Beschermde oorsprongsbenamingen (BOB) en beschermde geografische aanduidingen (BGA) voor wijn

Op deze pagina:

Beschermde benamingen: BOB en BGA

Een wijn kan beschermd worden als beschermde oorsprongsbenaming (BOB) of als beschermde geografische aanduiding (BGA).

Het verband tussen de wijn en zijn geografische oorsprong is groter bij een BOB dan bij een BGA. Voor BOB-wijnen moeten de bijzonderheden over het geografische gebied betrekking hebben op zowel natuurlijke als menselijke factoren. Voor BGA-wijnen moeten de bijzonderheden over het geografische gebied betrekking hebben op natuurlijke en/of menselijke factoren. Bij een BOB zijn alle druiven waarvan de wijn gemaakt is afkomstig uit dat geografische gebied, bij een BGA moet slechts 85% van de gebruikte druiven uit het gebied afkomstig zijn.

In het informatiedocument over de procedure voor een nieuwe beschermingsaanvraag worden de verschillen tussen een BOB en BGA meer uitgebreid beschreven en kan u ook de relevante wetgeving terugvinden.

In Vlaanderen hebben momenteel zes wijnen een beschermde benaming, waarvan vijf een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) en één een beschermde geografische aanduiding (BGA). Elk van deze beschermde benamingen wordt ondersteund door een productdossier dat de voorwaarden en eigenschappen samenvat:

Aanpassing aan de productdossiers

Aanpassingen aan de productdossiers van de appellaties zijn mogelijk. Vroeger maakte de (Europese) wetgever geen onderscheid tussen verschillende soorten wijzigingen. In de praktijk betekende dit dat de minste aanpassing van het productdossier moest worden behandeld volgens de procedure al was het een nieuwe erkenningsaanvraag.

Sinds het in voegen treden van nieuwe Europese wetgeving worden wijzigingen aan het productdossier ingedeeld in enerzijds uniewijzigingen (grote wijzigingen) of standaardwijzigingen (kleine wijzigingen). Deze opdeling is eveneens in de Vlaamse regelgeving ingeschreven in hoofdstuk 3 (art. 11-15) van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 december 2022 over de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van wijnbouwproducten.

Een wijziging wordt als een “Unie wijziging” aanzien, indien zij betrekking heeft op:

  • Een wijziging van de naam of deel ervan
  • een wijziging aan de wijncategorie
  • op het verband, zoals bepaald in artikel 93 (1) van Verordening nr. 1308/2013 punt (a)(i) of punt (b)(i)
  • Het opleggen van verdere beperkingen van het in de handel brengen van het product

Aanpassingen anders dan die hierboven genoemd worden beschouwd als "standaardwijzigingen," wat als voordeel heeft dat de procedure minder complex is.

Artikel 14 van het bovengenoemde Besluit van de Vlaamse regering stipuleert dat standaardwijzigingen goedgekeurd moet worden met een goedkeuringsbesluit en dat deze worden gepubliceerd op de website van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Dit goedkeuringsbesluit bevat het gewijzigde productdossier. Van dan af is deze wijziging toepasbaar in België. Volgende goedkeuringsbesluiten zijn goedgekeurd op 03/07/2024:

Hoe een erkenningsaanvraag voor een BOB of BGA indienen?

De benaming van een BOB of BGA mag pas op het etiket van een wijn van een bepaald jaar worden vermeld als voldaan is aan de eisen van het productdossier en na goedkeuring door de Erkenningscommissie wijn. Per jaar organiseert deze erkenningscommissie een aantal proefsessies waarbij ze de wijn beoordeelt op uiterlijk voorkomen (kleur en klaarheid), geur en smaak.

Wanneer u als wijnbouwer een wijn wil laten erkennen als BOB of BGA, moet u hiervoor per lotnummer een erkenningsaanvraag invullen en bij voorkeur per e-mail opsturen naar het secretariaat van de erkenningscommissie (info@lv.vlaanderen.be). Op de erkenningsaanvraag duidt u aan op welke proefsessie u de wijn wenst aan bieden. De kosten voor de voorafgaandelijke chemische analyse en de werkingskosten van het organoleptisch onderzoek worden jaarlijks gefactureerd aan de aanvrager. Deze kosten kunnen variëren, maar werden laatst vastgelegd op 70 euro per aanvraag per wijn.

In 2025 werd de erkenningsprocedure hervormd om kwaliteitsvolle wijnbouwers extra te belonen. Wijnbouwers die zich reeds hebben bewezen, moeten niet langer elke nieuwe wijn aanbieden op een proefsessie, maar worden opgenomen in een steekproefcontrole. Wijnbouwers die in aanmerking komen voor deze vereenvoudigde procedure (i.e. een erkenning hebben ontvangen voor alle wijnen waarvoor een aanvraag werd ingediend in minstens twee verschillende jaren in de laatste drie jaar) worden in het begin van het jaar persoonlijk gecontacteerd. Met deze aanpassing willen we wijnbouwers stimuleren om deel te nemen aan de erkenningsprocedure en de kwaliteit van wijnbouw in de sector blijven verbeteren.

De gedetailleerde procedure kan u terugvinden in het Huishoudelijk Reglement van de Erkenningscommissie Wijn (Hoofdstuk 5 & 6).

Tip: Omdat de formulieren voor erkenningsaanvragen invulvakken en vooraf gedefinieerde keuzelijsten bevatten, raden wij u aan om deze niet af te drukken, maar in te vullen via uw computer (keuzelijsten/invulvakken activeert u door deze in het formulier aan te klikken).

Kalender deadlines en proefsessies 2025

  • uiterste indieningsdatum eerstvolgende proefsessie:
    • 4 februari
    • 25 maart
    • 27 mei
    • 29 juli
    • 28 oktober
  • proefsessie:

    • 25 februari
    • 22 april
    • 24 juni
    • 2 september
    • 2 december

     

Hoe een nieuwe beschermingsaanvraag voor een BOB of BGA indienen?

Een producentengroepering kan de bescherming van een benaming, als BOB of BGA, aanvragen via een beschermingsaanvraag. Het sjabloon hiervoor kan u steeds opvragen bij het secretariaat van de erkenningscommissie wijn (contactgegevens onderaan deze pagina).

Een beschermingsaanvraag bestaat uit verschillende stappen, zowel op Vlaams als op Europees niveau. De finale goedkeuring gebeurt door de Europese Commissie. De verschillende stappen in de procedure worden in het informatiedocument over de procedure voor een nieuwe beschermingsaanvraag beschreven.

Contactgegevens

Delen: