Op deze pagina:
- Oproep voor het indienen van projectvoorstellen Europese innovatiepartnerschappen
- Praktische informatie
- Regelgeving
- Meer info?
Oproep voor het indienen van projectvoorstellen voor operationele groepen in het kader van Europese Innovatiepartnerschappen (EIP)
Het Agentschap voor Landbouw en Zeevisserij doet een oproep voor het indienen van voorstellen voor EIP-projecten. In een operationele groep gaan landbouwers en eventueel andere actoren aan de slag om voor een bepaalde problematiek of opportuniteit een innovatieve oplossing te vinden of een innovatief samenwerkingsverband te ontwikkelen. De operationele groep bestaat uit landbouwers (waarvan minstens een actieve landbouwer), adviseurs, onderzoekers, actoren uit de agro-voedingsketen, ondernemers, innovatie ondersteunende diensten, productenorganisaties, brancheorganisaties, … Ze bestaat uit de actoren die de juiste expertise hebben om de innovatieve doelstelling van het project te realiseren.
De volgende types projecten kunnen aangevraagd worden:
- EIP-Innovatie: projecten beogen het ontwikkelen en testen van nieuwe producten, diensten, processen of technieken. De maximale subsidie per project bedraagt 100.000 euro;
- EIP-Samenwerking: in deze projecten worden innovatieve samenwerkingen tussen landbouwers en/of andere actoren rond economische, ecologische of sociale doelen gerealiseerd. Dat kan gaan over nieuwe wijzen van vermarkten, het gezamenlijk realiseren van bepaalde milieudoelstellingen zoals water- of energiebesparing, biodiversiteit, … De maximale subsidie per project bedraagt 150.000 euro;
- EIP-Samenwerking voorbereiding: indien de operationele groep voor de creatie van een innovatieve samenwerking nog niet duidelijk is en het samenwerkingsverband nog uitgediept moet worden, of indien het essentieel is om een samenwerkingsverband te formaliseren vooraleer een volwaardig project EIP-Samenwerking kan ingediend worden, kan de voorbereiding gebeuren in een voorbereidingstraject. De maximale subsidie per project bedraagt 40.000 euro;
Het totale budget voor deze oproep bedraagt 2,4 miljoen euro.
Voor elk projecttype kan een project met een onderwerp naar keuze aangevraagd worden.
Een deel van het budget voor de types EIP-Samenwerking en EIP-Samenwerking voorbereiding is voorbehouden voor subsidiëring van projecten gericht op twee thema’s:
- Thema 1: Samenwerking in de keten voor klimaatmaatregelen,
- Thema 2: Faciliteren van sectorale samenwerking door producentenorganisaties en brancheorganisaties.
De uitvoeringsperiode van projecten EIP-Innovatie en EIP-Samenwerking is maximaal twee jaar en gaat ten vroegste in op 1 oktober 2025. De projecten kunnen uiterlijk tot 31 maart 2028 lopen.
De uitvoeringsperiode van projecten EIP-Samenwerking voorbereiding is maximaal één jaar en gaat ten vroegste in op 1 oktober 2025. De projecten kunnen uiterlijk tot 31 maart 2027 lopen.
Thema 1 ‘Samenwerking in de keten voor klimaatmaatregelen’
Operationele groepen starten een samenwerking op met het oog op klimaatadaptieve en/of klimaatmitigerende maatregelen. Het is belangrijk dat het accent van het project vooral ligt op de innovatieve samenwerking om klimaatdoelstellingen te bereiken en niet hoofdzakelijk op de ontwikkeling van een innovatieve methode of techniek. De focus ligt dus op het creëren van nieuwe verdienmodellen in de keten. Projecten die veeleer focussen op het oplossen van innovatieve technologische vragen of uitdagingen en niet zozeer op de samenwerking in de keten kunnen worden aangevraagd als een EIP-Innovatie project.
Voor klimaatadaptieve maatregelen kan gedacht worden aan manieren waarop de sector kan omgaan met periodes van extreme weersomstandigheden of maatregelen zoals het vernatten van bepaalde gebieden: natte teelten, paludicultuur, andere minder conventionele klimaatrobuuste teelten, sponslandbouw en aansluitend manieren van ketensamenwerking voor de afzet van deze teelten. Een ander voorbeeld is het opzetten van samenwerkingen inspelend op extreem droge omstandigheden voor de afzet van klimaatrobuuste teelten of klimaatrobuuste/hittetolerante dieren of rassen. Ook projecten zoals het gebruik van waterstromen uit industrie als irrigatiewater/drinkwater, het opzetten van een keten voor de teelt en/of verwerking van minder conventionele droogteresistente teelten (kikkererwten, miscanthus, luzerne…) voor feed/food/fiber of het opzetten van samenwerkingsverbanden met veredelaars waarbij klimaatrobuuste rassen a.d.h.v. participatieve veredeling worden ontwikkeld, behoren tot de mogelijkheden.
Voor klimaatmitigerende maatregelen is het opzetten van samenwerkingen in de keten waarbij producten en werkwijzen worden ontwikkeld op niveau van het landbouwbedrijf die leiden tot een lagere broeikasgasuitstoot per kg geproduceerd landbouwproduct een mogelijkheid. Dergelijke projecten kunnen door CSRD-rapporterende bedrijven (corporate sustainability reporting directive) in de agrovoedingsketen of in de sector van de bouwmaterialen gebruikt worden om hun duurzaamheidsrapportering te verbeteren. Deze samenwerkingsprojecten kunnen zowel voor de plantaardige als dierlijke productie.
De genoemde voorbeelden zijn niet limitatief; andere onderwerpen komen ook in aanmerking en maken niet minder kans om geselecteerd te worden. Belangrijk is dat geantwoord wordt op noden of opportuniteiten vanuit de landbouwsector.
Thema 2 ‘Faciliteren van sectorale samenwerking door producentenorganisaties en brancheorganisaties’
Samenwerkingen tussen landbouwers onderling of tussen landbouwers en afnemers bieden veel opportuniteiten voor versterking van de positie van de landbouwers in de keten.
In het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is het mogelijk om een samenwerkingsverband binnen een bepaalde sector te laten erkennen als producentenorganisatie (PO). Producentenorganisaties beschikken over een aantal vrijheidsgraden om te onderhandelen en om meer marktgericht te gaan ondernemen. De hoofddoelstelling van een producentenorganisatie bestaat in het samenbrengen van het aanbod en dat aanbod gezamenlijk op de markt brengen. Door zich zo te organiseren mogen landbouwers onderling afspraken maken en samen gaan onderhandelen over prijzen, wat volgens de mededingingsregels niet mag als ze als individuele producenten gaan ondernemen. Ook het gezamenlijk aankopen van productiemiddelen kan georganiseerd worden via een PO.
Het accent van de oproep ligt op afzet via de producentenorganisatie. Een project kan als doel hebben het initiëren en/of oprichten van een nieuwe productenorganisatie die gezamenlijke afzet beoogt. Of voor bestaande producentenorganisaties kan via een project onderzocht worden wat de mogelijkheden zijn voor het samenbrengen van het aanbod en het organiseren van gezamenlijke afzet. Projectvoorstellen moeten dus verder gaan dan producentenorganisaties die zich beperken tot kennisdeling of gemeenschappelijke aankoop van productiemiddelen. Projecten die louter tot doel hebben het uitwerken van promotiecampagnes zijn evenmin subsidiabel.
Ook nieuwe initiatieven van brancheorganisaties (BO) die gericht zijn op samenwerkingen in de keten kunnen ondersteund worden. Brancheorganisaties zijn opgebouwd uit vertegenwoordigers van productie en handel en/of verwerking van producten in één of meerdere sectoren.
Het thema is gericht op samenwerking in andere sectoren dan de sector groenten en fruit.
Praktische informatie
Projecten worden ingediend via de tegel ‘EIP’ op het e-loket van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. U vindt de nodige documenten, waaronder het sjabloon van het Aanvraagformulier, in het e-loket na het aanmaken van een nieuw aanvraagdossier. Verdere toelichting bij de oproep staat in de Handleiding bij het indienen van een projectvoorstel voor Europese Innovatiepartnerschappen.
De projectaanvragen moeten ten laatste op 3 april 2025 worden ingediend via het e-loket. Raadpleeg hiervoor de Handleiding voor het indienen via het e-loket.
Als uw onderneming de promotor of aanvrager is van het project, kijk dan tijdig na of uw onderneming geregistreerd is bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Indien niet, dan adviseren wij om uw onderneming en werknemers twee weken voor de indieningsdatum te registeren. Koppel ten laatste twee dagen voor de uiterste indiendatum de persoon van uw onderneming die de aanvraag zal indienen, aan uw onderneming in e-loket. Meer informatie hierover vindt u in hoofdstukken 2 en 3 van de handleiding voor het indienen via het e-loket.
Mail ons via info@lv.vlaanderen.be indien u problemen ondervindt. Wij helpen u graag verder.
Deze oproep loopt gelijktijdig met de oproep VLIF Projectsteun voor innovaties en de oproep demonstratieprojecten. Op woensdag 26 februari 2025 organiseert het Vlaams Ruraal Netwerk samen met het Agentschap voor Landbouw en Zeevisserij in Brussel een informatiesessie over deze drie oproepen. De bedoeling is om u wegwijs te maken in de oproepen en om u tips en tools aan te reiken om uw projectvoorstel te versterken. Aansluitend wordt de mogelijkheid geboden om uw idee voor een innovatieproject persoonlijk af te toetsen met een expert van het agentschap mocht u dat wensen. Hier kan u het programma vinden en de link naar het inschrijvingsformulier.
Regelgeving
- Besluit van de Vlaamse Regering over de subsidiëring van operationele groepen in het kader van het Europees Innovatiepartnerschap voor productiviteit en duurzaamheid in de landbouw.
- Ministerieel besluit tot lancering van een oproep in 2025 om projectvoorstellen van operationele groepen in te dienen in het kader van het Europees Innovatiepartnerschap voor productiviteit en duurzaamheid in de landbouw
Meer info?
Koning Albert II-laan 15, bus 360
1210 Brussel
België