In een operationele groep gaan landbouwers en eventueel andere actoren aan de slag om voor een bepaalde problematiek/opportuniteit een innovatieve oplossing te vinden of een innovatief samenwerkingsverband te ontwikkelen. Het is een samenwerkingsverband dat bestaat uit (actieve) landbouwers, adviseurs, onderzoekers, andere actoren uit de agro-voedingsketen, andere (KMO) ondernemers, innovatie ondersteunende diensten, productenorganisaties, branche-organisaties, …
Innovatie is mogelijk door het ontwikkelen en testen van nieuwe producten, diensten, processen of technieken (werkwijzen) in projecten van EIP-innovatie. Maar ook de realisatie van innovatieve samenwerkingen tussen landbouwers en/of andere actoren rond economische, ecologische of sociale doelen is mogelijk. Dat kan gaan over nieuwe wijzen van vermarkten, het gezamenlijk realiseren van bepaalde milieudoelstellingen zoals water- of energiebesparing, biodiversiteit, … Dit kan in projecten van EIP-Samenwerking. Indien de creatie van een nieuw samenwerkingsproject zich nog in een pril stadium bevindt, is er de mogelijkheid om het voorbereidingstraject te ondersteunen onder de vorm van EIP-samenwerking voorbereiding.
In de oproep 2023 kan het onderwerp van het projectvoorstel vrij gekozen worden. Bij het thema EIP-samenwerking worden bijkomend volgende twee sub thema’s opengesteld in het kader van de voedseldeals:
- Samen werken aan eerlijke prijsvorming en echte prijzen,
- Gezonde, duurzame en betaalbare voedselpatronen aanmoedigen via diverse catering-settings.
De uitvoeringsperiode van projecten van EIP-Innovatie en EIP-Samenwerking is maximaal twee jaar en gaat ten vroegste in op 1 januari 2024 en ten laatste op 1 juli 2024. De projecten lopen uiterlijk tot 30 juni 2026.
De uitvoeringsperiode van projecten EIP-Samenwerking voorbereiding is maximaal één jaar en gaat ten vroegste in op 1 januari 2024 en ten laatste op 1 juli 2024. De projecten lopen uiterlijk tot 30 juni 2025.
Geselecteerde operationele groepen projecten
De projecten lopen gedurende twee jaar tussen 1 januari 2024 en 30 juni 2026.
Project | Coördinator |
---|---|
Franchise in de korte keten: Korte Keten boeren & Franchise, kunnen ze elkaar inspireren en versterken? | Innovatiesteunpunt voor Landbouw en Platteland |
ZOBIO: Bioboeren en Zorginstellingen samen catering | Bioforum |
GraanWaardig: samenwerking oude graansoorten | Flanders' FOOD |
Tweespan: Lokale bioeiwitketen vanuit Tweespan Biograno-LVEB | Bioforum |
Aardboogst: Aardbeioogstvoorspelling met AI en modellering | Proefcentrum Fruitteelt |
Basta! Samenwerking voor agro-ecologische en 100% Belgische pasta keten | Innovatiesteunpunt voor Landbouw en Platteland |
DIPA: Diversificatie teelt pastinaak en ajuin | Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen |
Korte Keten Oost-Vlaanderen: Gecentraliseerde logistiek en transport Korte Keten Oost-Vlaanderen | De Wassende Maan CV |
Duurzame samenwerking voor innovatieve teelten: Op weg naar een duurzame samenwerking voor innovatieve teelten via diverse catering-settings | Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant |
Tackle Pear Decline: Aftakelingsziekte pear decline: een tikkende tijdbom onder de Vlaamse perenteelt? | Proefcentrum Fruitteelt |
PolderOntploegd: Niet-kerende grondbewerkingen in de Polder | Inagro |
Zeogoat: Gangbare en biologische melkgeitenhouders samen op zoek naar het potentieel van zeoliet voor ammoniakreductie | Innovatiesteunpunt voor Landbouw en Platteland |
Akkerbouw Directzaai: Akkerbouwers verkennen potentieel van directzaai | Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant |
Schapenbegrazing tussen natuur en landbouw, naar een rendabel en circulair bedrijfsmodel | INBO |
Sensor-PAR-aat: Efficiënter gebruik water en energie tomaten PAR | Proefcentrum Hoogstraten |
Bloemen zonder woelen: samen struikelblokken wegmaaien ten voordele van bloemenranden en biodiversiteit in de fruitteelt | Proefcentrum Fruitteelt |
Toast KanLokaal: Evaluatie van on farm toastingstechnieken om gebruik van lokale eiwitbronnen in veevoeders mogelijk te maken | Inagro |
VALOBAT: Valorisatie reststromen bataat | Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen |
MonEntero - Enterococcus spp. op braadbedrijven monitoren met behulp van een innovatief bemonsteringsprotocol | Dierengezondheidszorg Vlaanderen |
PeaPact²: Opschaling van de lokale keten van gele erwt o.b.v. eerlijke waardeverdeling | HOGENT |
Vlaamse Eiwitboeren | Innovatiesteunpunt voor Landbouw en Platteland |
KL.VAR.KETEN.Footprint: Opzet van een gevalideerd en performant carbon footprint systeem voor de Vlaamse varkensbranche met “Klimrek” als basis voor de primaire productie | PORK.be |