Voedselveranderaars

De Go4Food-oproep in de zomer van 2021 richtte zich als bottom-up-project van de Vlaamse voedselstrategie op voedselveranderaars met een beloftevol idee rond voedsel voor de toekomst. Daarmee leggen we de link naar de maatschappij en de burger. Er kwamen voorstellen vanuit allerlei hoeken: vernieuwers, ondernemers, onderzoekers, studenten, vertegenwoordigers van middenveldorganisaties, geëngageerde burgers, enzovoort.  

Go4Food

Uit de 79 ingediende voorstellen werden er 12 geselecteerd op basis van 3 criteria: impact van idee of aanpak, hefboompotentieel als het idee kan groeien, geïmplementeerd en opgeschaald wordt en inzetten op samenwerking. De voedselveranderaars kregen steun van leden van de voedselcoalitie in de vorm van hun expertise en netwerk. De indieners werkten hun idee uit tot een voldragen project. In aanloop naar de Vlaamse voedseltop kregen 5 voedselveranderaars eind 2021 een eenmalige opstartsubsidie voor activiteiten in 2022 en 2023. Eind 2022 volgde een tweede financieringsronde voor drie voedselveranderaars in het kader van de Vlaamse voedselstrategie. 

Na afronding van de relance projectoproepen ‘Realisatie eiwitstrategie’ en ‘Samenwerking en digitalisering’ van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij werden hieruit twee gefinancierde projecten bijkomend geselecteerd als inspirerende voedselveranderaars.

Overzicht van huidige 12 voedselveranderaars:

  1. Universiteit Gent wil de sector van korteketenproducenten verenigen in een platform rond dienstengebaseerde verdienmodellen. 
  2. De Katholieke Hogeschool Vives Zuid brengt liefhebbers, landbouwers, scholen en wetenschappers samen rond de veredeling en verwerking van nieuwe lokale variëteiten, zoals bataat, yacon of een plaagresistente buitentomaat.
  3. Generation Food, een samenwerkingsverband van Rikolto, Boerenbond, UCLL, KU Leuven, Stad Leuven, Proef en EIT Food, ziet zich als pre-incubator die ondernemerschap in duurzame voeding wil bevorderen door middel van experimenten, cocreatie en netwerkevenementen.
  4. Colruyt Group wil in een matchmakingplatform landbouwers en retail samenbrengen rond innovatie en duurzaamheid, bijvoorbeeld rond thema waterbeheer. 
  5. Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant introduceert het concept van oogstaandelen in de akkerbouw. 
  6. Robin Food, een initiatief van SAAMO Vlaams-Brabant gaat, in samenwerking met het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), op zoek naar gedragen oplossingen voor voedselreststromen. 
  7. Colruyt Group wil pionieren en innoveren met carbon farming in de veehouderij. 
  8. Het Food Forest Institute wil een voedselbosstrategie voor heel Vlaanderen uitwerken. 
  9. Plattelandsklassen vzw en onderzoeksinstelling Inagro willen via de scholen meer kinderen in contact laten komen met de land- en tuinbouw. 
  10. Brood(doos)nodig?! is een initiatief van Enchanté vzw om de problematiek van de lege brooddozen op school aan te pakken. 
  11. CEMPA, een project van UGent - CMET, Kemin Europa, ArcelorMittal en Bio Base Europe Pilot Plant, wil microbieel eiwit als ingrediënt voor voeder voor aquacultuur lokaal produceren uit een reststroom uit de staalproductie, namelijk ethanol. Het project maakt deel uit van The ProteInn Club, een nieuw breed samenwerkingsverband rond microbieel eiwit.
  12. Connecting Pork & Fork, een project van de Vlaamse Producentenorganisatie Varkenshouders, Dekeyzer-Ossaer en Agfo-Made, wil via datadeling producenten en verwerkers verbinden om de varkensketen op ecologische en economische wijze te verduurzamen.

De voedselveranderaars leveren inspirerende ideeën en beloftevolle projecten aan voor een beter voedselsysteem in de toekomst. Geleerde lessen kunnen meegenomen worden in de verdere uitrol van de Vlaamse voedselstrategie.

Voedselveranderaars aan het werk. Achtergrondrapport bij Go4Food. Een Vlaamse voedselstrategie voor morgen

Naast de 12 geselecteerde ideeën leverde de Go4Food-oproep ook nog andere inspirerende voedselinitiatieven op. Ze stellen zich kort voor in dit rapport.

Ontdek alle filmpjes over voedselveranderaars op ons You Tube-kanaal

Plattelandsklassen
Delen: