Begin maart dit jaar organiseerden drie Vlaamse entiteiten (Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken en het Agentschap Landbouw en Zeevisserij) de internationale Open Food Conference. Er samengewerkt aan de Vlaamse, Europese en internationale toekomstplannen voor voedsel. Op 5 juni verscheen het rapport hierover.
Van 1 januari tot 30 juni 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie waar de vakministers van alle EU-landen samenkomen om wetsvoorstellen te bespreken. Voor de bevoegdheid landbouw speelde het Agentschap Landbouw en Zeevisserij een belangrijke rol.
Door het onvoorspelbare en extreme weer van de laatste jaren moeten landbouwers zich wapenen tegen droogte en overstromingen. Met steun van het LEADER-project ‘Drempels tegen droogte’ plaatsten drie landbouwers in totaal zes regelbare stuwen en houden ze zo meer water vast op hun percelen.
Begin dit jaar konden landbouwers voor de eerste keer een aanvraag indienen voor de nieuwe VLIF-subsidie ‘Opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op een landbouwbedrijf’. Deze subsidie biedt bedrijfsleiders de kans om hun bedrijfsinkomen te diversifiëren door innovatieve bedrijfsmodellen uit te werken, waarbij ze ook een vernieuwende maatschappelijke rol kunnen vervullen binnen de samenleving. Eén van de geselecteerde projecten is Greensheep, een initiatief dat een alternatief biedt voor de zogenaamde ‘vertuining’ en ‘verpaarding’. Greensheep zet schapen in op kleine percelen van derden om ecologisch verantwoord te begrazen. Wij gingen op de koffie bij Yves Meulenijzer, de drijvende kracht achter dit bijzondere project.
Het Gemeenschappelijk Visserijbeleid regionaliseert een aantal instrumenten en maatregelen: zoals meerjarenplannen, teruggooiplannen, herstelgebieden, instandhoudingsmaatregelen.