Resilience for dairy (R4D), een Horizon 2020-project, wil de duurzaamheid van de Europese melkveehouderij verbeteren door eerst de weerbaarheid van landbouwbedrijven zelf te versterken. De focus ligt op het toepassen van de beste praktijkvoorbeelden. De bestaande oplossingen en innovaties zijn uitgewerkt in concrete factsheets en video’s die de betrokken methoden uitleggen om landbouwers te helpen om deze praktijken toe te passen in hun bedrijfsvoering.
Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij lanceert een oproep voor investeringsprojecten voor duurzame verwerking en verkoop van landbouwproducten. Dit moet innovatie in de agrovoedingssector bevorderen en de positie van de landbouwer versterken. Groepen van landbouwers en bedrijven die actief zijn in de eerste verwerking van landbouwproducten en investeren in duurzame projecten kunnen steun aanvragen. Laat u inspireren door De Zuivelarij en lees zeker het bijgevoegde artikel.
Voederbieten zijn een smakelijk voer en kunnen krachtvoer deels vervangen. De laatste jaren zijn voederbieten ook populairder geworden als klimaatrobuust gewas door hun vermogen om te herstellen na een droogteperiode. De teelt zit dus ook in de lift, met jaarlijks een gestage stijging van het areaal. Om meer inzicht te krijgen in de bewaring van voederbieten, stelde de Hooibeekhoeve een enquête op voor landbouwers en loonwerkers.
Bent u een recreatieve visser die af en toe aan de Belgische kust of op zee vist? Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij heeft een handige brochure samengesteld met de belangrijkste regels voor de verschillende vormen van recreatieve visserij aan de Belgische kust en zee.
Recent werd Afrikaanse varkenspest vastgesteld op een karkas van een wild everzwijn op ongeveer 200 km van onze landsgrens. De dreiging van een nieuwe introductie van het virus in onze regio wordt hiermee meteen een stuk reëler. Het opduiken van de Afrikaanse varkenspest op een varkenskarkas dichter tegen de Belgische grens toont aan dat zowel de varkenssector als de verschillende overheden voorbereid moeten zijn op een mogelijke besmetting bij ons.
Begin maart dit jaar organiseerden drie Vlaamse entiteiten (Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken en het Agentschap Landbouw en Zeevisserij) de internationale Open Food Conference. Er samengewerkt aan de Vlaamse, Europese en internationale toekomstplannen voor voedsel. Op 5 juni verscheen het rapport hierover.