Oproep 2025 demonstratieprojecten

Op deze pagina:

Oproep voor het indienen van voorstellen voor demonstratieprojecten

Het Agentschap voor Landbouw en Zeevisserij doet een oproep voor het indienen van voorstellen voor demonstratieprojecten. Voor de oproep 2025 is 1 miljoen euro steun voorzien. Demonstratieprojecten maken land- en tuinbouwers bewust van nieuwe mogelijkheden op het vlak van duurzame praktijken en technieken. Door middel van demonstraties worden land- en tuinbouwers aangespoord om deze praktijken en technieken toe te passen op hun bedrijf. Er wordt veel belang gehecht aan het betrekken van land- en tuinbouwbedrijven voor het geven van de demonstraties. Op die manier kunnen landbouwers leren van hun collega’s. Het werken met groepen die samenkomen op de demonstrerende landbouwbedrijven kan een belangrijke hefboom betekenen in de projecten.

De oproep richt zich op het subsidiëren van projecten rond twee thema’s:

  • thema 1: Agro-ecologische praktijken
  • thema 2: kansen en onderhoud van bufferstroken voor landbouwers

Alleen organisaties met rechtspersoonlijkheid die geen commerciële doelen nastreven kunnen bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij voorstellen voor demonstratieprojecten indienen.

Het maximum bedrag van de subsidie bedraagt 100.000 euro per project. De uitvoeringsperiode van de demonstratieprojecten bedraagt maximaal twee jaar. De projecten lopen tussen 1 oktober 2025 en 31 maart 2028. 

Thema’s oproep 2025

Thema 1 - Agro-ecologische praktijken

Agro-ecologie is een internationaal aanvaard kader dat een leidraad biedt om te werken aan een meer duurzaam, veerkrachtig voedselsysteem. Het biedt een houvast om op systemische en structurele manier aandachtspunten binnen het landbouwbeleid aan te pakken. Daarbij ligt de nadruk op het aanpakken van de oorzaken. De focus ligt op het benutten van relaties tussen mens, landbouw en natuur. Het gaat dus over de interactie tussen landbouw en natuurlijke omgeving, maar ook over de menselijke relaties die hieraan verbonden zijn (tussen landbouwers, ketenactoren, beleid, adviseurs, consumenten en onderzoekers). Via een holistische aanpak streeft agro-ecologie naar het integreren van dertien principes. Met deze systemische aanpak kunnen de opbrengsten en winstgevendheid behouden of zelfs verbeterd worden, en tegelijkertijd worden de milieuprestaties verbeterd. Agro-ecologie promoot landbouwpraktijken die klimaatverandering beperken, emissies verminderen, hulpbronnen recycleren en prioriteit geven aan lokale toeleveringsketens.

De gesubsidieerde projecten demonstreren aan landbouwers en adviseurs in de plantaardige en/of de dierlijke sector de systemische aanpak en de toepassing van de agro-ecologische principes zodat landbouwers in staat zijn om met deze principes op hun bedrijf aan de slag te gaan. Ze gaan in op de knelpunten en belemmeringen die de landbouwer momenteel ervaart om agro-ecologische principes toe te passen. De positieve impact op milieuaspecten zoals emissies, bodem- en waterkwaliteit, erosie, gewasbescherming, verhoogde waterberging, dierengezondheid en -welzijn,... wordt in het projectvoorstel beschreven.

Thema 2 - Kansen en onderhoud van bufferstroken voor landbouwers

Bufferstroken hebben veel voordelen; zo zorgen ze voor een verminderde afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen naar waterlopen, heggen, houtkanten,…. Ze dragen ook bij tot de groen-blauwe dooradering in het landschap en tot de (functionele) agrobiodiversiteit. Steunmaatregelen, zoals de ecoregeling ‘Bufferstroken’ en de beheerovereenkomsten ‘bufferen en verbinden’, stimuleren het aanleggen en beheren van verschillende bufferstroken langs landbouwpercelen: grasstroken voor erosiebestrijding, of langs kwetsbare landschapselementen of waterlopen, bufferstroken met een graskruidenmengsel of met een bloemenmengsel. Daarnaast zijn binnen de nieuwe mestregelgeving beschermingsstroken verplicht langs waterlopen. Ook hier zijn mogelijkheden om de ecoregeling bufferstroken te combineren met de beschermingsstroken.

Er leven echter nog veel vragen over de aanleg, de inrichting en het beheer van bufferstroken. De inpasbaarheid in de bedrijfsvoering is voor landbouwers een uitdaging: welke bufferstrook leggen ze best aan en waar? Hoe kunnen ze een meerwaarde bieden binnen hun bedrijf? Landbouwers worden op bufferstroken bovendien vaak geconfronteerd met probleemonkruiden. Er is nood aan meer handvaten om deze probleemonkruiden te voorkomen en te bestrijden. Landbouwers hebben behoefte aan meer informatie over de effectiviteit, over wat al verplicht is en welke bijkomende vrijwillige engagementen een landbouwer kan aangaan en eventuele valorisatiemogelijkheden (met kosten/baten) van deze stroken. Demonstratieprojecten informeren de landbouwers via demonstratie en toelichting over deze aspecten, over de kansen die bufferstroken bieden, de praktische aanpak (machines, arbeid, voederwaarden…) en de kosten/baten.

Praktische informatie

Projecten worden ingediend via de tegel ‘Demonstratieprojecten’ op het e-loket van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. U vindt de nodige documenten, waaronder het aanvraagformulier, in het e-loket na het aanmaken van een nieuw aanvraagdossier. Verdere toelichting bij de oproep staat in de handleiding bij het indienen van een projectvoorstel voor demonstratieprojecten.

De projectaanvragen moeten ten laatste op 3 april 2025 worden ingediend via het e-loket van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Raadpleeg hiervoor de handleiding voor het indienen via het e-loket.

Kijk tijdig na of uw onderneming, indien deze de promotor/aanvrager is, geregistreerd is in het e-loket. Indien niet, dan is het aangeraden om uw onderneming twee weken voor de indiendatum te registreren. Koppel ten laatste twee dagen voor de uiterste indiendatum, de persoon van uw onderneming die de aanvraag zal indienen, aan uw onderneming in het e-loket. Contacteer ons indien u problemen ondervindt.

Deze oproep loopt gelijktijdig met de oproep VLIF Projectsteun voor innovaties en oproep projecten Europese Innovatie Partnerschappen-operationele groepen.

Regelgeving

Meer info?

Delen: