Tijdens deze Week van de Korte Keten heeft het Agentschap Landbouw en Zeevisserij de resultaten gepubliceerd van een enquête bij landbouwers over hun ervaring met de korte keten. En er is goed nieuws: landbouwers die hun producten direct verkopen aan de consument, houden er een gevoel van voldoening en waardering aan over. Ze voelen zich trots dat ze het verhaal kunnen doen over hun rol in de voedselproductie.
Van 18 tot 26 mei 2024 vindt de Week van de Korte Keten plaats. Alle Vlaamse provincies, het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, het Steunpunt Korte Keten en VLAM focussen op producten die u (h)eerlijk dichtbij vindt: in de hoevewinkel, in de zelfpluktuin, op de lokale markt of via vlees- of groentepakketten, … Tijdens deze Week van de Korte Keten publiceerden we ook de resultaten van een bevraging bij landbouwers over hun ervaring met de korte keten. En er is goed nieuws: landbouwers voelen zich trots dat ze het verhaal kunnen doen over hun rol in de voedselproductie.
Op 22 februari 2024 werd het stikstofdecreet gepubliceerd. In het stikstofdecreet zijn de reductiedoelstellingen voor de verschillende diercategorieën opgenomen. Daarnaast bevat het stikstofdecreet ook verschillende beoordelingskaders voor de vergunningsverlening, onder meer voor stationaire bronnen van stikstofoxiden, mobiliteitsgerelateerde projecten en voor ammoniak van veehouderijen en mestverwerkingsinstallaties. We overlopen de verschillende stappen die vergunningsaanvraag in de veehouderij doorloopt om te komen tot een gunstige beoordeling inzake ammoniakemissies, en dit voor de bedrijven met een impactscore lager dan 50%.
Op 22 februari 2024 werd het stikstofdecreet gepubliceerd in het staatsblad. Voor elk rundveebedrijf werden reductiedoelstellingen vooropgesteld (zie eerder verschenen artikels). Het stikstofdecreet bepaalt dat de doelstellingen kunnen gerealiseerd worden door het verminderen van het aantal dieren, door een ammoniakemissiereducerende maatregel of door een combinatie van beide. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de ammoniakemissiereducerende maatregelen die bij melkvee ingezet kunnen worden om de beoogde reductiedoelstellingen te realiseren.