moet aanvragen. Indien hij een kleine oppervlakte wil aangeven (minder dan 2 ha) dan kan hij als een kleine landbouwer (landbouwer zonder aangifteplicht bij de VLM).

Kan ik mijn mestbankaangifte doen via de Verzamelaanvraag? 

Hoewel de verzamelaanvraag een gezamenlijk formulier is voor het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en de Mestbank, geldt dit enkel voor de perceelsaangifte in het kader van de eenmalige perceelsregistratie. Als u op een bepaald moment in het kalenderjaar 2 ha of meer landbouwgrond in gebruik heeft en/of teelt op een oppervlakte groeimedium van 50 are of meer en/of een oppervlakte permanent overkapte landbouwgrond gebruikt van 50 are of meer en/of een productie/opslag aan dierlijke mest heeft groter dan of gelijk aan 300 kg P2O5 op jaarbasis dan bent u ook verplicht om uiterlijk 15 maart uw mestbankaangifte in te dienen bij de Mestbank. 

Hoe kan ik correct mijn beschermingsstrook langs een VHA- waterloop intekenen?

In het gewijzigde bemestingsdecreet is de landbouwer verplicht om in 2025 bij een nitraatgevoelige teelt in gebiedstype 2 en 3 een beschermingsstrook langs een VHA waterloop in te tekenen. Momenteel lopen de lijnen van de aangrenzende percelen tot tegen de VHA waterlopen. Om de beschermingsstrook aan te geven, moet het perceel worden gesplitst met de SPLITSTOOL. Bij het splitsen moeten de punten van de nieuwe perceelsgrens op 5m van de waterloop liggen. Hiervoor wordt een aparte laag ‘ ter beschikking gesteld die de 5m strook aanduidt. Die kan u opzetten via de lagenkiezer – Andere’ – en ‘Water-Mestdecreet beschermingsstrook 2025’ aanvinken. Zorg dat de nieuwe perceelsgrens aansluit op deze lichtblauwe strook.

Meer informatie over de juiste intekening vindt u in de snelstartgids bij de verzamelaanvraag op de helppagina van Percelen behandelen – Menu, percelen en kaart’

Bekijk ook het filmpje op Youtube: https://youtu.be/a-czUjBXz0o?feature=shared

intekenen beschermingsstrook langs een VHA-waterloop

Formulieren 

Waar vind ik formulieren om iets te melden?

Waar vind ik Franstalige formulieren?

De formulieren zijn enkel in het Nederlands ter beschikking. Indien u in een faciliteitengemeente woont, kan u uw vraag stellen via info@lv.vlaanderen.be  om een blanco Franstalig formulier aan te vragen. U moet echter het formulier indienen in het Nederlands. De toelichting met alle informatie wordt wel in het Frans ter beschikking gesteld.

Delen: