In het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid beslisten Vlaanderen en Wallonië afzonderlijk over de invoering en invulling van bepaalde steunregelingen. Vlaanderen en Wallonië dienden daarom afzonderlijk een GLB Strategisch Plan in. Sinds 2015 zijn er daardoor sterke verschillen merkbaar tussen het Vlaamse en het Waalse landbouwbeleid. Voor landbouwers die in beide regio’s actief zijn ('interregionale landbouwers') zijn er specifieke afspraken gemaakt. Als u een interregionale landbouwer bent, is het belangrijk met volgende items rekening te houden.
Op deze pagina vindt u volgende onderdelen:
- Interregionale landbouwer
- Vlaamse of Waalse interregionale landbouwer
- Conditionaliteit
- Betalingsrechten activeren in 2025
- Aanvraag betalingsrechten uit de Vlaamse reserve
- Herverdelende betaling
- Betaling voor jonge landbouwers
- Diergebonden maatregelen
- Perceelsgebonden ecoregelingen, agromilieuklimaatmaatregelen, aanplant boslandbouwsystemen en brede weersverzekering
- Indienen verzamelaanvraag
- Betalingen en niet-nalevingen (sociale) conditionaliteit
- Meer informatie
- Contactgegevens Waalse buitendiensten
Interregionale landbouwer
U bent een interregionale landbouwer als u als landbouwer zowel een exploitatie of percelen heeft in het ene gewest, en tegelijk ook één of meerdere percelen of exploitaties heeft in het andere gewest (onder hetzelfde ondernemingsnummer). U moet dan in beide regio’s een verzamelaanvraag indienen volgens de regels van die regio (zie punt 10).
Vlaamse of Waalse interregionale landbouwer
U heeft als interregionale landbouwer slechts één klantnummer dat zowel bij de Vlaamse als de Waalse instanties gekend is. Het officiële adres van de landbouwer, zoals beschikbaar in de Kruispuntbank van Ondernemingen of het Rijksregister, bepaalt of u een Vlaamse of een Waalse interregionale landbouwer bent.
- Uw officieel adres ligt in het Vlaamse of Brussels Hoofdstedelijke Gewest?
- U bent een Vlaamse interregionale landbouwer en uw beherende organisatie is het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.
- Uw officieel adres ligt in het Waalse Gewest?
- U bent een Waalse interregionale landbouwer en uw beherende organisatie is DGARNE, Département des Aides.
Hieronder wordt toegelicht waar u rekening moet mee houden als interregionale landbouwer. Het is hierbij belangrijk te weten of u als Vlaamse of Waalse interregionale landbouwer beschouwd wordt.
Conditionaliteit
Voor alle conditionaliteitsvoorwaarden gelden de regels van de regio waar de percelen gelegen zijn. Zo wordt voor het bepalen van vrijstellingen voor GLMC7 ‘gewasrotatie’ enkel gerekend met de arealen van de regio van de landbouwer.
Voor de vrijgesteld van specifieke controles op de naleving van de verplichtingen binnen de conditionaliteit wordt wel gekeken naar het ganse Belgische grondgebied. Zo zijn landbouwers met een landbouwareaal van maximaal 10 hectare in België vrijgesteld van de specifieke controles op de naleving van de verplichtingen binnen de conditionaliteit en zullen zij ook geen administratieve sancties opgelegd krijgen voor het niet-naleven van de conditionaliteitsverplichtingen.
Betalingsrechten activeren in 2025
Als interregionale landbouwer is het mogelijk dat u zowel over Vlaamse als over Waalse betalingsrechten beschikt.
- Op percelen gelegen in het Vlaamse of Brussels Hoofdstedelijke Gewest kunt u Vlaamse betalingsrechten activeren. Hiervoor moet u het Vlaamse deel van de verzamelaanvraag tijdig indienen bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.
- Op percelen gelegen in het Waals Gewest kunt u Waalse betalingsrechten activeren. Hiervoor moet u het Waalse deel van de verzamelaanvraag tijdig indienen bij DGARNE, Département des Aides.
- Een Vlaamse interregionale landbouwer moet steeds een verzamelaanvraag indienen in Vlaanderen om zijn Waalse betalingsrechten te kunnen laten uitbetalen (zie verder onder ‘Indienen verzamelaanvraag’).
Aanvraag betalingsrechten uit de Vlaamse reserve
Zowel Vlaamse als Waalse interregionale nieuwe en jonge landbouwers kunnen in 2025 voor percelen in het Vlaamse of Brussels Hoofdstedelijke Gewest een aanvraag indienen voor het verkrijgen van Vlaamse betalingsrechten uit de Vlaamse reserve. Deze aanvraag verloopt via het Vlaamse deel van de verzamelaanvraag. Voor Waalse betalingsrechten verloopt dit via het Waalse deel van de verzamelaanvraag.
Of een jonge landbouwer of een nieuwe landbouwer al dan niet voldoet aan de voorwaarden met betrekking tot de definitie van jonge landbouwer of nieuwe landbouwer om zo toegang te hebben tot de reserve, zal bekeken worden in functie van de regio waartoe de jonge of nieuwe landbouwer behoort. Bent u Vlaams interregionale landbouwer, dan moet u voldoen aan de Vlaamse voorwaarden van de definitie van jonge en nieuwe landbouwer om toegang te krijgen tot de reserve, zowel in Vlaanderen als Wallonië. Let op, de aanvraag moet u wel in elke regio doen waar u toegang wil tot de reserve.
Herverdelende betaling
Steun kan ontvangen worden voor in totaal 30 subsidiabele hectaren. Voor een Vlaamse interregionale landbouwer zal eerst steun toegekend worden voor de subsidiabele hectaren gelegen in het Vlaams en Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan het subsidiebedrag vastgelegd in Vlaanderen. Indien 30 ha nog niet bereikt is en er zijn percelen in het Waals gewest, zullen deze percelen betaald worden aan het subsidiebedrag vastgelegd in het Waals Gewest (tot max 30 hectare bereikt is op bedrijfsniveau). Voor een Vlaamse interregionale landbouwer is er enkel een betaling op bedrijfsniveau en niet op persoonsniveau gezien de Vlaamse voorwaarden van toepassing zijn.
Waalse landbouwers moeten deze bijkomende betaling aanvragen in het Waalse deel van hun verzamelaanvraag. Voor Waalse interregionale landbouwers gelden de Waalse voorwaarden en zullen de Waalse subsidiabele hectaren eerst betaald worden. De Vlaamse percelen van deze landbouwers worden betaald aan het Vlaamse subsidiebedrag indien de bovengrens van 30 ha nog niet bereikt is in Wallonië.
Betaling voor jonge landbouwers
Als Vlaamse interregionale landbouwer kunt u ook in 2025 via uw Vlaams deel van de verzamelaanvraag een aanvraag indienen voor de betaling voor jonge landbouwers. U moet hierbij voldoen aan de Vlaamse voorwaarden. U kunt voor een maximum van 90 subsidiabele hectaren steun ontvangen waarbij u een hoger steunbedrag krijgt voor de hectaren van 0 tot en met 45 (schijf 1) en een lager bedrag wordt toegekend voor de hectaren vanaf 45,01 tot en met 90 (schijf 2). Deze steun kan per jonge landbouwer in het landbouwbedrijf die voldoet aan de voorwaarden aangevraagd worden voor elke unieke hectare (er kan nooit meerdere keren worden betaald voor eenzelfde oppervlakte), waarbij eerst de hectaren in de hoogste schijf (schijf 1) worden betaald. Voor duidelijke voorbeelden van berekening raadpleeg de fiche ‘aanvullende inkomenssteun voor jonge landbouwers, die u terug vindt op de webpagina ‘Aanvullende inkomenssteun voor jonge landbouwers’. Deze extra betaling per subsidiabele hectare wordt toegekend ongeacht of het gaat om Vlaamse of Waalse subsidiabele hectaren. Omgekeerd geldt hetzelfde voor Waalse interregionale landbouwers. Waalse landbouwers moeten deze bijkomende betaling aanvragen in het Waalse deel van hun verzamelaanvraag.
U moet deze premie jaarlijks aanvragen. Dus ook als u in de voorbije jaren (eventueel zelfs onder het vorige GLB) een aanvraag heeft ingediend die goedgekeurd is, en u in de komende jaren nog in aanmerking komt, moet u in deze volgende jaren expliciet een aanvraag tot betaling voor jonge landbouwers indienen via de verzamelaanvraag.
Diergebonden maatregelen
Gekoppelde premie duurzame zoogkoeienhouderij (Vlaamse premie)
Landbouwers (onafhankelijk of ze Waals of Vlaams (interregionale) landbouwer zijn) kunnen gekoppelde steun ontvangen als het adres van het veebeslag in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelegen is. De Vlaamse voorwaarden gelden in dit geval.
Om in aanmerking te komen voor de subsidiemaatregel, moet ook aan perceelsgerelateerde instapvoorwaarden voldaan zijn:
- Behoud van blijvend grasland op de percelen gelegen in het Vlaamse Gewest of in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest
- Duurzaam graslandbeheer en voederproductie en -diversificatie
Deze perceelsgerelateerde instapvoorwaarden zijn enkel gekoppeld aan de percelen in Vlaanderen.
AMKM Behoud lokale rassen (runderen, schapen, geiten, varkens)
Landbouwers (onafhankelijk of ze Waals of Vlaams (interregionale) landbouwer zijn) kunnen enkel steun ontvangen als het adres van het veebeslag in Vlaanderen gelegen is.
Ecoregeling voedermanagement
Landbouwers (onafhankelijk of ze Waals of Vlaams (interregionale) landbouwer zijn) kunnen enkel steun ontvangen als het adres van het veebeslag in Vlaanderen of Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelegen is.
AMKM antibioticareductie
Landbouwers (onafhankelijk of ze Waals of Vlaams (interregionale) landbouwer zijn) kunnen enkel steun ontvangen als het adres van het veebeslag in Vlaanderen gelegen is.
Perceelsgebonden ecoregelingen, agromilieuklimaatmaatregelen, aanplant boslandbouwsystemen en brede weersverzekering
Voor ecoregelingen, agromilieuklimaatmaatregelen en aanplant boslandbouwsystemen gelden de regels van de regio waar de percelen gelegen zijn. Dat geldt ook voor het bepalen van bedrijfsgebonden voorwaarden, of indien voor een ecoregeling een gemiddelde voor een bedrijf bepaald wordt.
Bijvoorbeeld ecoregeling ‘Verhogen organische koolstof op bouwland’ door middel van het teeltplan: Er moet een gemiddelde EOC waarde van 1250 kg/ha bouwland behaald worden. Dit gemiddelde wordt enkel berekend met percelen bouwland gelegen in het Vlaams en Brussels Hoofdstedelijk gewest.
De brede weersverzekering kan enkel aangevraagd worden op Vlaamse percelen en dit zowel door Vlaamse als door Waalse interregionale landbouwers.
Indienen verzamelaanvraag
Als Vlaamse of Waalse interregionale landbouwer dient u zowel een Vlaams als een Waals deel van uw verzamelaanvraag in bij de respectievelijke instanties. Als Vlaamse interregionale landbouwer bepaalt de indieningsdatum van uw Vlaams deel of uw Waalse betalingsrechten (volledig) kunnen worden betaald.
Dit geldt ook als u als Vlaamse interregionale landbouwer uitsluitend over Waalse percelen (en Waalse betalingsrechten) beschikt. In concreto dient er in het laatste geval een lege verzamelaanvraag in Vlaanderen te zijn en vult u uw Waalse verzamelaanvraag in
- Vlaamse landbouwer: het Vlaamse en Waalse deel van de verzamelaanvraag moet uiterlijk op 30 april 2025 ingediend worden.
- Waalse landbouwer: het Vlaamse en Waalse deel van de verzamelaanvraag moet uiterlijk op 30 april 2025 ingediend worden.
Betalingen en niet-nalevingen (sociale) conditionaliteit
Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij betaalt de maatregelen die uitgevoerd zijn op Vlaams en Brussels grondgebied aan zowel Vlaamse als Waalse interregionale landbouwers. De betalingen voor de maatregelen uitgevoerd op het Waalse grondgebied gebeurd door het Waalse betaalorgaan. Meer informatie over de uitbetalingen vindt u in de betaalkalender (https://lv.vlaanderen.be/steun/uitbetalingen).
Als er niet-nalevingen worden vastgesteld voor de conditionaliteit en de sociale conditionaliteit, wordt steun voor areaal- en diergebonden maatregelen verminderd ongeacht waar de niet-naleving heeft plaatsgevonden en dit zowel voor de steun aangevraagd in Vlaanderen als deze in Wallonië.
Meer informatie
Op de website van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (landbouwbeleid EU-gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)) vindt u onder 'Informatie bij de verzamelaanvraag - 2025' per maatregel informatiefiches met de meest recente informatie.
Ook alle informatie over conditionaliteit en sociale conditionaliteit is op de website (https://lv.vlaanderen.be/bedrijfsvoering/conditionaliteit-en-randvoorwaarden/conditionaliteit-2023-2027) terug te vinden.
Hebt u vragen of problemen? Stel uw vragen via info@lv.vlaanderen.be of via 02/214 48 48 (in het keuzemenu kiest u 'verzamelaanvraag en perceelsaangifte'). Onze diensten staan klaar om u te helpen.
Voor bijkomende informatie over de Waalse regels en voorwaarden kunt u terecht op de website van de Waalse landbouwadministratie (http://agriculture.wallonie.be/pac).
Contactgegevens Waalse buitendiensten
Bureau de Wavre
Compétent pour les arrondissement de Nivelles et de Namur
Service public de Wallonie – DGARNE
Département des aides
Direction extérieur – Bureau de Wavre
Avenue Einstein 12, 1300 Wavre
Tel. 010 23 37 40
wavre.opw@spw.walonie.be
Bureau d’ Ath
Compétent pour les arrondissement de Tournai, Ath, Mouscron et Soignies
Service public de Wallonie – DGARNE
Département des aides
Direction extérieur – Bureau de Ath
Chemin du Vieux Ath 2C, 7800 Ath
Tel. 068 27 44 00
ath.opw@spw.walonie.be
Bureau de Malmedy
Compétent pour les arrondissement de Verviers
Service public de Wallonie – DGARNE
Département des aides
Direction extérieur – Bureau de Malmédy
Avenue des Alliés 13, 4960 Malmédy
Tel. 080 44 06 10
malmedy.opw@spw.walonie.be
Bureau De Ciney
Compétent pour les arrondissement de Marche-en Famenne, Philippeville et Dinant, sauf les communes de Gedinne, Bièvre et Vresse-sur-Semois
Service public de Wallonie – DGARNE
Département des aides
Direction extérieur – Bureau de Ciney
Rue Edouard Dinot 30, 5590 Ciney
Tel. 083 23 07 40
ciney.opw@spw.walonie.be
Bureau de THUIN
Compétent pour les arrondissements de Thuin, Charleroi et Mons
Service public de Wallonie - DGARNE
Département des aides
Direction extérieur - Bureau de Thuin
Rue du Moustier 13, 6530 THUIN
Tel. 071 59 96 00
thuin.opw@spw.walonie.be
Bureau de HUY
Compétent pour l’arrondissement de Liége, Huy et Waremme
Service public de Wallonie - DGARNE
Département des aides
Direction extérieur - Bureau de Huy
Chaussée de Liège, 39 – 1er étage, 4500 HUY
Tel. 085 27 34 23
huy.opw@spw.walonie.be
Bureau de LIBRAMONT
Compétent pour les arrondissements de Neufchâteau, Bastogne, Virton et Arlon, et pour les communes de Gedinne, Bièvre et Vresse-sur-Semois
Service public de Wallonie - DGARNE
Département des aides
Direction extérieur - Bureau de Libramont
Rue des Genêts 2, 6800 LIBRAMONT
Tel. 061 26 08 30
libramont.opw@spw.walonie.be
Service public de Wallonie (SPW)
Direction générale opérationnelle de l’Agriculture, des Ressources naturelles et de l’Environnement
Département des Aides
Direction des surfaces agricoles
Chaussée de Louvain, 14, 1er étage
5000 NAMUR