Innovatiespiraal: steun in elke fase van het innovatieproces

Op deze pagina:

Innovatie kan u helpen de economische, ecologische en maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan.

De weg naar innovatie verloopt doorgaans in verschillende fasen. Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij biedt u een scala van maatregelen aan om u tijdens het volledige innovatieproces te ondersteunen. Bekijk in de innovatiespiraal welke maatregelen we in welke fase ondersteunen.

Innovatiespiraal alle stappen

De ondersteuningsmaatregelen

De verschillende fasen in het innovatieproces

1. Problemen & opportuniteiten

Innovatiespiraal stap 1

Kampt u met een praktisch probleem of ziet u een opportuniteit in een bepaalde toepassing? Of ziet u economische, ecologische of maatschappelijke uitdagingen waar u als land- of tuinbouwer een bijdrage aan kunt leveren? Vaak biedt innovatie een antwoord op die vragen. 

Ondersteuning kan via:

2. Ideeën & inspiratie

Innovatiespiraal stap 2

Vaak komt innovatie voort uit andere voorbeelden. Over het muurtje kijken kan daarbij helpen, want zien innoveren doet innoveren.

Ondersteuning kan via:

3. Ontwikkeling

Innovatiespiraal stap 3

Een innovatief idee moet u vervolgens verder ontwikkelen en uitwerken. Doorgaans lukt dat beter samen met anderen, elk vanuit zijn of haar expertise.

Ondersteuning kan via:

4. Validatie

Innovatiespiraal stap 4

Als een innovatie ontwikkeld is, moet bekeken worden of het effectief werkt in de praktijk in reële omstandigheden. Dat is de validatie.

Ondersteuning kan via:

5. Realisatie

Innovatiespiraal stap 5

Wanneer alles op punt staat en succesvol gevalideerd werd, volgt de kers op de taart: de realisatie van uw innovatief idee.

Ondersteuning kan via:

6. Verspreiding

Innovatiespiraal stap 6

Het is belangrijk dat innovaties ingang vinden in de hele land- en tuinbouwsector zodat innovaties niet blijven hangen bij een onderzoekscentrum of een individueel bedrijf. Al was het maar om anderen te inspireren en kansen te geven aan nieuwe ideeën. Die goede voorbeelden en de kennis erover kunnen verspreid worden door:

  • Demonstratieprojecten (enkel voor erkende centra): de nieuwe techniek te demonstreren aan een groter publiek
  • VLIF-investeringsteun (ook voor niet-productieve investeringen): de nieuwe techniek effectief breed toe te passen door individuele investeringen 
  • (Naschoolse) vorming: kennisoverdracht aan een breed publiek

7. Verankering in de sector

Innovatiespiraal stap 7

Als de kennis verspreid is, moeten innovaties verankerd worden in de sector zodat ze vaste voet aan de grond krijgen in de land- en tuinbouwpraktijk.

  • Demonstratieprojecten (enkel voor erkende centra)
  • VLIF-investeringsteun (ook voor niet-productieve investeringen)
  • (Naschoolse) vorming

Andere ondersteuningsmogelijkheden

Bescherm uw idee

Misschien loont het de moeite om een patent te nemen op uw innovatief idee. Hoe u te werk gaat, leest u in het patentboekje van VLAIO

LA-trajecten VLAIO

Ondersteunt de zoektocht naar innovatieve oplossingen vanuit een concrete probleemstelling of vraaggedreven opportuniteit van een collectief van ondernemingen. Bekijk de website van VLAIO.

Subsidiewijzer

Andere overheden bieden ook ondersteuning, niet alleen voor innovatie. Neem een kijkje in onze subsidiewijzer.

Getuigenissen en inspiratie

Innovatie in beeld! Bekijk de inspirerende reportages en interviews:

Contact

Voor meer info, klik door naar de pagina van elke maatregel of stel uw vraag via ons contactformulier of via onze contactgegevens.

Delen: