- NL
- FR
- DE
- EN
Vlaamse kost (voedselstrategie)
Waarom een Vlaams voedselbeleid?
De Vlaamse landbouw en visserij maken deel uit van een groter systeem. Maar dit voedselsysteem staat onder druk op ecologisch, economisch en maatschappelijk vlak. De milieu- en klimaatimpact van onze voeding is te hoog, ons voedingspatroon moet evenwichtiger, het landbouwinkomen staat onder druk en de verbinding tussen consument en producent is grotendeels verbroken, …
Verschillende beleidsdocumenten op Vlaams, Europees en wereldniveau vragen om het voedselsysteem te veranderen. Alleen zo verzekeren we voedselzekerheid, lokale productie en een duurzame toekomst voor het Vlaamse voedselsysteem.
Politiek engagement voor een Vlaams voedselbeleid
Het regeerakkoord en de beleidsnota Landbouw en Visserij hebben het voedselthema op de agenda gezet. De Vlaamse Regering heeft zich als doel gesteld om een sterk en geïntegreerd Vlaams voedselbeleid te ontwikkelen:
‘"Gezond, duurzaam, voldoende en veilig voedsel aan een correcte prijs voor iedere schakel van de voedingsketen staat centraal binnen een voedselbeleid. Het is dan ook van belang dat het huidige landbouwbeleid bijdraagt aan een sterk voedselbeleid waarin de voedselketen integraal en circulair bekeken wordt. De Vlaamse Regering zal in samenwerking met de vraag- (consumenten) en aanbodzijde (agrovoedingsketen) van de markt een Vlaamse voedseltop organiseren."
Als minister van Landbouw en Voeding coördineerde toenmalig minister Crevits de weg naar een voedselbeleid in Vlaanderen. Ze stond ook in voor de organisatie van een Vlaamse voedseltop. Het Departement Landbouw en Visserij kreeg daarbij een leidende rol om de samenwerking met alle relevante beleidsdomeinen, -niveaus en stakeholders aan te gaan.
Daarnaast past het Vlaams voedselbeleid in het Europese kader. De Europese Commissie lanceerde in mei 2020 haar ‘Farm to Fork’- of ‘Van boer tot bord’-strategie. Daarin wordt een ambitieus en alomvattend voedselbeleid vooropgesteld.
Ten slotte willen ook de Verenigde Naties (VN) de internationale gemeenschap sensibiliseren en aanzetten tot acties om de mondiale voedselsystemen op een duurzame manier te transformeren. Op 23 en 24 september 2021 vond de UN Food Systems Summit plaats, waar toenmalig Vlaams minister van Voeding Hilde Crevits in de functie van National Convenor voor de Member State Dialogue in België het woord nam (zie statement minister Crevits, filmpje in het Engels). Dat deed ze eerder ook al op de pre-summit op 28 juli 2021. De internationale best practices en uitkomsten van de VN-top dienen ter inspiratie van de Vlaamse voedselstrategie in wording.
Wat willen we bereiken?
In het najaar van 2020 heeft de minister iedereen opgeroepen om mee te werken aan een Vlaamse voedselstrategie.
Deze wordt opgehangen aan vier strategische doelstellingen:
- Voluit voor een veerkrachtige voedseleconomie
- Voedsel verbindt boer en burger
- Circulair en duurzaam ondernemen voor de toekomst
- Gezonde en duurzame voeding voor iedereen
Voluit voor een veerkrachtige voedseleconomie
Hier gaan we voor:
- Vlaamse land- en tuinbouw vormt de basis van onze voedseleconomie
- Inclusieve en evenwichtige keten waarin schakels samenwerken
- Innovatief en kennisgedreven
- Internationaal toonaangevend
Voedsel verbindt boer en burger
Hier gaan we voor:
- Boer en burger dichter bij elkaar brengen
- Structurele validering van verhoogde interesse voor voedsel door corona
- Heldere en objectieve informatie voor het brede publiek over land- en tuinbouw
- Hogere maatschappelijke waardering en faire prijs
Circulair en duurzaam ondernemen voor de toekomst
Hier gaan we voor:
- Onderzoek, innovatie en doorstroming van goede praktijken
- Milieudoelstellingen: klimaat, biodiversiteit, water, bio, enz.
- Circulair voedsel: meerwaardecreatie, gezondere bodem, valorisatie van voedselverliezen, enz.
- Vruchten plukken van de eiwitdiversificatie
Gezonde en duurzame voeding voor iedereen
Hier gaan we voor:
- (H)eerlijk voedsel van bij ons
- Gezonde en duurzame voedingspatronen
- Voedselarmoede terugdringen
- Kracht van sociaal ondernemerschap
Hoe gaan we dat doen?
We werken een traject uit met iedereen die wil meewerken en meedenken. Dit doen we door op te roepen om mee te werken en ideeën in te dienen. Zo werken we samen richting de voedseltop in 2022, waar we concrete initiatieven met hefboomeffect en de lancering van de Vlaamse voedselstrategie, in één geheel willen laten samenkomen.
Mijlpalen en plannen
Communicatie
- oktober 2020: minister Crevits kondigt de voedselstrategie aan
- januari 2021: minister Crevits lanceert de voedselstrategie en roept op om mee te denken
- juni-oktober 2021: Oproep en selectie beloftevolle ideeën voedselveranderaars
- december 2021: Vijf voedseltafels krijgen subsidie in aanloop naar de Vlaamse voedseltop
Elementen in de voedselstrategie
We werken richting de Voedseltop in 2022. Maar we moeten samen nog enkele stappen nemen:
- Een voedselcoalitie zit in de cockpit van het traject
Om een voedselverhaal te maken dat langetermijneffecten kan hebben, is samenwerking met partners cruciaal. Een groep van een twintigtal partners (sector, visiedenkers, culinaire wereld, wetenschap, …) komt samen om dit verhaal vorm te geven. Dit zijn ze, in alfabetische volgorde:
Partners Deze partners geven vorm aan de voedselcoalitie Algemeen Boerensyndicaat Agentschap Zorg en Gezondheid Belgian Feed Association Boerenbond Bond Beter Leefmilieu Comeos De Sociale Innovatiefabriek Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Departement Landbouw en Visserij Departement Omgeving European Institute of Innovation and Technology FOOD (EIT Food) Fevia Vlaanderen Flanders' FOOD Groene Kring ILVO Innovatiesteunpunt Katholieke Universiteit Leuven OVAM Platform voor Landbouw- en Voedingsonderzoek Pulse Rikolto Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij Toerisme Vlaanderen Universiteit Gent Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten Vereniging van de Vlaamse Provincies Vlaams Instituut Gezond Leven Vlaanderen Circulair VLAIO VLAM VLM Voedsel Anders Wageningen UR
- Geëngageerde voedselveranderaars gaan mee op pad
Een voedselveranderaar is iemand die de handen uit de mouwen wil steken om een voedseluitdaging aan te pakken. Je kan uit verschillende hoeken komen: vernieuwers, ondernemers, onderzoekers, studenten, vertegenwoordigers van middenveldorganisaties, geëngageerde burgers, …
-
Samen staan we sterker: beloftevolle voorstellen worden door voedselveranderaars uitgewerkt tot vlaggenschepen voor de Vlaamse voedseltop 2022.
De ideeën zijn binnengestroomd en beoordeeld met koppeling aan andere ideeën door de voedselcoalitie. De 12 meest beloftevolle ideeën worden door samenwerking in voedseltafels verder uitgewerkt worden tot concrete projecten. Hierbij krijgen ze steun van de experten uit de voedselcoalitie en een begeleider. Deze projecten worden zo de vlaggenschepen van de voedselstrategie. Wie de voedselveranderaars zijn en welke ideeën verder worden uitgewerkt vindt u op Voedselveranderaars. -
Werken aan de toekomst met een uitgekiende voedselstrategie
Terwijl de voedselveranderaars aan de slag zijn in de projecten, schrijft de voedselcoalitie de voedselstrategie uit. Een visie en acties worden samengebracht. Binnen de Vlaamse overheid wordt afgestemd via het Netwerk Voedselbeleid.
Publicaties en nuttige websites
- Beleidsnota Landbouw en Visserij 2019-2024
- Regeerakkoord van de Vlaamse regering 2014-2019
- Van boer tot bord: farm2fork-strategie Europese Commissie
- Voedingsdriehoek
- FIT4FOOD2030
Nieuwsbrief voedsel
In 2022 lanceert het Departement Landbouw en Visserij een maandelijkse nieuwsbrief Voedsel. We houden u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rond de opmaak van de Vlaamse voedselstrategie en de voorbereiding van de Vlaamse voedseltop in het najaar van 2022. We zetten bovendien voedselwerven en voedseltafels in het kader van de Go4Food-oproep in de kijker.
Schrijf u in op de nieuwsbrief Voedsel via dit formulier.
Contact
Hebt u opmerkingen of vragen? Contacteer ons op voedsel@lv.vlaanderen.be.