Voedselstrategie

De Vlaamse voedselstrategie Go4Food geeft als een kompas de richting aan om te komen tot een veerkrachtiger en duurzamer voedselsysteem. Ze werd samen met een brede coalitie van vertegenwoordigers van agrovoedingsketen, maatschappij, onderzoek en beleid ontwikkeld.

Waarom een Vlaamse voedselstrategie?

Het voedselsysteem staat onder druk op ecologisch, economisch en maatschappelijk vlak. De milieu- en klimaatimpact van onze voeding is te hoog, ons voedingspatroon moet evenwichtiger, het landbouwinkomen ligt vaak te laag en de verbinding tussen consument en producent is grotendeels verbroken.

Verschillende beleidsdocumenten op Vlaams, Europees en wereldniveau vragen om het voedselsysteem te veranderen. Alleen zo verzekeren we voedselzekerheid, lokale productie en een duurzame toekomst voor het Vlaamse voedselsysteem.

De Vlaamse Regering stelde zich in 2019 tot doel om een sterk en geïntegreerd Vlaams voedselbeleid te ontwikkelen. Gezond, duurzaam, voldoende en veilig voedsel aan een correcte prijs voor iedere schakel van de voedingsketen stond daarbij centraal. Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij kreeg een leidende rol om de samenwerking met alle relevante beleidsdomeinen, -niveaus en stakeholders aan te gaan.

Gedragen, inclusieve strategie

Het voedselsysteem heeft enorm veel stakeholders. Om de voedselstrategie te ontwikkelen werd een voedselcoalitie opgericht, met vertegenwoordigers van agrovoedingsketen, maatschappij, onderzoek en beleid. Met deze partners kregen de relevante thema’s en waarden in het voedselsysteem een plaats en een gezicht aan tafel. Stakeholders werden ook betrokken door terugkoppeling en interactie met het Netwerk Voedselbeleid (beleid), het Platform voor Landbouw- en Voedingsonderzoek (onderzoek) en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) (sector).

Thema's en waarden: buitenste ring: voedselbewegingen, gastronomie, consument, landbouw, cultuur, jeugd en media, lokale en provinciale besturen, grondstoffen, gezondheid, sociale uitdagingen, internationele samenwerkinge, wetenschappelijk onderzoek, omgeving, innovatie en beleid. Binnenste cirkel: Voedselcoalitie: Circulair en duurzaam ondernemen voor de toekomst,, Gezonde en duurzame voeding voor iedereen, Voedsel verbindt boer en burger en Voluit voor een veerkrachtige voedseleconomie

Een expertencomité bestaande uit wetenschappers en beleidsmakers met een complementaire specialisatie in diverse domeinen nam het schrijfproces voor zijn rekening. 

Strategische pijlers en doelstellingen

De Vlaamse voedselstrategie Go4Food wil door samenwerking ons voedselsysteem verbeteren. Ze is opgebouwd rond vier strategische pijlers, geïnspireerd op het Food 2030-onderzoeksbeleidskader van de Europese Commissie: gezonde en duurzame voeding voor iedereen, voedselsysteem binnen ecologische grenzen, voluit voor een veerkrachtige voedseleconomie en voedsel verbindt boer tot burger. Onder deze vier strategische pijlers, centraal met elkaar verbonden in een hart om het belang van de systeemaanpak te benadrukken, vallen 19 strategische doelstellingen (SD’s). Onder de SD’s zijn 98 werkpaden geformuleerd om de doelstellingen te bereiken.

GEZONDE EN DUURZAME VOEDING VOOR IEDEREEN, VOEDSELSYSTEEM BINNEN ECOLOGISCHE GRENZEN,  VOLUIT VOOR EEN VEERKRACHTIGE VOEDSELECONOMIE en VOEDSEL VERBINDT BOER TOT BURGER

De strategie krijgt concrete vorm door engagementen van partners in de vorm van voedseldeals rond thema’s als eerlijke prijzen, gezonde en duurzame voedselomgevingen en agro-ecologie.

De Vlaamse voedselstrategie is daarnaast gestoeld op samenwerking tussen verschillende overheidsdiensten rond voedsel via voedselwerven, zoals de Vlaamse eiwitstrategie, het actieplan voedselverlies en de werkagenda voedselketen binnen Vlaanderen Circulair.

Op het terrein lopen er binnen de agrovoedingsketen al veel inspirerende projecten van voedselveranderaars. Ook burgers en middenveldorganisaties starten ambitieuze initiatieven op om te werken aan een beter voedselsysteem.

Vlaamse voedseltop en Open Food Conference

In november 2022 stelde de Vlaamse minister van Landbouw en Voeding de voedselstrategie voor op de eerste Vlaamse voedseltop in Roeselare. Die dag hebben ook 6 innovatieve en duurzame bedrijven en organisaties de deuren geopend voor het brede publiek. 

Op de Open Food Conference in maart 2024 bracht de Vlaamse Regering in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Europese Raad stakeholders uit heel Europa samen om te discussiëren over voedselbeleid. De verworven inzichten kunnen helpen om het traject voort te zetten dat in de EU loopt met de Farm to Fork-strategie en in Vlaanderen met de Vlaamse voedselstrategie.

Publicaties

Nieuwsbrief voedsel

In de nieuwsbrief Voedsel houdt het Agentschap Landbouw en Zeevisserij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rond voedselbeleid in Vlaanderen. U krijgt het laatste nieuws rond voedseldeals, voedselveranderaars en voedselwerven.

Schrijf u in op de nieuwsbrief Voedsel via dit formulier.

U kan ook op de hoogte blijven via LinkedIn: Go4Food - Vlaams Voedselbeleid.

Contact

Hebt u opmerkingen of vragen? 
Contacteer ons op info@lv.vlaanderen.be of 02 214 48 48.

Foto groenten en fruit
Delen: