Ondernemen betekent risico’s nemen, dat weet u als landbouwer maar al te goed. Zo denkt u ongetwijfeld na over welke teelt het beste rendement oplevert of welk ras het beste geschikt is voor het ene of het andere perceel. Dat noemen we risicobeheersing.
Een brede weersverzekering kan het sluitstuk zijn van die risicobeheersing. Met een brede weersverzekering kunt u zich wapenen extreme en ongunstige weersomstandigheden, klimaatverandering, … die de draagkracht van uw bedrijf te boven gaan. Als u een erkende brede weersverzekering afsluit, kan u bovendien nog een subsidie krijgen voor de verzekeringspremie die u betaalt. Het is dus zeker de moeite waard om erover na te denken.
Deze vier tips zetten u daarbij al een stuk op weg:
- Denk al bij de opmaak van uw teeltplan na over het al dan niet afsluiten van een brede weersverzekering.
- Vraag polissen op bij verschillende verzekeringsmaatschappijen en stel vragen als iets onduidelijk is.
- Vergelijk, vergelijk en vergelijk de verschillende polissen.
- Hou niet enkel rekening met de prijs, maar kies de polis die bij uw landbouwbedrijf past.
Niet enkel de kostprijs is belangrijk, maar er zijn ook heel wat technische en juridische verschillen tussen de verzekeringspolissen. Enkele voorbeelden van mogelijke verschillen tussen de verzekeringen:
- Moeten er bepaalde minima/maxima overschreden worden om een schadevergoeding te ontvangen (bv. minimumhoeveelheid neerslag, bepaalde vorsttemperatuur,…)?
- Betaalt de verzekeraar de verzekerde waarde volledig terug, of is er een vastgelegd eigen risico (ook ‘vrijstelling’ of ‘franchise’ genoemd)? Of kan u zelf kiezen hoeveel uw eigen risico bedraagt?
- Hoe wordt het schadepercentage aan het beschadigde gewas of teelt bepaald?
- Is er een beperking op het maximale bedrag dat uitbetaald wordt?
- Betaalt de verzekering onder bepaalde voorwaarden niet uit, b.v. bij een door de overheid ingesteld captatie- of beregeningsverbod?
- Is kwaliteitsschade mee verzekerd of wordt enkel het opbrengstverlies vergoed?
- Is alleen de oogst verzekerd of ook de bomen/plantopstand voor fruittelers?
- Vanaf wanneer bent u gedekt door de verzekering? Vanaf het ogenblik dat u de premie hebt betaald of vanaf een bepaalde datum (bv. vanaf 1 januari van het jaar waarin u de verzekering afsluit)? Hoe lang blijft u gedekt tegen risico’s?
- Moeten alle teelten of alle percelen van een teelt verzekerd worden?
Het is voor de subsidie brede weersverzekering geen verplichting dat alle teelten verzekerd worden. Het is ook geen verplichting dat alle percelen van een teelt moeten verzekerd worden. Een verzekeraar heeft wel de commerciële vrijheid om een landbouwer er toe te verplichten al zijn percelen van een teelt te verzekeren of niet. Een verzekeraar kan ook bepaalde percelen weigeren om te verzekeren maar hij kan geen teelt weigeren. Het is ook geen verplichting om zowel de voorteelt, hoofdteelt als nateelt op eenzelfde perceel te verzekeren.
Bekijk de infoflash met de tips over de brede weersverzekering: