Waarom een bedrijfseconomische boekhouding?
Een bedrijfseconomische boekhouding wil u een zo goed mogelijk beeld geven van de werkelijke kosten/opbrengsten en tegelijk ook een inzicht geven in zowel economische en technische kengetallen.
Een bedrijfseconomische boekhouding heeft een andere doel dan een fiscale boekhouding. Een fiscale boekhouding wordt opgemaakt in functie van de belastingen en wordt dus hiervoor geoptimaliseerd. Daarbij wordt op en bedrijf al dan niet gebruik gemaakt van verschillende ondernemingsvormen/fiscale stelsels.
Een bedrijfseconomische boekhouding is een belangrijk instrument bij de uitbating van een land- en tuinbouwbedrijf. Hiermee krijg je een antwoorden op vragen zoals:
- Wat is de financiële gezondheid van mijn bedrijf?
- Welke bedrijfstak op mijn bedrijf is het meest rendabel?
- Wat verdien ik zelf per gewerkt uur?
- Is mijn korte keten verkoop rendabel?
- Wat zijn de technische kengetallen op mijn bedrijf bv. kg krachtvoerder per 100 kg FPCM melk, dagelijkse groei per big, … ?
- Wat zijn de economische kengetallen van mijn bedrijf zoals bv. de kostprijs van mijn vaars, ei of kg prei …?
- Wat is de evolutie van de kosten/opbrengsten/kengetallen van een teelt op mijn bedrijf over de jaren heen?
- Hoe doen mijn teelten het in vergelijking met gelijkaardige teelten binnen het Landbouwmonitoringsnetwerk?
Bedrijfseconomische boekhouding bij het Landbouwmonitoringsnetwerk?
Het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN) van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij houdt bedrijfseconomische boekhoudingen bij van ruim 600 Vlaamse land- en tuinbouwers die representatief is voor de Vlaamse land- en tuinbouw.
Wij bieden u een gratis bedrijfseconomische boekhouding aan. Dankzij de gratis bedrijfsboekhouding krijgt u economisch inzicht in uw landbouwbedrijf en van elke bedrijfstak binnen uw bedrijf. Samen met u zorgen we ervoor dat u een duidelijk overzicht hebt van de kosten en opbrengsten per bedrijfstak maar ook van de technische kengetallen. U kan ook telkens zien hoe die zich verhouden tot de gemiddelden binnen onze populatie.
In ruil gebruiken we de gegevens van de boekhoudingen (volledig anoniem!) voor indicatoren, data en publicaties over de Vlaamse landbouw op de cijferwebsite. Samen met u streven we daarom naar zo correct mogelijke cijfers. We gebruiken de verzamelde geanonimiseerde gegevens bijvoorbeeld om op regelmatige basis data te publiceren met onafhankelijke informatie over de rentabiliteit van de verschillende landbouwsectoren.
Bij het uittekenen van het Vlaamse landbouwbeleid is het belangrijk om inzicht te bieden in de gevolgen van het beleid voor de individuele bedrijven. Een deel van de gegevens vloeit ook door naar het Europese boekhoudnet.
Het Landbouwmonitoringsnetwerk garandeert anonimiteit en vertrouwelijkheid. Dit is een belangrijk onderdeel voor een goede en open samenwerking.
Geïnteresseerd?
Stel u dan kandidaat:
Meer informatie?
Bekijk het filmpje over de landbouwboekhouding of contacteer ons met bijkomende vragen door te mailen naar bedrijfsboekhouding@lv.vlaanderen.be.
Als u meer wilt weten over het Landbouwmonitoringsnetwerk, kunt u onze brochure raadplegen.
Bezoek ook onze Landbouwcijfers-website waar u goed kan zien hoe de cijfers, volledig anoniem, helpen om inzicht te verschaffen in de kosten- en opbrengststructuur van de gehele Vlaamse land- en tuinbouw: Bedrijfseconomische resultaten bedrijfstakken
Zie ook: Privacyverklaring Landbouwmonitoringsnetwerk
Figuur: voorbeeldweergave van een bedrijfstakresultaat onder andere in vergelijking met de overige populatie